
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Persoanele fizice care dau meditatii in particular si obtin in acest fel venituri sunt obligate de lege sa isi indeplineasca obligatiile fiscale si sa achite impozite si taxe la stat. In plus, vor trebui sa se inregistreze la Registrul Comertului si sa foloseasca case de marcat electronice fiscale.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent Ghidul privind tratamentul fiscal al veniturilor obtinute din meditatii acordate in particular de persoanele fizice.
Ghidul se adreseaza tuturor persoanelor fizice care acorda sau intentioneaza sa acorde meditatii in particular si care aleg sa isi desfasoare activitatea in mod individual.
Aceste venituri reprezinta venituri impozabile si, potrivit Codului Fiscal, se incadreaza in categoria venituri din activitati independente.
INREGISTRAREA IN REGISTRUL COMERTULUI SI AUTORIZAREA FUNCTIONARII
In cazul in care persoanele fizice intentioneaza sa realizeze sau realizeaza deja in mod individual venituri din prestarea de servicii reprezentând meditatii, au obligatia de a se inregistra la Oficiul National al Registrului Comertului si de a solicita autorizarea functionarii, in conditiile prevazute de O.U.G. nr. 44/20081.
2. OBLIGATIILE FISCALE DECLARATIVE SI DE PLATA DIN PUNCT DE VEDERE AL IMPOZITULUI PE VENIT
2.1. Depunerea Declaratiei unice
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2023 varianta tiparita
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2023
Cartea Verde a PFA Contabilitatea si obligatiile fiscale 2023
Ulterior inregistrarii in registrul comertului si autorizarii functionarii, persoanele fizice au obligatia de a depune la organul fiscal Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).
In cazul in care incep activitatea in cursul anului fiscal, persoanele fizice vor depune
Declaratia unica in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
In declaratia unica contribuabilul va completa in mod corespunzator Capitolul II - Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in România si contributiile sociale datorate, prin intermediul caruia contribuabilii isi exercita si optiunea privind determinarea venitului net anual:
- fie pe baza normelor de venit;
- fie in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
In situatia in care persoana fizica incepe activitatea in luna decembrie a anului de impunere,aceasta va depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate pâna la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de impunerE.
2.2. Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit si calculul impozitului pe venit
In cazul in care venitul net anual din activitati independente se determina pe baza de norme de venit, la stabilirea acestuia se utilizeaza normele de venit de la locul desfasurarii activitatii. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra normei de venit.
Normele anuale de venit sunt disponibile pe site-ul ANAF, www.anaf.ro, sectiunea „ Asistenta contribuabili”.
Astfel, pentru mai buna intelegere, exemplificam situatia in care o persoana fizica isi incepe activitatea la data de 01.01.2022 si va desfasura aceasta activitate, in mod continuu, pâna la finele anului. In acest caz, pentru stabilirea impozitului pe venit este avuta in vedere norma de venit de la locul de desfasurare a activitatii.
Norma anuala de venit, publicata pe site-ul ANAF, este in cuantum de 27.600 lei. Astfel, impozitul pe venit aferent venitului net anual se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului, impozitul datorat fiind 2.760 lei (27.600 lei x 10% = 2.760 lei).
Daca activitatea se desfasoara pe perioade mai mici decât anul calendaristic, norma de venit aferenta activitatii se reduce proportional, astfel incât sa reflecte perioada de an calendaristic in care s-a desfasurat activitatea respectiva.
In cazul in care o persoana fizica desfasoara doua sau mai multe activitati care genereaza venituri din activitati independente (activitati de productie, comert si prestari de servicii) venitul net din aceste activitati se stabileste prin insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati.
In situatia in care persoana fizica desfasoara o activitate inclusa in nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit si o alta activitate independenta, venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
Pentru a vedea continuarea Ghidului, click AICI>>
Sursa: ANAF
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Articole similare
Controale ANAF la MEDITATII. Evaziunea fiscala se pedepseste cu amenzi sau chiar ani de puscarieCe cheltuieli vor fi deduse in cadrul impozitului pe venitul pe gospodarie din 2018?ANAF pune la dispozitia contribuabililor SEMINARII WEB: E-Factura, E-Transport, raportare in SAF-TANAF nu iarta nimic! Iata ce obligatii fiscale aveti pentru veniturile din chirii, dividende, criptomonede, drepturi de autor, arendaPFA: Obligatii privind dotarea cu casa de marcat si emitere bon fiscalUltimele articole
Ghid ANAF pentru persoanele fizice care obtin venituri din MEDITATIIOferi imobile spre inchiriere? Atentie la obligatiile fiscale!ANAF anunta ca de la jumatatea lunii martie 2022 incep controale masive in toate domeniile de activitateMinistrul Muncii isi propune sa scada somajul pana la o rata de 4,2 la sutaCodul fiscal 2011 - Titlul VI (partea a IV-a)Articole similare
Venituri din chirii 2016. Reguli privind decizia de impunere plati anticipate cu titlu de impozitGHID ANAF: Ce CASS datoreaza romanii pentru veniturile din Romania, dar cu resedinta sau domiciliul in Romania sau in afara tarii?Contabilitatea in partida simpla. Norme generale si registre obligatoriiGhid practic ANAF: Cum contestati, reduceti si amanati amenzile primite!Casa de marcat, OBLIGATORIE pentru persoanele fizice care inchiriaza camere in scop turisticUltimele articole
GHID ANAF pentru persoanele fizice care obtin venituri din MEDITATIIE-Factura: O societate poate emite facturi direct in sistem?Procedura pentru inscrierea in One Stop Shop in 2022Persoanele care obtin venituri din chirii sunt OBLIGATE sa utilizeze case de marcat electronice fiscaleExplicatii ANAF privind completarea Formularului pentru raportarea Declaratiei informative D406 din 2022Articole similare
ANAF se intalneste cu contribuabilii pentru discutii privind casele de marcatCe obligatii au contribuabilii care detin case de marcat electronice conectate la ANAF?30 noiembrie 2021, termenul limita de conectare a caselor de marcat electronice pentru contribuabilii mici si mijlociiCasele de marcat cu jurnal electronic: Obligatiile operatorilor economici fata de ANAFCase de marcat electronice. 7 modificari aduse Normelor metodologice prin HG 355/2023Ultimele articole
Intreprindere Individuala in 2023: In ce conditii este obligatorie dotarea cu POS si casa de marcat electronica fiscala?Firmele care NU au respectat termenul limita de conectare a caselor de marcat la ANAF risca amenzi de pana la 10.000 leiCASE DE MARCAT ELECTRONICE FISCALE. In ce situatii trebuie sa depuna contribuabilii F4105 si F4109Persoanele care obtin venituri din chirii sunt OBLIGATE sa utilizeze CASE DE MARCAT ELECTRONICE FISCALECase de marcat neconectate la internet. Este necesara depunerea declaratiei A4200 pentru bonurile care nu au fost trimise catre ANAF?Sfaturi de la experti
Intrebare: 1. S-a incheiat un contract de finantare in cadrul POC 2014-2020 intre finantator (ministerul cercetarii) si beneficiar (institutia noastra) pentru constructia in antrepriza a unui obiectiv de investitii. 2. Valoarea contractului...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Monografie contabila plata garantie in cont separat
Intrebare: Va rog, reflectarea in contabilitate a garantiei de buna executie achitata intr-un cont special deschis de prestator la banca. O societate are in derulare construirea unei hale de productie. Furnizorul de lucrari ii factureaza...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii