Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz privind modificarile la Codul fiscal

12-Iul-2010
3093

Studiu de caz

Intrebare
Va rog lamuriri referitoare la modificarile din Codul fiscal dupa 01.07.2010.

1. Persoane fizice autorizate - achitarea obligatiilor (cas,cass, somaj) se va face si de catre platitorul de venit?
2. Vor mai exista conventii civile, contract de administrator, contract de manager, daca da, cum se vor impozita?
3. Tichetele de masa se pot impozita separat intr-un tabel cu 16%?

Raspuns


Veniturile obtinute din conventiile civile de prestari servicii de catre persoane fizice autorizate sau neautorizate constituie venituri de natura profesionala.

In conformitate cu prevederile art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se impoziteaza cu cota de impozit pe venit.

Asupra acestor venituri se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj. Obligatia declararii, calculului, retinerii si platii contributiilor revine platitorului de venit, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Potrivit dispozitiilor art. V din acelasi act normativ, prin derogare de la dispozitiile art. 4 alin. (2) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile O.U.G nr.58/2010 intra in vigoare incepand cu data de 1 iulie 2010, cu exceptia cazului in care in prezenta ordonanta de urgenta se prevede altfel.

Astfel, incepand cu data de 1 iulie 2010, beneficiarii veniturilor de natura profesionala datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj pana la limita a 5 salarii medii brute pe economie la nivelul salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale.
Aceste contributii se declara, se calculeaza, se retin si se platesc de catre platitorii de venituri.

Veniturile obtinute din administrarea sau conducerea unei societati comerciale nu sunt venituri de natura profesionala.

Astfel, veniturile de natura profesionala sunt acele venituri obtinute ca urmare a practicarii unei profesii sau meserii. Ori, reprezentantii in adunarea generala a actionarilor, adminstratorii, directorii aduc la indeplinire un mandat prin exercitarea de acte de administrare, conducere, decizie, etc., acte ce nu pot fi calificate drept activitati profesionale.

Toate aceste aspecte, inclusiv modalitatea concreta de impozitare a tichetelor de masa urmeaza a fi clarificate de normele metodologice de aplicare a O.U.G nr. 58/2010, ce vor fi elaborate in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a ordonantei.

Important:
Vom reveni pe marginea acestor subiecte imediat ce normele metodologice sunt facute publice!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016