Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor

21-Iul-2011
5104
Este gresit daca o societate care are ca obiect de activitate principal intermedierea de contracte cu specific agricol si obiect de activitate secundar agricultura se inregistreaza ca microintreprindere? Exista prevederi in Codul fiscal care anuleaza dreptul unei societeti care are ca activitate agricultura determinata in sistem real de a fi considerata microintreprindere? Cum va actiona aceasta societate la plata impozitului?

In ceea ce priveste plata impozitului, conditiile generale si speciale de optiune a societatior comerciale pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor sunt stabilite in cadrul art. 112 indice 1, respectiv art. 112 indice 2 alin. (6) din Codul fiscal.

Se mentioneaza astfel in cadrul acestor dispozitii si cele care se refera la numarul de salariati (cuprins intre 1 si 9), nivelul maxim al veniturilor realizate (echivalentul in lei al 100.000 euro) si structura capitalului (nu trebuie sa fie infiintate de stat sau autoritati locale).

Un aspect important il reprezinta acele activitati incompatibile cu regimul special de impozitare. Astfel, nu vor putea opta pentru sistemul de impunere reglementat de prezentul titlu persoanele juridice romane care:

- desfasoara activitati in domeniul bancar;
- desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;
- desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului.

Prin urmare, in Codul fiscal nu exista reglementari care sa restrictioneze aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor pentru activitatile unei societati cu obiect de activitate agricol, aceasta nefiind inclusa in niciuna dintre activitatile exceptate prevazute la art. 112 indice 2 alin. (6) din Codul fiscal, mentionate anterior.

Referitor la oportunitatea aplicarii acestui regim de impozitare in raport cu impozitul pe profit urmeaza a fi analizate conditiile de realizare a veniturilor din perspectiva nivelului cheltuielilor aferente. Prin realizarea unor simulari se poate determina randamentul de la care impozitul pe venitul microintreprinderilor este mai avantajos decat impozitul pe profit.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Studiu de caz: Plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Ce sunt cheltuielile sociale si ce trebuie sa stie companiile despre aceste tipuri de cheltuieli

    • Cheltuielile sociale ale unei companii constau in costurile sau investitiile care sunt directionate catre angajati sau catre comunitatea in cadrul careia compania isi desfasoara activitatea. Aceste costuri sau investitii sunt considerate beneficii intr-un cadru de responsabilitate sociala si au ca scop sprijinirea bunastarii angajatilor si contributia la o dezvoltare a conditiilor sociale. Cheltuielile sociale pot contribui la crearea unei imagini pozitive a companiei, la atragerea si mentinerea...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016