
Raportul Special
realizat de specialisti
Ministerul Sanatatii a publicat Ordinul nr. 502/417/2020 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017.
Ordinul 502/2020 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 253 din 27.03.2020 si a intrat in vigoare vineri - 27 martie 2020.
La capitolul III, dupa articolul 78 se introduce un nou capitol, capitolul IV, care cuprinde articolul 781, cu urmatorul titlu: "CAPITOLUL IV Dispozitii specifice privind certificatele de concediu medical acordate in perioada starii de urgenta instituita prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei".
Avand in vedere:
- Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei;
- Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
- art. 21 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala (Regulamentul de baza);
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Inchiderea de luna si de exercitiu financiar Reguli de baza si proceduri obligatorii
- art. 27 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 privind stabilirea procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala;
- Referatul de aprobare nr. 4.196 din 26.03.2020 al Ministerului Sanatatii si nr. DG 1.229 din 23.03.2020 al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate,
in temeiul dispozitiilor art. 7 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 17 alin. (5) din Statutul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 972/2006, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul sanatatii si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate emit urmatorul ordin:
Art. I. -
Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 31 din 12 ianuarie 2018, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 8, dupa alineatul (3) se introduc doua noi alineate, alineatele (4) si (5), cu urmatorul cuprins:
"(4) Medicii care au incheiata conventia prevazuta la alin. (2) elibereaza certificate de concediu medical si persoanelor care nu sunt asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate din Romania, dar care intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale sau a acordurilor, intelegerilor, conventiilor sau protocoalelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii, care atesta incapacitatea de munca si durata probabila a acesteia.
(5) Certificatele de concediu medical prevazute la alin. (4) constituie document justificativ pentru institutiile competente ale statului de asigurare in vederea acordarii prestatiilor in conformitate cu legislatia pe care acesta o aplica."
2. Articolul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 10. -
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 9 alin. (4), certificatele de concediu medical se pot elibera si la o data ulterioara, dar nu mai tarziu de 90 de zile, pentru persoanele a caror stare de sanatate a fost grav afectata in urma tragicului eveniment produs in clubul Colectiv din municipiul Bucuresti in data de 30 octombrie 2015.
(2) Prin exceptie de la prevederile art. 9 alin. (4), certificatele de concediu medical se pot elibera si la o data ulterioara, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data producerii evenimentului, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, pentru care gradul de severitate al bolii nu impune internarea in spital si pentru care nu au fost eliberate certificatele de concediu medical de catre medicii care au asistat urgenta. In aceste situatii, certificatele de concediu medical se elibereaza de catre medicul de familie in baza recomandarii emise de catre medicul care a asistat urgenta, cu respectarea prevederilor art. 26."
3. La articolul 18, alineatele (3) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(3) Durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este mai mare in cazul unor boli speciale si se diferentiaza dupa cum urmeaza:
a) un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, denumita in continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sanatatii;
b) un an si 6 luni, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru SIDA si neoplazii, in functie de stadiul bolii;
c) pe toata perioada de tratament, pana la vindecare, pentru tuberculoza.
(4) Pentru obtinerea avizului prevazut la alin. (2), medicul curant va intocmi un referat medical conform modelului prezentat in anexa nr. 5; referatul medical se va transmite la cabinetul de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca in a carui raza teritoriala isi are domiciliul asiguratul."
4. La articolul 20, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
"(4) Durata prevazuta la alin. (3) nu cuprinde si zilele de concediu medical care se acorda potrivit art. 10 alin. (2), art. 781 alin. (7) lit. k) si alin. (15)."
5. Articolul 27 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 27. -
Pentru persoanele asigurate aflate in incapacitate temporara de munca, care au urmat un tratament in strainatate pentru afectiuni care nu pot fi tratate in tara, precum si pentru cele care isi pierd capacitatea de munca in timp ce se afla in alta tara in interes de serviciu sau in interes personal, certificatele de concediu medical se elibereaza de catre casa de asigurari de sanatate la care angajatorul persoanei asigurate depune declaratia prevazuta la art. 2 alin. (1) sau de catre cea cu care aceasta are incheiat contractul de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, dupa caz."
