Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INS: Venitul mediu lunar pe gospodarie a fost de 4.408 lei pe gospodarie, in trimestrul IV din 2018

05-Apr-2019
1782

In trimestrul IV din 2018, veniturile medii lunare pe gospodarie au fost de 4.608 lei, in timp ce, in medie, o gospodarie din Romania a cheltuit 3.981 lei lunar, potrivit datelor prezentate vineri, 5 aprilie 2019, de Institutul National de Statistica.

Asadar, veniturile totale medii lunare au reprezentat, in trimestrul IV 2018, in termeni nominali, 4.608 lei pe gospodarie. Venitul mediu lunar pe persoana a fost de 1.772 lei, pentru aceeasi perioada. In ce priveste cheltuielile totale ale populatiei, acestea au fost, in trimestrul IV 2018, in medie, de 3.981 lei lunar pe gospodarie, pe persoana, valoarea cheltuielilor medii lunare ajungand la 1.531 lei, adica 86,4% din totalul veniturilor. 

Natura veniturilor medii

In cele ce urmeaza, INS detaliaza natura acestor venituri, dupa cum urmeaza.

Din totalul veniturilor medii lunare pe gospodarie, veniturile banesti au fost, in medie, de 4.243 lei lunar pe gospodarie (1.632 lei pe persoana), in timp ce valoarea veniturilor in natura s-a ridicat la valoarea de 365 lei lunar pe gospodarie (140 lei pe persoana). 

Ponderea cea mai ridicata in formarea sursei de venit lunare au avut-o salariile si celelalte venituri asociate lor (68,2% din veniturile totale ale gospodariilor). 

Celelalte surse de venit care au contribuit la formarea veniturilor totale ale gospodariilor au fost: veniturile din prestatii sociale (17,9%), veniturile din agricultura (1,6%), veniturile din activitati neagricole independente (2,1%), veniturile din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (1,2%), dar si veniturile in natura (7,9%) - formate, in principal, din contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,4%).

INS precizeaza faptul ca mediul de rezidenta influenteaza diferentele de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor dintre mediul urban si mediul rural.

Cheltuielile totale

Potrivit Institutului, principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt: consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legat de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Interesant este faptul ca doar 0,3% din cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei au fost date de investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. 

Si de aceasta data, INS atrage atentia asupra faptului ca mediul de rezidenta determina unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum.

Veniturile totale cuprind ansamblul incasarilor banesti provenite din diferite surse de provenienta pentru care nu exista obligatia de restituire si veniturile in natura (evaluate in lei), iar cheltuielile totale cuprind ansamblul cheltuielilor banesti, indiferent de destinatie si contravaloarea consumului din resursele proprii ale gospodariilor. 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila

    • Bonul fiscal este un document important in desfasurarea activitatii unei firme, fiindca include informatii referitoare la toate tranzactiile efectuate de aceasta, precum livrari de bunuri sau prestari de servicii, si este emis de casele de marcat fiscale electronice. Tocmai de aceea este necesar ca acestea sa fie corecte atunci cand sunt oferite clientilor de catre comercianti. Insa cum putem proceda in cazul in care o firma a emis un bon fiscal eronat? Cum se poate face corectia contabila?...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august

    • Persoanele fizice, la fel ca cele juridice, au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite, taxe sau contributii catre buget. In caz contrar, in urma controalelor ANAF, s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscale. In acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024, asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficial. Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem

    • Referitor la prevederile OUG nr. 120/2021 privind administrarea sistemului national RO-e Factura si cele ale Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), Oficiul National al Registrului Comertului va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte: RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin activitatea sa de baza desfasurata ca autoritate publica, emite facturi fara TVA pentru serviciile specifice...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016