Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA cumul. Contributii si impozit

09-Iun-2010
7453

PFA cumul. Contributii si impozit


Gabriela Dita

Intrebare: O persoana fizica autorizata (PFA) efectueaza activitati independente si inregistrata in acest scop la fisc, dar care are si calitatea de salariat undeva intr-o societate comerciala pe baza de contract individual de munca, are obligatia platii CAS si a asigurarilor de sanatate si pe veniturile obtinute din activitati independente? Sau doar impozitul de 16%, contributor la asigurarile sociale fiind oricum prin contractul de munca?

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICI

Raspuns: 


1) Contributii PFA 2010 - contributia la sistemul asigurarilor sociale
Persoanele fizice autorizate (PFA) sa desfasoare activitati independente sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii (art. 5 alin. (1) pct. IV lit. d) din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare).

Persoana fizica autorizata care nu beneficiaza de o categorie de pensie, nu este angajata cu contract de munca, sau nu este somer are obligatia sa se asigure pe baza declaratiei de asigurare.

2) Contributii PFA 2010 - contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate
Persoana fizica autorizata (PFA) are obligatia platii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate in conformitate cu dispozitiile art. 215 alin. (3) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii potrivit carora aceasta obligatie revine si persoanelor care exercita profesii libere sau celor care sunt autorizate, potrivit legii, sa desfasoare activitati independente.

Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.

In baza art. 7 alin. (1) din Normele metodologice aprobate prin Ordinul nr. 617/2007, persoanele care desfasoara activitati independente au obligatia de a vira trimestrial contributia aplicata asupra:

a) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, conform prevederilor Codului fiscal, realizate de persoanele care desfasoara activitati independente ale caror venituri sunt determinate pe baza contabilitatii in partida simpla;

b) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, determinate pe baza normelor de venit stabilite de Ministerul Economiei si Finantelor prin nomenclatorul activitatilor pentru care venitul se stabileste pe baza de norme de venit, in cazul persoanelor ale caror venituri sunt determinate pe baza de norme de venit.

In situatia in care persoana fizica autorizata (PFA) are si calitatea de salariat, aceasta are obligatia platii contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Potrivit art. 257 alin. (3) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, in cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit precum si venituri impozabile din activitati independente contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.

3) Contributii PFA 2010 - impozitul pe venit
Impozitarea PFA-urilor, intreprinderilor individuale si intreprinderilor familiale, este reglementata in titlul III ?Impozitul pe venit?, cap. 2 ?Venituri din activitati independente? din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.

Veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente (art. 46 alin (1)).

In conformitate cu prevederile art. 48 si 49, venitul net anual din activitati independente se determina prin utilizarea unuia din urmatoarele sisteme:

1. Pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla (in sistem real);
Venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.
Impozitul pe venit este in cota de 16% aplicabila asupra venitului net astfel stabilit.

2. Pe baza normelor de venit.
Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, pentru contribuabilii care isi desfasoara activitatea individual, este cuprins in Anexa nr. 1 a Ordinului Ministerului Finantelor publice nr. 1847/2003.

In conformitate cu dispozitiile art. 49 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, pentru persoanele fizice autorizate care realizeaza venituri din activitati independente si desfasoara individual activitati cuprinse in nomenclatorul mentionat, venitul net se poate determina pe baza de norme anuale de venit.

ATENTIE! A aparut Editia a 2-a!

Declara-te PFA in 2 timpi si 3 miscari! >>> detalii aici

Norma de venit reprezinta o suma fixa stabilita anual de catre directiile generale ale finantelor publice teritoriale, in functie de specificul si de locul activitatii, pentru activitatile cuprinse in nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit.

In conformitate cu prevederile alin. (8) al art. 49 din legea mentionata, contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit nu au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitate in partida simpla pentru activitatea respectiva.

Impozitul datorat de persoanele fizice autorizate pentru care venitul anual net se determina pe baza de norme anuale de venit este in cota de 16% din respectiva norma, indiferent de nivelul veniturilor realizate.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016