6. Articolul 28 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 28. -
Certificatele de concediu medical prevazute la art. 27 se elibereaza, in baza actelor doveditoare traduse si autentificate sau in baza formularelor emise in baza acordurilor, intelegerilor, conventiilor sau protocoalelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii, dupa caz, persoanei asigurate, precum si sotului/sotiei/rudelor de gradul I ale acesteia sau unei alte persoane imputernicite de catre aceasta in acest sens, lunar sau la sfarsitul tratamentului, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data revenirii in tara."
7. La articolul 29, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Durata de acordare a concediilor medicale si a indemnizatiilor pentru incapacitate de munca, pentru persoanele prevazute la art. 27, este cea transmisa din statul de tratament."
8. La articolul 29, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"(3) Pentru persoanele prevazute la art. 27, care ulterior revenirii in tara beneficiaza de certificate de concediu medical eliberate de catre medicii curanti, acordate in cazul mentinerii incapacitatii temporare de munca sau pentru alte afectiuni care conduc la incapacitate temporara de munca, care cuprind a 91-a zi sau depasesc 183 de zile, se aplica prevederile art. 13 alin. (2) si art. 14 alin.
(4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare."
9. La articolul 34, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alineatele (3) si (4), cu urmatorul cuprins:
"(3) Adeverinta prevazuta la alin. (1) se elibereaza numai persoanelor asigurate care indeplinesc conditia de stagiu de asigurare prevazuta la art. 7, precum si celor aflate in concediu medical pentru unele dintre situatiile prevazute la art. 9 si 31 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa caz.
(4) Pentru cazurile in care nu este indeplinita conditia privind stagiul de asigurare, persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de o adeverinta medicala eliberata de catre medicul curant, in vederea justificarii absentei de la locul de munca. Modelul adeverintei este stabilit de catre medicii curanti, dar acesta trebuie sa contina si informatiile minimale privind perioada necesara recomandata de repaus, codul de diagnostic, precum si parafa."
10. La articolul 41, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"(3) Prevederile art. (1) se aplica si in cazurile in care, in ultimele 12 luni anterioare lunii in care se acorda certificatul de concediu medical initial pentru sarcina si lauzie, asigurata a mai beneficiat de aceleasi drepturi in aceasta perioada."
11. La articolul 58, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 58. -
(1) Pentru persoana care se afla in doua sau mai multe situatii dintre cele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator, daca la fiecare dintre angajatori indeplineste conditia privind stagiul de asigurare, precum si pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. In aceste cazuri, primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii certificate de catre medicul care a eliberat certificatul.
(2) Pentru persoana care se afla in doua sau mai multe situatii dintre cele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. B din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de casa de asigurari de sanatate la care se depun certificatele de concediu medical, daca la fiecare dintre angajatori indeplineste conditia privind stagiul de asigurare, precum si pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. In aceasta situatie, atat primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical, cat si cele doua exemplare in copii certificate de catre medicul curant se prezinta spre calcul casei de asigurari de sanatate."
12. La articolul 60, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Pentru situatiile prevazute la art. 9 alin. (4), art. 10 si 27, certificatul de concediu medical se va depune la platitor pana cel mai tarziu la sfarsitul lunii in care s-a eliberat certificatul medical."
13. La capitolul III, dupa articolul 78 se introduce un nou capitol, capitolul IV, care cuprinde articolul 781, cu urmatorul titlu:
"CAPITOLUL IV - Dispozitii specifice privind certificatele de concediu medical acordate in perioada starii de urgenta instituita prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei
Art. 781. -
(1) Certificatele de concediu medical eliberate in perioada starii de urgenta instituita prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei se pot transmite de catre medicii curanti catre persoanele asigurate si prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
(2) Pentru eliberarea certificatelor de concediu medical prevazute la alin. (1), adeverinta prevazuta la art. 34 alin. (1) se poate elibera si prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
(3) Certificatele de concediu medical prevazute la alin. (1), acordate de medici, altii decat medicii de familie, se depun la platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazuti la art. 36 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, fara viza medicului de familie.
