
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Ministerul Finantelor Publice a pus in Transparenta decizionala, luni - 14 octombrie, un proiect de Hotarare privind repartizarea pe unitati administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale, conform art. 20 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr.12/2019 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2019.
In Nota de fundamentare se arata ca, in prezent, in anexa nr.4, la pozitia 3226 - "Sume rezervate" s-a aprobat o suma globala destinata finantarii cu prioritate a cheltuielilor sectiunii de functionare a bugetelor locale. Repartizarea sumei pe unitati administrativ-teritoriale se face in baza solicitarilor depuse de acestea, pe macheta aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2741/2019.
La aceasta repartizare s-au luat in considerare:
a) prevederile bugetare aprobate pentru anul 2019 prin Legea bugetului de stat pe anul 2019 nr.50/2019 si prin Ordonanta Guvernului nr.12/2019 pentru cote si sume defalcate din impozitul pe venit, sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale;
b) veniturile proprii provenite din impozite si taxe locale, prevazute in bugetele locale pe anul 2019;
c) executia de casa la data de 31 iulie 2019;
d) necesarul cheltuielilor prevazute la alin. (3), estimat pana la finele anului 2019.
Totusi, din centralizarea machetelor completate si transmise de unitatile administrativ-teritoriale a rezultat un necesar solicitat de acestea in valoare totala de 8,5 miliarde lei: pentru sectiunea de functionare 4,7 miliarde lei, iar pentru sectiunea de dezvoltare 3,8 miliarde lei. Adica unitatile administrativ-teritoriale au solicitat o suma cu aproximativ 7 miliarde lei mai mare decat suma de 1.469.563 mii lei aprobata conform Ordonantei Guvernului nr.12/2019 si care este posibil de repartizat.
Astfel, se arata in Nota de fundamentare a proiectului de Hotarare, a fost necesara ajustarea sumelor solicitate astfel incat alocarea sa se faca cu incadrare in suma aprobata, respectiv 1.469.563 mii lei.
Asadar, la stabilirea sumelor propuse a se repartiza pe fiecare unitate administrativ-teritoriala s-a avut in vedere cu prioritate asigurarea cheltuielilor de functionare, in ordinea prevazuta la art.20 alin.(3) din Ordonanta Guvernului nr.12/2019, respectiv:
a) cheltuieli de personal, inclusiv drepturile asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav, indemnizatiile lunare ale persoanelor cu handicap, prevazute la art. 42 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele aferente sistemului de protectie a copilului si centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap de la nivelul judetelor;
b) bunuri si servicii pentru intretinerea unitatilor de invatamant si pentru cele aferente sistemului de protectie a copilului si centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap de la nivelul judetelor;
c) alte naturi de cheltuieli urgente necesare in anul 2019, a caror efectuare nu poate fi amanata.
(...)
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare:
Art. 1. – (1) Se aproba repartizarea pe unitati administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale prevazute in Anexa nr.4, pozitia 3226 „Sume rezervate” din Ordonanta Guvernului nr.12/2019 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2019, conform anexei care face parte integranta din prezenta hotarare.
(2) Sumele repartizate pe unitati administrativ-teritoriale se utilizeaza, cu prioritate, pentru finantarea cheltuielilor de functionare in conformitate cu prevederile art.20 alin. (3) din ordonanta.
Art. 2. – Ordonatorii principali de credite raspund de modul de utilizare, in conformitate cu dispozitiile legale, a sumelor repartizate potrivit prevederilor art. 1.
Art. 3. – Ministerul Finantelor Publice este autorizat sa introduca modificarile corespunzatoare in structura bugetului de stat pe anul 2019.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Societatea X SRL presteaza lucrari de constructie pentru primaria ALFA in suma de 95.350 lei. Primaria ALFA vireaza banii in Trezorerie, dar in contul entitatii Y SRL (din greseala). Societatea Y SRL nu verifica de unde vin banii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Pentru o livrare intracomunitara de servicii catre un client care nu prezinta un cod valid de TVA, s-a intocmit factura catre acesta cu TVA de 19%, colectandu-se TVA. Cum vom declara operatiunea in declaratia 390 si in decontul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<