Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Raportare achizitie intracomunitara de bunuri. Cum se declara in D300 factura omisa?

25-Oct-2019
8751

In cazul in care o societate nu a inregistrat si nu a declarat o factura intracomunitara de bunuri in septembrie, cum o declara in D300 si in ce luna? In D390 VIES se declara ca rectificativa?

Raspunsul specialistului

In situatia in care factura respectiva este emisa de catre furnizorul intracomunitar in luna septembrie 2019, data exigibilitatii TVA intervine in luna septembrie 2019, motiv pentru care valoarea operatiunii trebuie raportata prin decontul de TVA cod 300 aferent lunii septembrie 2019 cu termen de transmitere cel mai tarziu in data de 25 octombrie 2019, inclusiv. 

Avand in vedere ca la aceasta data va incadrati in termenul de depunere 25 octombrie 2019 aferent lunii septembrie 2019, aveti posibilitatea sa inregistrati in evidenta contabila si in evidenta fiscala aferenta lunii septembrie 2019 valoarea facturii primite emise de catre furnizor in luna septembrie 2019. Astfel, in baza evidentei fiscale intocmite aveti dreptul sa refaceti decontul de TVA cod 300, dar si Declaratia recapitulativa cod 390 aferente lunii septembrie 2019 si sa le retransmiteti pentru luna septembrie 2019. In acest caz, decontul de TVA cod 300 transmis initial, de exemplu, in data de 18 octombrie 2019, inclusiv Declaratia recapitulativa cod 390 prin care s-a omis raportarea valorii facturii primite, emise de furnizor, vor fi inlocuite automat in sistemul informatic cu noile formulare, corect intocmite, transmise pana pe data de 25 octombrie 2019, inclusiv. 

In situatia in care nu veti reface si nu veti redepune formularele respective pana pe data de 25 octombrie 2019, inclusiv, valoarea facturii primite, emise in septembrie 2019, inclusiv valoarea obligatiei de plata prin aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 se va inregistra in evidenta contabila aferenta lunii septembrie 2019 la cursul valutar din data emiterii facturii de catre furnizorul intracomunitar. In acest caz, raportarea A.I.C. prin decontul de TVA cod 300 urmeaza a se efectua pentru luna octombrie 2019 cu termen de depunere cel mai tarziu in data de 25 noiembrie 2019 la randul 6 si 21 “Regularizari privind achizitiile intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)”.

In ceea ce priveste Declaratia cod 390, avand in vedere faptul ca exigibilitatea TVA a intervenit in luna septembrie 2019, se depune o Declaratie recapitulativa cod 390 rectificativa pentru luna septembrie 2019, fara ca operatiunea sa se raporteze prin Declaratia cod 390 aferenta lunii octombrie 2019, chiar daca valoarea A.I.C. se va raporta prin decontul de TVA cod 300 aferent lunii octombrie 2019 la randul 6 si 21.

In Declaratia rectificativa aferenta lunii septembrie se raporteaza atat operatiunile declarate in luna septembrie 2019, cat si valoarea operatiunii din factura omisa a se raporta in termen.

Declaratia rectificativa cod 390 aferenta lunii septembrie 2019 poate fi transmisa oricand in intervalul 26 octombrie – 24 noiembrie 2019, caz in care, in eventualitatea unei inspectii fiscale privind TVA, nu se mai aplica sanctiune pentru contraventia constatata. In acest sens, am in vedere prevederile art. 337 " Contraventii in cazul declaratiilor recapitulative" din Legea nr. 207 din 20 iulie 2015 privind Codul de procedura fiscala alin. (3) lit. a) 



"(3) Nu se sanctioneaza contraventional:
a) persoanele care corecteaza Declaratia recapitulativa pana la termenul legal de depunere a urmatoarei declaratii recapitulative daca fapta prevazuta la alin. (1) lit. b) nu a fost constatata de organul fiscal anterior corectarii;
b) persoanele care ulterior termenului legal de depunere corecteaza declaratiile ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile."

Pentru contraventia de la art. 337 alin. (1) lit. b) " (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:...b) depunerea de declaratii recapitulative incorecte ori incomplete." sunt aplicabile prevederile Legii prevenirii nr. 270/2017, in sensul ca se aplica doar sanctiunea avertismentului, fara a se aplica amendat. 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016