Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calculul impozitului pe veniturile din activitatile de exploatare si al redeventei miniere. Ce inregistrari contabile facem?

13-Ian-2016
23845

In analiza urmatoare, avem ca subiect o societate care in luna decembrie 2015 a exploatat si vandut 4500 mc. balast la un pret de 15 lei/mc in total de 67.500 lei fara TVA. A inregistrat impozit venit exploatare 67.500 lei x 0.5 % = 337.5 lei si redeventa miniera 4.500 mc x 0.5 euro = 2.250 euro.



Este corect calculat impozitul si redeventa miniera? Care este monografia contabila in acest sens?

In privinta impozitului pe veniturile din activitatile de exploatare a resurselor naturale, acesta se stabileste in conformitate cu metodologia prevazuta la art. 3 din OG 6/2013 privind instituirea unor masuri speciale pentru impozitarea exploatarii resurselor naturale, altele decat gazele naturale - cu modificarile si completarile ulterioare -.

La alin. (1) lit. a) de la acest articol, se arata ca pentru resursele naturale exploatate si valorificate ca atare, impozitul se calculeaza prin aplicarea procentului de 0,5% asupra veniturilor obtinute din valorificarea (vanzarea) resurselor. Asadar, calculul dvs este corect.

Inregistrarea in contabilitate a impozitului este urmatoarea:


635/analitic impozit exploatare resurse naturale = 446/analitic impozit exploatare resurse naturale.

In privinta redeventei miniere, conform art. 45 alin. (1) din Legea 85/2003 a minelor - cu modificarile si completarile ulterioare -

"Redeventa miniera cuvenita bugetului de stat se stabileste, la incheierea licentei ori la eliberarea permisului de exploatare".

Asadar, procentul sau valoarea redeventei in cazul exploatarii balastului este prevazuta in licenta / permisul de exploatare.

Redeventa miniera este tratata la lit. C) din Instructiunile tehnice din 28 septembrie 2009 privind modul de evidenta, raportare, calul si plata a taxei pe activitatea miniera si a redeventei miniere, aprobate prin Ordinul 198/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.
Nu ne specificati cum se extrage balastul: din terasele raurilor sau din aluviuni din albiile minore ale raurilor.

Din codul CAEN specificat, pot sa opinez ca balastul se obtine din albiile minore ale apelor.
In cazul in care balastul se incadreaza la valoarea de 0,5 euro, conform art. 45 alin. (1) lit. f) din legea mentionata, fiind extras, asadar, din albiile minore ale raurilor, potrivit lit. C) punctului 3 lit. b) din Instructiunile tehnice, baza la care se aplica aceasta valoare este productia miniera extrasa in vederea comercializarii, pentru substantele prevazute la art. 45 alin. (1) lit. b) - i) din legea minelor.

La punctul 5 al lit. C) din Instructiuni se arata ca pentru nisipurile si pietrisurile excavate din albiile monore ale cursurilor de apa sau lacuri, productia miniera extrasa in vederea comercializarii se stabileste prin insumarea volumelor de nisipuri si pietrisuri exploatate inscrise in registrul de evidenta zilnica. Aceasta metoda se utilizeaza si pentru stabilirea productiei miniere extrase in cazul nisipurilor si pietrisului exploatat din terasele raurilor.

La punctul 6 al lit. C) din Instructiuni se arata ca incadrarea in grupele de substante prevazute la art. 45 alin. (1) din lege si unitatea de masura sunt precizate distinct in licenta / permisul de exploatare, in functie de produsul minier inscris in actul de concesiune / dare in administrare.

