Calculul si plata impozitului aferent veniturilor din activitati agricole. Noi reguli
Va aducem la cunostinta ca Ministerul de Finante a publicat pe site-ul propriu
un nou proiect de ordonanta care, odata aprobat, modifica aspecte importante din aproape toate capitolele din Codul fiscal. Ar urma astfel ca
veniturile din cresterea si exploatarea animalelor, precum si veniturile din vanzarea produselor de origine animala si a veniturilor din silvicultura si piscicultura sa fie incluse in categoria veniturilor impozabile. Redam mai jos propunerile care pot fi consultate integral in proiectul de ordonanta.
Calculul si plata impozitului aferent veniturilor din activitati agricole Art.74 - (1) Impozitul pe venitul din activitati agricole se calculeaza de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activitati agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.
(2) Contribuabilul care desfasoara o activitate agricola prevazuta la art.71 alin.(1) pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit are obligatia de a depune anual o declaratie la organul fiscal competent, pana la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul in curs.
In cazul in care activitatea se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica obligatia depunerii declaratiei la organul fiscal competent revine asociatului care raspunde pentru indeplinirea obligatiilor asociatiei fata de autoritatile publice in cadrul aceluiasi termen. Anexa declaratiei depusa de asociatul desemnat va cuprinde si cota de distribuire ce revine fiecarui membru asociat din venitul impozabil calculat la nivelul asocierii.
(3) Declaratia prevazuta la alin.(2) nu se depune pentru veniturile prevazute la art.72. (4) Organul fiscal competent stabileste impozitul anual datorat si emite decizia de impunere, la termenul si in forma stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
(5) Plata impozitului anual stabilit conform deciziei de impunere anuale se efectueaza catre bugetul de stat in doua rate egale astfel: a) 50% din impozit pana la data de 25 septembrie inclusiv;
b) 50% din impozit pana la data de 25 noiembrie inclusiv.
(6) Impozitul se vireaza la bugetul de stat si din acesta nu se distribuie cote defalcate catre bugetele locale."
Atentie contabili!
Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme