Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul introduce un impozit suplimentar de 1% pentru proprietatile cumulate care depasesc 500.000 euro

04-Aug-2023
3245
Guvernul introduce un impozit suplimentar de 1% pentru proprietatile cumulate care depasesc 500.000 euro

In noul set de masuri de austeritate propus de Guvern se regasesc si schimbari in privinta impozitului pe cladiri. Acesta ar putea fi mai mare pentru persoanele care detin proprietati cumulate care depasesc 500.000 euro.

Impozit suplimentar de 1% pentru proprietatile cumulate care depasesc 2,5 milioane lei

Persoanele fizice care detin proprietati in Romania a caror valoare calculata depaseste 500.000 euro ( calculat in lei – 2.500.000 lei), vor fi obligate sa plateasca impozit pentru detinerea mai multor propruetati imobiliare. Impozitul care se aplica va fi de 1%.

Impozitul de 1% aplicat persoanelor care detin mai multe proprietati va fi calculat astfel:

cota de 1% se aplica asupra diferentei dintre suma valorilor impozabile individuale comunicate de catre organul fiscal local prin decizia de impunere si plafonul de 500.000 euro

Atentie! Masura se va aplica doar daca Proiectul va fi promulgat de Presedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial.

Extras din Proiect:

49. Dupa Titlul X^1 Impozitul pe tranzactiile imobiliare rezidentiale se introduce un nou titlu, Titlul X^2 Impozitarea detinerii mai multor proprietati imobiliare, cu urmatorul cuprins:


”Art. 500^4

Contribuabili

Sunt obligate la plata impozitului pe detinerea mai multor proprietati imobiliare, stabilit conform prezentului titlu, persoanele fizice care au in proprietate cladiri situate in Romania a caror valoare impozabila calculata potrivit titlului IX Impozite si taxe locale depaseste 2.500.000 lei, denumite in continuare contribuabili.

Art. 500^5
Cota de impozitare
Impozitul pe detinerea mai multor proprietati imobiliare se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1% asupra diferentei dintre suma valorilor impozabile individuale comunicate de catre organul fiscal local prin decizia de impunere si plafonul de 2.500.000 lei.
Art. 500^6
Plata impozitului si depunerea declaratiei fiscale
(1) Impozitul pe detinerea mai multor proprietati imobiliare este datorat pentru intregul an fiscal de persoanele prevazute la art. 500^4 care la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior au in proprietate cladiri a caror valoare impozabila depaseste 2.500.000 lei.
(2) Contribuabilii sunt obligati sa calculeze si sa declare impozitul pe detinerea mai multor proprietati imobiliare, pana la data de 25 inclusiv a lunii iunie a anului pentru care se datoreaza impozitul.
(3) Impozitul pe detinerea mai multor proprietati imobiliare se plates?te la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii iunie a anului pentru care se datoreaza.
(4) Impozitul pe detinerea mai multor proprietati imobiliare reprezinta venit al bugetului de stat si se administreaza de catre A.N.A.F., potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.
(5) Modelul si continutul declaratiei privind impozitul pe detinerea mai multor proprietati imobiliare se stabilesc prin ordin al presedintelui A.N.A.F.”

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Infiintare PFA. Etape si acte necesare

    • Infiintarea unui PFA (Persoana Fizica Autorizata) reprezinta o optiune de luat in calcul pentru persoanele care doresc sa isi desfasoare activitatea profesionala in mod independent. Acest tip de organizare implica o procedura simplificata de infiintare, organizare si administrare, insa exista atat avantaje, cat si dezavantaje care trebuie sa fie pe deplin intelese. In acest articol, vom detalia etapele si documentele necesare pentru infiintarea unui PFA, oferindu-va in acelasi timp si cateva...» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Este OBLIGATORIE transmiterea in sistem a facturilor emise catre persoane fizice?

    • Factura electronica, asa cum este definita de OUG nr. 120/2021, este transmisa de operatorii economici (orice entitate care desfasoara o activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii) utilizand sistemul RO e-Factura in cadrul tranzactiilor efectuate cu: autoritati contractante/entitati contractante - B2G "Business to Government" alti operatori economici B2B "Business to Business" persoane fizice doar in situatia operatorilor...» citeste mai departe aici

  • D112 in 2024. Modelul aprobat prin Ordinul 6330/2024 va fi utilizat pentru veniturile lunii septembrie

    • Prin Ordinul 6330/2024, publicat recent in Monitorul Oficial, au fost oficializate noi instructiuni pentru completarea D112, dar si un nou model de formular. Modificarile au aparut in contextul intrarii in vigoare a Legii 360/2023 privind noua lege a pensiilor. Ordinul 6.330/1.587/1.630/3.121/2024 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016