Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Microintreprindere. De cand trec la impozit pe profit firmele care nu au depus la timp bilantul

11-Feb-2025
1285
Microintreprindere. De cand trec la impozit pe profit firmele care nu au depus la timp bilantul

Firmele trebuie sa indeplineasca mai multe conditii pentru a aplica regimul fiscal al microintreprinderilor, printre acestea numarandu-se si cea conform careia sunt obligate sa depuna la timp bilantul anual.

In acest articol vom vedea ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele pentru a ramane la regimul micro, dar si de cand se va face trecerea la impozit pe profit in cazul in care bilantul nu a fost depus la timp in anul anterior.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca microintreprinderile

O microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent: 

c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 250.000 euro, respectiv 100.000 euro incepand cu 1 ianuarie 2026. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile; 
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
g) are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);
h) are asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si este singura persoana juridica stabilita de catre asociati/actionari sa aplice prevederile prezentului titlu; 
i) a depus in termen situatiile financiare anuale, daca are aceasta obligatie potrivit legii.

(11) In aplicarea prevederilor alin. (1) lit. c) limita privind veniturile realizate se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate cu aceasta, iar elementele care se iau in calcul sunt cele care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53.

De cand se face trecerea de la impozit micro la impozit pe profit

Vom lua cazul urmator. O societate era platitoare de impozit microintreprindere la inceput de 2024 si indeplinea toate conditiile. A depus insa cu intarziere bilantul la 2023 si conf. OUG 115/2023 pierde ireversibil calitatea de microintreprindere si trece la impozit pe profit.

Cu ce data se face trecerea? De la 01.04.2025 sau de la 01.07.2025?

In Bucuresti sectorul 3 au procedat la modificarea vectorului fiscal de la 01.07.2025, sectorul 5 incepand cu 01.04.2025 si notificarea contribubililor s-a facut prin SPV in perioada octombrie - noiembrie 2025.

Conf. art.54 alin.2 din codul Fiscal, verificarea aplicarii prevederilor art.47, alin.1, lit.h si i, alin.4 si art.52, alin.7, se efectueaza pe baza unei proceduri aprobate prin ordin al presedintelui ANAF , care nu stiu daca a fost publicat. Un articol de lege poate fi interpretat diferit de la un sector la altul?

Specialistul ne spune ca, asa cum apare in art. 54 - Reguli de determinare a conditiilor de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor-, verificarea aplicarii prevederilor art. 47 alin. (1) lit. h) si i), alin. (4) si art. 52 alin. (7) se efectueaza pe baza unei proceduri aprobate prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

In Normele metodologice Cod fiscal regasiti reglementari oficiale noi cu privire la aspectele ridicate de dvs.:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_2023.htm#B53

  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Deducere TVA din declaratia vamala de import In aceasta situatie cine trebuie sa inregistreze bunul: firma din Belgia sau sediul permanent din Romania? Sediul permanent din Romania este inregistrat in scopuri de TVA in...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Activitate dependenta sau independenta Va rugam sa ne precizati care este regimul TVA al salariului unui angajat roman, casatorit cu o persoana din Republica Moldova si care are drept de sedere de 3 ani. Mentionam ca...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Distribuire dividende interimare Revin asupra acestei intrebari. Sunt obligata sa distribui tot profitul de la data bilantului, respectiv 30.09.2024 si sa platesc impozitul pana pe 25.01.2025, chiar daca se ridica...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Achizitie servicii intracomunitare Cumparatorul ME SRL este societate platitoare de TVA. In acest caz, se inregistreaza factura de la Meta cu taxare inversa si se declara in decont 300 si declaratia 390?citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Plafon impozit venituri microintreprindere valabil in 2025 Avand in vedere modificarea pragului pentru microintreprinderi de la 500.000 euro la 250.000 euro incepand cu 2025, cu aplicarea analizei cifrei de afaceri la 31.12.2024, o...citeste mai mult

(3) In aplicarea prevederilor art. 47 alin. (1) lit. h) din Codul fiscal, respectiv a celor prevazute la alin. (11) al aceluiasi articol, detinerea indirecta se refera la situatia in care o persoana detine o cota-parte din capitalul social sau din totalul drepturilor de vot la o persoana juridica, prin intermediul unei alte persoane juridice la care persoana respectiva detine titluri de participare sau drepturi de vot.

Detinerea indirecta se calculeaza prin inmultirea procentelor detinerilor, incepand cu procentul detinerii sale directe la prima persoana juridica romana detinuta si continuand cu procentele de detinere, pe lantul de persoane juridice, pana la cea pentru care se verifica statutul de microintreprindere.

Prevederile art. 47 alin. (11) din Codul fiscal sunt aplicabile daca procentul detinerii indirecte, astfel calculat, este de peste 25% sau daca rezultatul insumarii procentelor de detinere directa si indirecta este de peste 25%.

ART. 54 1 ART. 54 1 - Reguli tranzitorii

Pentru aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii in anul fiscal 2024, conditia prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. i) se considera indeplinita daca situatiile financiare anuale sunt depuse pana la data de 31 martie 2024 inclusiv.

(5) Pentru aplicarea in anul fiscal N a sistemului de impozitare pe veniturile microintreprinderilor, in ceea ce priveste indeplinirea conditiei prevazute la art. 47 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal, referirea la situatiile financiare anuale vizeaza doar persoana juridica romana care nu a depus situatiile financiare corespunzatoare exercitiului financiar al anului N - 2 si/sau cele corespunzatoare anilor anteriori anului N - 2 din perioada de existenta a persoanei juridice romane respective.

Cum poti aplica regimul micro - exemplu util

O firma doreste sa aplice impozitul pe venitul microintreprinderilor in 2024. Se verifica daca si-a depus situatiile financiare anuale pentru 2022 (N-2) si pentru anii anteriori (ex.: 2021, 2020, etc.).

Daca firma nu a depus bilantul pentru 2022 si/sau pentru anii anteriori lui 2022, atunci nu poate aplica regimul de microintreprindere in 2024.

Daca bilantul pentru 2022 si anii anteriori a fost depus, atunci conditia este indeplinita si poate aplica sistemul de microintreprindere (daca indeplineste si celelalte criterii).

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016