Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OUG 58/2010 si Tichetele de masa

31-Aug-2010
3794

Intrebare:


Daca tichetele de masa primite in iulie de angajati sunt cele aferente pontajului din luna mai 2010, acestea vor intra la impozitare sau cele care le vor primi pentru luna iulie - in cursul lunii septembrie?

Raspuns:
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 a eliminat din sfera veniturilor neimpozabile tichetele de masa tratandu-le pe cale de consecinta incepand cu data de 1 iulie drept venituri salariale. Normele metodologice pentru aplicarea art. 57 din Codul fiscal aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, prevad la pct. 106 ca venitul brut lunar din salarii reprezinta totalitatea veniturilor realizate intr-o luna conform art. 55 alin. (1) - (3) din Codul fiscal de o persoana fizica, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate.

Asadar, in venitul brut luar realizat intra venitul din salarii, veniturile asimilate salariilor carora li se aplica aceleasi reguli de impunere si avantajele acordate de angajator. Potrivit reglementarilor Codului fiscal, veniturile in natura se cumuleaza in vederea impozitarii in luna in care acestea au fost primite de salariati. In aceeasi maniera, respectand regula generala, sunt tratate si celelalte venituri din salarii (de exemplu primele), cumulandu-se cu veniturile de natura salariala ale lunii in care se platesc. Singurele exceptii vizeaza sumele primite sub forma de lichidare care se impun in luna pentru care se acorda salariul, daca lichidarea intervine in luna urmatoare, si indemnizatia de concediu de odihna care se defalca pe lunile la care se refera, fiind primita inaimte de plecarea in concediu de odihna.

Prevederile Legii nr. 142/1998 dispun angajtorilor distribuirea tichetelor de masa lunar in ultima decada a fiecarei luni, pentru luna urmatoare. Asadar, se prevede distribuirea pentru fiecare salariat a unui numar de tichete de masa corespunzatoare numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuire. Din practica, desi se prevede restituirea tichetelor neutilizate, angajatorii obisnuiesc sa acorde tichete de masa ulterior verificarii foilor de pontaj si intocmirii statelor de salarii in vederea acordarii corecte a tichetelor de masa.Potrivit prevederilor in vigoare la aceasta data, contravaloarea tichetelor de masa ar trebui impozitate prin cumulare cu celelate venituri de natura salariala realizate in luna in care sunt acordate tichetele de masa. Cu toate acestea, proiectul normelor metodologice vine sa introduca, pentru tichetele de masa, o noua exceptie de la regula potrivit careia sumele primite de salariat pe langa salariu se cumuleaza cu veniturile de natura salariala ale lunii in care sunt platite. Potrivit poriectului normelor metodologice, contravaloarea tichetelor de masa ?se impoziteaza ca venituri din salarii pentru luna pentru care acestea au fost primite?.

In masura in care aceasta prevedere nu va suferi modificari in forma aprobata a normelor metodologice, pentru a evita sanctiunile cu privire la determinarea incorecta a impozitului pe salarii, va sfatuim sa cuprindeti, in vederea impozitarii, tichetele de masa cuvenite incepand cu 1 iulie in luna pentru care sunt acordate pe baza pontajului de la sfarsitul fiecarei luni si sa le acordati efectiv pana la data stabilita pentru lichidare/plata salariului.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "OUG 58/2010 si Tichetele de masa":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016