
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Split TVA (mecanismul de plata defalcata a taxei pe valoare adaugata) a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2018, fiind obligatoriu pentru companiile in insolventa si cele cu datorii la plata TVA, in timp ce pentru restul firmelor este optional. Cu toate acestea, companiile care aleg sa aplice benevol sistemul beneficiaza de o reducere de 5% din impozitul pe profit sau din impozitul pe veniturile microintreprinderilor, pe toata perioada in care mentin sistemul, informeaza avocatnet.ro.
Camera Deputatilor a adoptat in decembrie ordonanta de urgenta a Guvernului privind plata defalcata a TVA, cu 163 voturi "pentru" si 95 voturi "impotriva".
Forma finala a legii prevede ca, de la 1 ianuarie 2018, vor aplica split TVA doar companiile in insolventa si cele cu datorii la plata TVA. Forma initiala stabilea ca toate companiile din Romania trebuie sa aiba un cont separat de TVA.
In ceea ce priveste restul firmelor, acestea au posibilitatea de a aplica sistemul, daca isi doresc. Ele sunt incurajate sa faca acest pas, printr-o reducere de 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor pentru intreaga perioada in care aplica sistemul.
In acelasi timp, persoanele care au optat pentru aplicarea mecanismului platilor defalcate a TVA pana la sfarsitul lui 2017 beneficiaza, la randul lor, de aceasta facilitate.
Persoanele impozabile care decid sa implementeze sistemul split TVA trebuie sa notifice organul competent in acest sens, prin depunerea formularului 086, conform normelor in vigoare, scrie avocatnet.ro. In cel mult trei zile de la momentul depunerii notificarii, Fiscul va inscrie companiile doritoare intr-un Registru al persoanelor care aplica plata defalcata a TVA, ce urmeaza sa fie afisat pe site-ul ANAF. Aplicarea mecanismului split TVA se va face incepand cu ziua imediat urmatoare inscrierii in registrul mentionat mai sus.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Conform OMFP 1802/2014, avem obligatia evaluarii creantelor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute. O societate factureaza chirie spatiu, negociata in euro (conform contract) si facturata in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Din punctul de vedere al legislatiei privind oligatia de a utiliza AMEF, care este tratamentul pentru servicii prestate catre persoane fizice neinregistrate fiscal (de ex. taxa participare eveniment), in urmatoarele situatii: 1....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<