La punctul 7 al lit. C) din Instructiuni este prezentat modul de calcul al redeventei miniere. La lit. b) se arata ca redeventa miniera pentru titularii licentelor / permiselor incadrate in grupa substantelor prevazute la art. 45 alin. (1) lit. b) - i) - intre care se gasesc si argilele, marnele, loess-ul, nisipul etc - (litere din lege care la ora actuala corespund literelor b) - f), deoarece Instructiunile au intrat in vigoare inainte de modificarile efectuate asupra art. 45 alin. (1) din lege, modificari care aduc noile valori ale redeventei miniere) se determina ca produsul dintre productia miniera extrasa din rezerva in vederea prelucrarii si/sau comercializarii, in cazul licentelor de exploatare, sau din resursa/rezerva, in cazul licentelor de explorare si permiselor de exploatare, si cota valorica pe unitatea de productie miniera stabilita pentru fiecare substanta minerala; unitatea de masura a productiei miniere este stabilita in licenta/permis.

Asadar, din cele prezentate, se retine ca redeventa miniera in cazul balastului se calculeaza ca produsul dintre productia miniera extrasa in vederea comercializarii ci valoarea pe unitatea de masura.
In cazul dvs, redeventa se determina prin inmultirea productiei obtinute (nu vandute) cu valoarea de 0,5 euro pe unitatea de masura (probabil ca unitatea de masura stabilita in licenta / permis este metrul cub).

Daca in decembrie 2015, cantitatea de 4500 mc reprezinta si cantitatea obtinuta, atunci valoarea redeventei este corecta.
Daca productia extrasa este mai mare decat cantitatea vanduta, atunci redeventa se calculeaza pornind de la cantitatea obtinuta si nu de la cea vanduta.

Inregistrarea in contabilitate a redeventei este urmatoarea:

635/analitic redeventa miniera = 446/analitic redeventa miniera.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si consultant fiscal

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Impozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177

    • Redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre cauze sociale sau culturale reprezinta o oportunitate importanta pentru contribuabili de a sprijini proiecte cu impact pozitiv in comunitate. Totusi, suma care poate fi directionata prin formularul D177 este limitata si calculata conform unor reguli specifice din Codul fiscal, care tin cont atat de cifra de afaceri, cat si de impozitul pe profit datorat, dar si de sponsorizarile efectuate si alte bonificatii fiscale aplicabile. In acest...» citeste mai departe aici

  • Obiecte de inventar. MONOGRAFIE contabila privind casarea obiectelor de inventar

    • In practica, firmele se confrunta frecvent cu situatii in care anumite obiecte de inventar se deterioreaza iremediabil si nu mai pot fi utilizate in activitatea economica. In lipsa predarii catre o unitate specializata pentru casare, este important ca scoaterea acestora din gestiune sa fie realizata corect din punct de vedere contabil si fiscal. In acest articol explicam care sunt pasii necesari: de la documentele obligatorii (inventariere, proces-verbal, decizia de scoatere), pana la...» citeste mai departe aici

  • E-Transport: A fost extinsa lista de bunuri cu risc fiscal ridicat?

    • In contextul in care obligatiile de declarare in RO e-Transport devin din ce in ce mai stricte, tot mai multe companii se intreaba daca lista bunurilor cu risc fiscal ridicat a fost modificata sau extinsa. Aceasta intrebare este esentiala, deoarece doar anumite categorii de bunuri, in anumite conditii, impun declararea transportului intern in acest sistem. In acest articol clarificam daca lista oficiala a suferit modificari, ce transporturi intra sub incidenta declararii, cine are aceasta...» citeste mai departe aici

  • Cum sa-ti organizezi mai eficient veniturile si cheltuielile atunci cand esti freelancer

    • Munca de freelancer vine cu multa libertate, dar si cu responsabilitati semnificative in ceea ce priveste administrarea banilor. Fara un salariu fix si cu venituri fluctuante, este esential sa ai o strategie clara de gestionare a finantelor, astfel incat sa poti acoperi toate obligatiile si sa iti construiesti un echilibru financiar pe termen lung. Afla in continuare cum poti sa iti gestionezi veniturile si cheltuielile pentru prosperitate pe termen lung. 1. Tine o evidenta clara si constanta a...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016