Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pensionarii platesc CASS pentru venituri din chirii? Ce spun specialistii

09-Oct-2024
1353
Pensionarii platesc CASS pentru venituri din chirii? Ce spun specialistii

Veniturile din chirii, asa cum sunt definite in art. 83 din Codul Fiscal, sunt acele venituri obtinute din cedarea folosintei bunurilor, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente.

In aceasta categorie sunt incluse:

  • veniturile din inchirierea bunurilor imobile (case, apartamente, terenuri);
  •  veniturile din inchirierea bunurilor mobile (echipamente, autoturisme si altele);
  •  veniturile din arendarea bunurilor agricole.


Persoanele fizice care obtin venituri din aceasta categorie se incadreaza in categoria persoanelor obligate la plata CASS, daca valoarea venitului net/normei de venit estimate (cumulat si cu alte venituri obtinute de contribuabil) depaseste plafonul anual de 6/12/24 salarii minime brute pe tara. Dar care este legislatia in cazul pensionarilor?

Specialistul nostru va analiza cazul in care doi pensionari (sot si sotie) cu pensie mai mica de 4.000 lei inregistreaza fiecare in 2023, 2024, 2025 ventituri din chirii de 1.800 lei pe an (50% bunul comun este o camera din locuinta proprie -300 lei/luna), nu au alte venituri.

Aveti clienti cu venituri din Chirii? Mare atentie la modificarile legii: de la 1 ianuarie chiria incasata are un nou tratament fiscal! V-am pregatit un ghid profesionist si complet, AICI»


Ce impozit si contributii la sanatate platesc cei doi anual presupunand ca salariul minim in 2024 este 3.500 si in 2025 - 3.800 conform art. 174.1 (19)?

Pensionarii platesc CASS pentru venituri din chirii? Ce spun specialistii

Potrivit art. 84 alin. (1) (3) din Legea 227/2015, (1) Venitul brut din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendarea bunurilor agricole, reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura stabilite potrivit contractului incheiat intre parti, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii acestora. Venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta.

(2) In cazul veniturilor obtinute din inchirierea bunurilor mobile si imobile din patrimoniul personal, venitul brut se stabileste pe baza chiriei prevazute in contractul incheiat intre parti pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii chiriei.

3) In cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, altele decat veniturile din arenda si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, venitul brut reprezinta venitul impozabil.

Aveti clienti cu venituri din Chirii? Mare atentie la modificarile legii: de la 1 ianuarie chiria incasata are un nou tratament fiscal! V-am pregatit un ghid profesionist si complet, AICI»


Asadar, in cazul veniturilor din inchirierea bunurilor imobile (venituri din chirii), venitul brut (venitul impozabil) reprezinta chiria prevazuta in contractul incheiat intre parti.

In cazul mentionat, fiecare proprietar plateste impozit pe venit in suma de 180 lei/an (1.800 lei x 10%).

Potrivit pct. 30 din Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung

30. Dupa articolul 174 se introduce un nou articol, art. 174 1, cu urmatorul cuprins: (...)
(19) In cazul in care persoanele fizice aflate in situatia prevazuta la art. 170 alin. (2) realizeaza un venit net anual cumulat sub nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, iar in anul fiscal precedent nu au realizat venituri din salarii si asimilate salariilor pentru care datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare in perioada in care au fost realizate veniturile sau nu s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1) lit. a)-c) si e)-g), acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara si depun declaratia prevazuta la art. 122 pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Asadar, prevederea sus-mentionata nu se aplica in situatia in care persoanele:
- au obtinut venituri din salarii pentru care s-a datorat CASS la plafonul de cel putin 6 salarii minime pe economie; sau
- sunt persoane scutite la plata CASS, care fac parte din categoriile de mai jos (potrivit art. 154 alin. (1) lit. a)-c) si e)-g) din Codul fiscal):

a) copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenicii sau studentii, studentii-doctoranzi care desfasoara activitati didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, in limita a 4 6 ore conventionale didactice pe saptamana, precum si persoanele care urmeaza modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldati sau gradati profesionisti. 
b) tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului. 
c) sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate; 
e) persoanele cu handicap, pentru veniturile obtinute in baza Legii nr. 448/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
f) bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pana la vindecarea respectivei afectiuni;
g) femeile insarcinate si lauzele;.

Asadar, persoanele fizice care au calitatea de pensionari si care realizeaza venituri din chirii, sub plafonul de 6 salarii minime datoreaza CASS la nivelul a cel putin 6 salarii minime brute pe economie, daca nu se incadreaza la exceptiile de mai sus.

In cazul mentionat, daca in anul 2024 salariul minim brut pe economie este in suma de 3.500 lei/luna, plafonul pentru plata CASS este de 6 salarii minime pe economie, respectiv 21.000 lei (3.500 lei/luna x 6), astfel ca se datoreaza CASS in suma de 2.100 lei, de fiecare proprietar.

Aveti clienti cu venituri din Chirii? Mare atentie la modificarile legii: de la 1 ianuarie chiria incasata are un nou tratament fiscal! V-am pregatit un ghid profesionist si complet, AICI»


Daca in anul 2025 salariul minim brut pe economie este in suma de 3.800 lei/luna, plafonul pentru plata CASS este de 6 salarii minime pe economie, respectiv 22.800 lei (3.800 lei/luna x 6), astfel ca se datoreaza CASS in suma de 2.280 lei, de fiecare proprietar.


Raspuns oferit in luna septembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016