Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contribuabilii care opteaza pentru redirectionarea sumei de pana la 3,5% din impozitul pe venit pot depune D112 sau D230

15-Mai-2023
1760
Contribuabilii care opteaza pentru redirectionarea sumei de pana la 3,5% din impozitul pe venit pot depune D112 sau D230

Contribuabilii pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul stabilit pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, prin completarea si depunerea urmatoarelor formulare:



- formularul 230- "Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat";
- formularul 212- “Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”.

Entitatile nonprofit/Unitatile de cult beneficiaza de sumele reprezentand pana la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/castigul net anual impozabil daca la momentul platii acestora de catre organul fiscal figureaza in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

FORMULARUL 230 - "Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat"

CINE POATE COMPLETA FORMULARUL 230?

Formularul se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza urmatoarele venituri din Romania:
- venituri din salarii si asimilate salariilor;


- venituri din pensii;
- venituri din activitati independente impuse pe baza de norma de venit;
- activitati agricole impuse pe baza de norma de venit;
- venituri din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva, pentru care impozitul se retine la sursa;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuala, altele decat cele pentru care venitul net se determina in sistem real;
- venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care venitul net se determina pe baza normelor de venit si venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care venitul net se determina pe baza cotelor forfetare de cheltuieli .

Veniturile din activitati independente pentru care venitul net se determina pe baza normelor de venit si pentru care contribuabilii pot completa formularul 230 in vederea exercitarii optiunii de a dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit, reprezinta veniturile din activitati de productie, comert, prestari de servicii realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere. Aceste activitati sunt cuprinse in Nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, care se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice, in conformitate cu activitatile din Clasificarea activitatilor din economia nationala - CAEN, aprobata prin ordin al presedintelui Institutului National de Statistica.

Veniturile din activitati de productie, comert, prestari de servicii reprezinta veniturile realizate de persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale autorizate in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.44/20084.

Nu depun formularul 230 in vederea exercitarii optiunii de a dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit contribuabilii care obtin venituri din activitati independente exercitate sub forma profesiilor liberale.

FORMULARUL 212 - “Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”

CINE POATE EXERCITA OPTIUNEA PRIN COMPLETAREA FORMULARULUI 212?

Pentru urmatoarele venituri contribuabilii pot completa formularul 212 in vederea exercitarii optiunii de a dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private:

- venituri din activitati independente pentru care venitul net se determina in sistem real;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care venitul net se determina in sistem real; - venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care venitul net se determina in sistem real
- din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, determinate in sistem real;
- castiguri din investitii, mentionate la art. 119 alin. (1) din Codul fiscal.

Pentru veniturile mai sus mentionate, contribuabilii au obligatia completarii si depunerii formularului 212 in vederea declararii lor si a stabilirii impozitului pe venitul/castigul net anual impozabil.

Contribuabilii care obtin venituri din strainatate de aceeasi natura cu cele obtinute din Romania pentru care exista dreptul de a dispune asupra destinatiei sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit datorat, prevazute la art. 1231 alin. (1) din Codul fiscal, pot dispune si asupra destinatiei sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venitul realizat in strainatate, datorat in Romania, dupa deducerea creditului fiscal, prin completarea si depunerea formularului 212.

Contribuabilii nu pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul datorat pentru indemnizatia prevazuta la art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020, art. 6 alin. (1) lit. a) si b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2021, precum si la art. 6 alin. (1) lit. a) sau b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 2/2022, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private7.

Veniturile din activitati independente, pentru care venitul net se determina in sistem real, si pentru care contribuabilii isi exercita optiunea de a dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit prin completarea formularului 212 cuprind veniturile din activitati de productie, comert, prestari de servicii si veniturile din profesii liberale, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere.

Veniturile din activitati de productie, comert, prestari de servicii reprezinta veniturile realizate de persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale autorizate in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008.

Veniturile din profesii liberale reprezinta veniturile obtinute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective. in categoria venituri din profesii liberale sunt cuprinse, cu titlu de exemplu, veniturile obtinute de catre: medici, avocati, notari publici, executori judecatoresti, experti tehnici si contabili, contabili autorizati, auditori financiari, consultanti fiscali, arhitecti, traducatori, sportivi, precum si alte persoane fizice cu profesii reglementate in conditiile legii.


Sursa: ANAF

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016