
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
In trimestrul IV din 2018, veniturile medii lunare pe gospodarie au fost de 4.608 lei, in timp ce, in medie, o gospodarie din Romania a cheltuit 3.981 lei lunar, potrivit datelor prezentate vineri, 5 aprilie 2019, de Institutul National de Statistica.
Asadar, veniturile totale medii lunare au reprezentat, in trimestrul IV 2018, in termeni nominali, 4.608 lei pe gospodarie. Venitul mediu lunar pe persoana a fost de 1.772 lei, pentru aceeasi perioada. In ce priveste cheltuielile totale ale populatiei, acestea au fost, in trimestrul IV 2018, in medie, de 3.981 lei lunar pe gospodarie, pe persoana, valoarea cheltuielilor medii lunare ajungand la 1.531 lei, adica 86,4% din totalul veniturilor.
In cele ce urmeaza, INS detaliaza natura acestor venituri, dupa cum urmeaza.
Din totalul veniturilor medii lunare pe gospodarie, veniturile banesti au fost, in medie, de 4.243 lei lunar pe gospodarie (1.632 lei pe persoana), in timp ce valoarea veniturilor in natura s-a ridicat la valoarea de 365 lei lunar pe gospodarie (140 lei pe persoana).
Ponderea cea mai ridicata in formarea sursei de venit lunare au avut-o salariile si celelalte venituri asociate lor (68,2% din veniturile totale ale gospodariilor).
Celelalte surse de venit care au contribuit la formarea veniturilor totale ale gospodariilor au fost: veniturile din prestatii sociale (17,9%), veniturile din agricultura (1,6%), veniturile din activitati neagricole independente (2,1%), veniturile din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (1,2%), dar si veniturile in natura (7,9%) - formate, in principal, din contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,4%).
INS precizeaza faptul ca mediul de rezidenta influenteaza diferentele de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor dintre mediul urban si mediul rural.
Potrivit Institutului, principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt: consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legat de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).
Interesant este faptul ca doar 0,3% din cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei au fost date de investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc.
Si de aceasta data, INS atrage atentia asupra faptului ca mediul de rezidenta determina unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum.
Veniturile totale cuprind ansamblul incasarilor banesti provenite din diferite surse de provenienta pentru care nu exista obligatia de restituire si veniturile in natura (evaluate in lei), iar cheltuielile totale cuprind ansamblul cheltuielilor banesti, indiferent de destinatie si contravaloarea consumului din resursele proprii ale gospodariilor.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: O societate inregistrata in scopuri de tva doreste sa achizitioneze o cladire de birouri cu terenul aferent (cladirea nu este noua), de la o alta societate inregistrata in scopuri de tva. Suntem obligati sa aplicam masurile de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Care este inregistrarea contabila aferenta unei popriri prin banca in cazul in care aceasta este non fiscala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<