Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Persoanele fizice care dau meditatii sunt obligate sa detina case de marcat electronice si sa se inregistreze in Registrul Comertului

29-Apr-2022
2539
Persoanele fizice care dau meditatii sunt obligate sa detina case de marcat electronice si sa se inregistreze in Registrul Comertului

Persoanele fizice care dau meditatii in particular si obtin in acest fel venituri sunt obligate de lege sa isi indeplineasca obligatiile fiscale si sa achite impozite si taxe la stat. In plus, vor trebui sa se inregistreze la Registrul Comertului si sa foloseasca case de marcat electronice fiscale.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent Ghidul privind tratamentul fiscal al veniturilor obtinute din meditatii acordate in particular de persoanele fizice.

Ghidul se adreseaza tuturor persoanelor fizice care acorda sau intentioneaza sa acorde meditatii in particular si care aleg sa isi desfasoare activitatea in mod individual.

Aceste venituri reprezinta venituri impozabile si, potrivit Codului Fiscal, se incadreaza in categoria venituri din activitati independente.

INREGISTRAREA IN REGISTRUL COMERTULUI SI AUTORIZAREA FUNCTIONARII

In cazul in care persoanele fizice intentioneaza sa realizeze sau realizeaza deja in mod individual venituri din prestarea de servicii reprezentând meditatii, au obligatia de a se inregistra la Oficiul National al Registrului Comertului si de a solicita autorizarea functionarii, in conditiile prevazute de O.U.G. nr. 44/20081.

2. OBLIGATIILE FISCALE DECLARATIVE SI DE PLATA DIN PUNCT DE VEDERE AL IMPOZITULUI PE VENIT

2.1. Depunerea Declaratiei unice

Ulterior inregistrarii in registrul comertului si autorizarii functionarii, persoanele fizice au obligatia de a depune la organul fiscal Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).

In cazul in care incep activitatea in cursul anului fiscal, persoanele fizice vor depune

Declaratia unica in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

In declaratia unica contribuabilul va completa in mod corespunzator Capitolul II - Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in România si contributiile sociale datorate, prin intermediul caruia contribuabilii isi exercita si optiunea privind determinarea venitului net anual:

- fie pe baza normelor de venit;

- fie in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

In situatia in care persoana fizica incepe activitatea in luna decembrie a anului de impunere,aceasta va depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate pâna la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de impunerE.

2.2. Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit si calculul impozitului pe venit

In cazul in care venitul net anual din activitati independente se determina pe baza de norme de venit, la stabilirea acestuia se utilizeaza normele de venit de la locul desfasurarii activitatii. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra normei de venit.
Normele anuale de venit sunt disponibile pe site-ul ANAF, www.anaf.ro, sectiunea „ Asistenta contribuabili”.

Astfel, pentru mai buna intelegere, exemplificam situatia in care o persoana fizica isi incepe activitatea la data de 01.01.2022 si va desfasura aceasta activitate, in mod continuu, pâna la finele anului. In acest caz, pentru stabilirea impozitului pe venit este avuta in vedere norma de venit de la locul de desfasurare a activitatii.

Norma anuala de venit, publicata pe site-ul ANAF, este in cuantum de 27.600 lei. Astfel, impozitul pe venit aferent venitului net anual se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului, impozitul datorat fiind 2.760 lei (27.600 lei x 10% = 2.760 lei).

Daca activitatea se desfasoara pe perioade mai mici decât anul calendaristic, norma de venit aferenta activitatii se reduce proportional, astfel incât sa reflecte perioada de an calendaristic in care s-a desfasurat activitatea respectiva.

In cazul in care o persoana fizica desfasoara doua sau mai multe activitati care genereaza venituri din activitati independente (activitati de productie, comert si prestari de servicii) venitul net din aceste activitati se stabileste prin insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati.

In situatia in care persoana fizica desfasoara o activitate inclusa in nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit si o alta activitate independenta, venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

Pentru a vedea continuarea Ghidului, click AICI>>

 

Sursa: ANAF

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Persoanele fizice care dau meditatii sunt obligate sa detina case de marcat electronice si sa se inregistreze in Registrul Comertului":
Rating:

Nota: 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Atentie, contabili! Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz
keyboard_double_arrow_left


Sfaturi de la expertiAtentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016