(4) Certificatele de concediu medical prevazute la alin. (1) se pot transmite de catre persoanele beneficiare catre platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazuti la art. 36 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
(5) Documentul care atesta iesirea din starea de carantina institutionalizata a persoanei asigurate, necesar pentru eliberarea certificatelor de concediu medical, se poate solicita si se poate transmite de catre directiile de sanatate publica persoanelor aflate in aceasta situatie si prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
(6) Pentru categoriile de persoane nominalizate la art. 1 alin. (3) din Ordinul ministrului sanatatii nr. 414/2020 privind instituirea masurii de carantina pentru persoanele aflate in situatia de urgenta de sanatate publica internationala determinata de infectia cu COVID-19 si stabilirea unor masuri in vederea prevenirii si limitarii efectelor epidemiei, cu modificarile si completarile ulterioare, medicul de familie elibereaza certificatul de concediu medical pentru carantina cu respectarea prevederilor art. 5 alin. (3) din acelasi ordin.
(7) Prin exceptie de la prevederile art. 9 alin. (4), certificatele de concediu medical se pot acorda si la o data ulterioara, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data incetarii perioadei starii de urgenta instituita prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, pentru urmatoarele situatii:
a) in caz de sarcina si lauzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare in spital;
c) pentru imobilizare in sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor, numai de catre medicul ortoped/chirurg;
d) situatii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale peste 90 de zile;
e) in caz de carantina;
f) pentru risc maternal;
g) pentru ingrijirea copilului bolnav;
h) pentru asiguratii aflati in situatiile prevazute la art. 27;
i) pentru asiguratii cu afectiunile prevazute la art. 18 alin. (3);
j) alte situatii decat cele mentionate la lit. a)-i), ce necesita prelungirea concediului medical de catre medicii de specialitate, altii decat medicii de familie;
k) pentru consultatiile medicale la distanta acordate in perioada starii de urgenta, potrivit prevederilor legale, in cazurile care necesita concediu medical.
(8) Certificatele de concediu medical, care cuprind a 91-a zi sau depasesc 183 de zile, precum si cele acordate pentru risc maternal, in perioada starii de urgenta instituita prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, se elibereaza si se platesc fara avizul medicului expert al asigurarilor sociale, respectiv fara avizul medicului de medicina muncii.
(9) Certificatele de concediu medical prevazute la alin. (1), care au fost transmise prin mijloace de transmitere la distanta potrivit alin. (4), constituie document justificativ de plata si se depun de catre persoanele prevazute la art. 2 alin. (4) la casele de asigurari de sanatate, in conditiile in care se solicita restituirea sumelor reprezentand indemnizatii platite angajatilor proprii care au beneficiat de certificate de concediu medical.
(10) Formularele originale ale certificatelor de concediu medical, respectiv exemplarele 1 (alb) si 2 (roz), se depun de catre persoana asigurata la platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazuti la art. 36 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 60 de zile calendaristice de la data eliberarii acestora.
(11) Certificatele de concediu medical, care cuprind a 91-a zi sau depasesc 183 de zile, cele acordate pentru risc maternal, precum si cele acordate de medici, altii decat medicii de familie, care au fost eliberate pana la data instituirii starii de urgenta prevazuta de Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, se platesc fara avizul medicului expert al asigurarilor sociale, fara avizul medicului de medicina muncii, respectiv fara avizul medicului de familie.
(12) Prevederile alin. (4), (9) si (10) sunt aplicabile si certificatelor de concediu medical prevazute la alin. (11).
(13) La externarea din spital a pacientului cu COVID-19, medicul curant elibereaza certificatul de concediu medical atat pentru perioada internarii, cat si pentru durata externarii cu inscrierea codului de indemnizatie corespunzator.
(14) Pentru situatiile prevazute la alin. (13), in cazul in care la externarea din spital se impune continuarea ingrijirii pacientului, medicul curant stabileste perioada necesara ingrijirii si elibereaza un nou certificat de concediu medical pentru perioada acordata la externare.
(15) Pentru situatiile prevazute la alin. (14), daca dupa expirarea concediului medical acordat la iesirea din spital starea sanatatii pacientului nu permite reluarea activitatii, medicul de familie, pe baza scrisorii medicale eliberate de medicul curant din spital, poate prelungi concediul medical pentru aceeasi afectiune cu cel mult 14 zile."
14. Anexa nr. 7 se modifica si se inlocuieste cu anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. II. -
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Noutati Legislatie Fiscala 11 - 15 august 2008Noutati legislatie fiscala 31 august - 4 septembrie 2009Modificari aduse Codului fiscal prin OG 4/2015Guvernul taie mii de posturi din administratieSolidaritatea Sanitara: Legea salarizarii din sanatate, incalca flagrant interesele angajatilorUltimele articole
Pensionarii platesc CASS pentru venituri din chirii? Ce spun specialistiiGuvernul aloca 300 milioane lei pentru sprijinirea mediului de afaceriCNAS: Noul Contract-cadru va intra in vigoare incepand cu data de 1 iulie 2021Ordinul 1602/946/2020. Noi masuri privind indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate si concediile. Model cerereObligatii noi pentru operatorii economici din sectorul alimentatiei publice in contextul redeschiderii restaurantelor in interiorul cladirilorArticole similare
Indemnizatia pentru carantina - conditii de acordare. Precizarile CNASArticole similare
Certificatele de Urgenta: 15 intrebari si raspunsuri. PFA-urile pot beneficia de ele?Reducerea impozitului specific pe perioada Starii de Urgenta. Studiu de cazSpalarea banilor: Ce solicita ONPCSB in cazul unui controlCalculul obligatiilor fiscale in cazul indemnizatiilor acordate pe perioada starii de urgenta(Informare ANAF)Asociatia Consumatorilor solicita Guvernului inghetarea preturilor la alimentele de bazaUltimele articole
Incetarea activitatii unei intreprinderi. Contabilitate in partida simpla. Obligatii declarativePopriri in cazul indemnizatiei de Somaj tehnic. Studiu de cazAJOFM a publicat noile formulare aferente Somajului Tehnic pentru luna iunie 2020OUG 67/2020: A fost prelungita valabilitatea documentelor emise pe perioada starii de urgentaMinisterul Economiei modifica OMEEMA nr. 791/2020 prin care se elibereaza Certificatele de STARE DE URGENTASfaturi de la experti
Indemnizatie de crestere copil. Venituri din dividende
Intrebare: O persoana aflata in concediul de crestere copil de 2 ani poate ridica dividende? Este vreun plafon cate dividende poate ridica fara sa ii fie afectata indemnizatia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Scutire de TVA livrare echipament militar
Intrebare: Este posibil ca furnizorii din Romania de echipamente militare sa evite perceperea TVA local pentru bunurile care vor fi furnizate in Romania in cazul de mai jos? Daca da, ce procedura si documentatie este necesara? Furnizorul din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
E-Factura. Cu ce luna trebuie inregistrate facturile daca NU au fost primite la timp
Declaratia 394. Bonurile fiscale SUB 100 euro vor fi trecute in D394?
D700 ANAF. Cazuri in care D700 trebuie depusa pana pe 31 martie 2025
Formular 230. Beneficiarii sumei de 3,5% trebuie sa indeplineasca o conditie importanta
Sanctiuni e-Factura in 2025: Atentie la amenzile egale cu 15% din valoarea facturii [VIDEO]
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA