
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Guvernul a adoptat in sedinta de marti – 27 august – o Ordonanta de Urgenta care prevede ca achizitionarea cartelelor prepay nu se va putea face decat cu buletinul. De altfel, apelurile false la 112 vor fi sanctionate mult mai drastic decat in prezent, prevede actul normativ care ar urma sa se aplice de la 1 ianuarie 2020.
Purtatorul de cuvant al Guvernului precizeaza ca aceasta masura a fost adoptata din motive de siguranta pentru cetateni. Asadar, incepand cu 1 ianuarie 2020 cartelele prepay nu se vor mai comercializa decat in urma prezentarii unui act de identitate.
„In sedinta de Guvern, la propunerea Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale si a Ministerului Afacerilor Interne, a fost aprobata o Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea Legislatiei, pentru a permite asigurarea unui raspuns cat mai prompt la urgentele cetatenilor, prin imbunatatirea posibilitatilor de preluare si gestionare a informatiilor de localizare asociate situatiilor de urgenta”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu.
Asadar, prin acest act normativ, se insitutie obligatia furnizorilor de servicii de telefonie mobile de a furniza cartelele prepay doar dupa ce persoana care le achizioneaza prezinta actele de identificare. Obligatia intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2020.
Incepand cu data de 1 septembrie 2020, furnizorii de telefonie mobila vor fi obligati sa sisteze furnizarea serviciilor pentru posesorii de cartele prepay achizitionate anterior datei de 31 decembrie 2019 pentru care nu exista date de identificare.
„Pentru imbunatatirea localizarii persoanei care solicita apelurile de urgenta, prin acest act mormativ, se insituie obligatia furnizorilor de servicii de telefonie mobile, pentru care plata se face in avans, de a utiliza serviciul numai dupa ce au colectat datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM. Incepand cu data de 1 septembrie 2020, este interzisa furnizarea serviciilor de telefonie destinate publicului la puncte mobile, pentru care plata se face in avans, prin intermediul cartelelor SIM, ai caror utilizatori finali nu au pus la dispozitia furnizorului datele de identificare.
Deci, de la 1 septembrie 2020, nu se va mai putea vinde o cartela SIM fara a fi prezentate datele de identificare ale utilizatorilor”, a aratat sursa citata.
De asemenea, purtatorul de cuvant al Executivului a precizat ca actul normativ mai prevede si majorarea sanctiunilor aplicate celor care initiaza apeluri false la 112: „O alta reglementare importanta este referitoare la consecintele in urma alertelor false. Minimul sanctiunii a fost majorat de la 500 la 1.500 de lei, iar maximul, de la 1.000 la 5.000 (de lei, n.r.)”.
Despre alte acte normative adoptate de Guvern in sedinta de ieri, citeste AICI >>
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Societatea X SRL presteaza lucrari de constructie pentru primaria ALFA in suma de 95.350 lei. Primaria ALFA vireaza banii in Trezorerie, dar in contul entitatii Y SRL (din greseala). Societatea Y SRL nu verifica de unde vin banii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Pentru o livrare intracomunitara de servicii catre un client care nu prezinta un cod valid de TVA, s-a intocmit factura catre acesta cu TVA de 19%, colectandu-se TVA. Cum vom declara operatiunea in declaratia 390 si in decontul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<