Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Italia majoreaza TVA-ul, iar agentia S&P ii reduce ratingul. Ce urmeaza?

20-Sep-2011
3792
Italia pare sa urmeze in prezent un tipar prin care a trecut si Grecia in ultimele luni de zile. Dupa o majorare cu 10% a taxei pe valoarea adaugata si mai multe retrogradari din partea agentiilor de rating, Grecia se afla astazi in continuare intr-o situatie dificila in care discutiile au loc in jurul unui posibil faliment controlat.

Situatia Italiei nu se diferentiaza foarte mult in ceea ce priveste masurile care au fost aplicate Greciei, chiar daca majorarea TVA ar putea fi facuta cu doar un punct procentual. Guvernul italian doreste sa introduca si o taxa de 3% care se va aplica numai in cazul veniturilor de peste 500.000 de euro. In plus, ar putea fi aprobata introducerea unei noi reguli in ce priveste bugetele echilibrate si transferul activitatilor guvernamentale din provincie catre regiuni, pentru simplificarea administratiilor locale.

Guvernul isi va sprijini propunerile printr-un vot de incredere pentru aprobarea in Senat pe care il va cere inaintea reuniunii de joi a consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE). Aprobarea va trebui obtinuta si din partea camerei inferioare a legislativului.

Una dintre masurile avute in vedere stabileste si cresterea varstei de pensionare a femeilor care lucreaza in sectorul privat, incepand cu 2014, fapt care ar putea duce la o detensionare a situatiei in randul cetatenilor. Chiar daca Banca Centrala a intervenit de mai multe ori pentru mentinerea randamentelor, imprumuturile Italiei au continuat sa creasca pe parcursul saptamanii. In continuare in Italia exista proteste fata de planul de austeritate actual.

Crizei datoriilor i se adauga si decizia luata recent de agentia Standard & Poor's (S&P) de a reduce cu o treapta ratingul Italiei la A/A-1, cu perspectiva negativa, ca urmare a situatiei interne si a deteriorarii perspectivelor economice. Italia are in prezent o datorie publica de 1.900 miliarde de lei, suma reprezentand 120% din PIB.


Comunicatul transmis de agentia S&P arata ca situatia actuala a Italiei nu ofera prea multa incredere in ceea ce priveste atingerea tintelor stabilite pentru consolidarea economica: "Consideram ca activitatea economica redusa a Italiei face ca tintele fiscale revizuite ale guvernului sa fie greu de atins. in plus, ceea ce noi consideram a fi un raspuns tentativ la presiunile recente din piete sugereaza perpetuarea incertitudinii politice cu privire la abordarea problemelor economice ale Italiei". Aceasta situatie pare sa urmeze in prezent scenariul prin care a trecut Grecia atunci cand a avut parte de retrogradari succesive, precum si de o majorare substantiala a TVA-ului. Agentia Moody's va anunta in circa trei saptamani daca va reduce ratingul Italiei.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016