Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Precizari ITM cu privire la accesarea Registrului electronic de evidenta a zilierilor. Utilizatorii au nevoie de o cerere de autorizare

28-Iul-2020
3477

Odata cu intrarea in vigoare a Ordinului ministrului muncii si protectiei sociale nr. 1.140/2020, incepand cu data de 25 iulie 2020, beneficiarii au obligatia sa tina evidenta zilierilor in Registrul electronic de evidenta a zilierilor, conform unui comunicat de presa al Inspectoratului Teritorial de Munca Arad.

In ceea ce priveste punerea in aplicare a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ITM face urmatoarele precizari:

Ordinul ministrului muncii si protectiei sociale nr. 1.140/2020 stabileste metodologia de intocmire si transmitere a registrului electronic de evidenta a zilierilor, precum si inregistrarile care se efectueaza in acesta.

– Potrivit alin. (1) al art. V din OUG nr. 26/2019, prevederile de la art. I pct. 5 si 7 se aplica incepând cu data intrarii in vigoare a ordinului ministrului muncii si protectiei sociale, inclusiv cu cele aduse prin ordonanta de urgenta mentionata.

– Potrivit alin. (2) al art. V din OUG nr. 26/2019, la data intrarii in vigoare a ordinului ministrului muncii si protectiei sociale prevazut la art. 4^1 din Legea nr. 52/2011, anexele 1 si 2 din Legea nr.52/2011 se abroga.

BENEFICIARII SE POT CONECTA LA REGISTRUL ELECTRONIC SI PRIN LAPTOP /DESKTOP

Beneficiarii pot obtine parola pentru conectare la aplicatia web aferenta Registrului electronic de evidenta a zilierilor de la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi au sediul. 

Documentele necesare pentru obtinerea sau reinnoirea parolei se gasesc in textul ordinului. 

Numele de utilizator si parola obtinute anterior de angajatori pentru accesarea spatiului privat al angajatorului din portalul Inspectiei Muncii, pot fi utilizate si pentru conectare la aplicatia web aferenta Registrului electronic de evidenta a zilierilor, in cazul in care acestia au calitatea de Beneficiar si utilizeaza zilieri in conditiile legii.

Registrul electronic de evidenta a zilierilor poate fi completat si transmis direct din teren de catre Beneficiar / imputernicit sau persoane desemnate de catre acesta – utilizatori, cu ajutorul aplicatiei informatice pentru dispozitive mobile, denumita „Inspectia Muncii“. 

Aplicatia „Inspectia Muncii“ poate fi descarcata gratuit din Google Play sau App Store. Registrul electronic de evidenta a zilierilor poate fi completat si transmis de catre utilizatori si prin intermediul aplicatiei web din portalul Inspectiei Muncii.

ATENTIE! In vederea completarii si transmiterii Registrului electronic de evidenta a zilierilor, utilizatorii trebuie sa completeze si sa solicite electronic cererea de autorizare, denumita „Autorizare Acces“, si sa obtina autorizarea accesului din partea Beneficiarului. 

Autorizarea accesului utilizatorilor care au transmis solicitarea electronica, se realizeaza de catre Beneficiar din portalul Inspectiei Muncii, prin conectare la aplicatia web aferenta Registrului electronic de evidenta a zilierilor.

Registrul electronic de evidenta a zilierilor trebuie transmis on-line de catre utilizatori, in conformitate cu instructiunile din manualele de utilizare ale aplicatiilor si cu prevederile ordinului ministrului muncii si protectiei sociale nr. 1.140/2020. Registrele transmise se regasesc in baza de date centrala a sistemului informatic, organizata la nivelul Inspectiei Muncii.


Manualul de utilizare a aplicatiei mobile „Inspectia Muncii”
Manualul de utilizare a aplicatiei web din portalul Inspectiei Muncii
Termeni si conditii
Raspunsuri la intrebari frecvente privind REGISTRUL ELECTRONIC DE EVIDENTA A ZILIERILOR

Inspectia Muncii pune la dispozitia beneficiarilor/utilizatorilor un centru de suport tehnic, disponibil de luni pâna vineri in intervalul orar 09:00 – 18:00. Pentru suport tehnic sau sugestii referitoare la Registrul electronic de evidenta a zilierilor, puteti transmite e-mail la adresa suportzilieri@inspectiamuncii.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Obiecte de inventar. MONOGRAFIE contabila privind casarea obiectelor de inventar

    • In practica, firmele se confrunta frecvent cu situatii in care anumite obiecte de inventar se deterioreaza iremediabil si nu mai pot fi utilizate in activitatea economica. In lipsa predarii catre o unitate specializata pentru casare, este important ca scoaterea acestora din gestiune sa fie realizata corect din punct de vedere contabil si fiscal. In acest articol explicam care sunt pasii necesari: de la documentele obligatorii (inventariere, proces-verbal, decizia de scoatere), pana la...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177

    • Redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre cauze sociale sau culturale reprezinta o oportunitate importanta pentru contribuabili de a sprijini proiecte cu impact pozitiv in comunitate. Totusi, suma care poate fi directionata prin formularul D177 este limitata si calculata conform unor reguli specifice din Codul fiscal, care tin cont atat de cifra de afaceri, cat si de impozitul pe profit datorat, dar si de sponsorizarile efectuate si alte bonificatii fiscale aplicabile. In acest...» citeste mai departe aici

  • E-Transport: A fost extinsa lista de bunuri cu risc fiscal ridicat?

    • In contextul in care obligatiile de declarare in RO e-Transport devin din ce in ce mai stricte, tot mai multe companii se intreaba daca lista bunurilor cu risc fiscal ridicat a fost modificata sau extinsa. Aceasta intrebare este esentiala, deoarece doar anumite categorii de bunuri, in anumite conditii, impun declararea transportului intern in acest sistem. In acest articol clarificam daca lista oficiala a suferit modificari, ce transporturi intra sub incidenta declararii, cine are aceasta...» citeste mai departe aici

  • Cum sa-ti organizezi mai eficient veniturile si cheltuielile atunci cand esti freelancer

    • Munca de freelancer vine cu multa libertate, dar si cu responsabilitati semnificative in ceea ce priveste administrarea banilor. Fara un salariu fix si cu venituri fluctuante, este esential sa ai o strategie clara de gestionare a finantelor, astfel incat sa poti acoperi toate obligatiile si sa iti construiesti un echilibru financiar pe termen lung. Afla in continuare cum poti sa iti gestionezi veniturile si cheltuielile pentru prosperitate pe termen lung. 1. Tine o evidenta clara si constanta a...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016