Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reevaluare capital social si impozit pe profit. Care e procedura corecta?

31-Aug-2017
4802

In analiza de mai jos, va propunem cazul unei societati infiintate in urma cu 26 de ani cu capital privat strain (100.000 USD american echivalent a 350 lei). Capitalul social a fost reevaluat in contabilitate pana in decembrie 2016. Acum societatea are in contabilitate un capital social, iar in actele juridice un alt capital. 

Vom vedea daca este corecta reevaluarea capitalului, precum si conform carui articol se reevalua si pana la ce moment. De asemenea, daca se alege varianta impozitului pe profit a societatiilor cu un capital social mai mare de 45.000 lei, stabilim daca se ia in considerare capitalul social din contabilitate sau cel din actele juridice.

Iata raspunsul specialistului:

Potrivit prevederilor pct. 93 din Reglementarile contabile ( pct. 58 din vechile reglementari) , capitalurile proprii raman evidentiate la valorile din contabilitate.

Potrivit prevederilor pct. 320 alin (1), inregistrarea contravalorii in lei a capitalului social subscris in valuta se face la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din data subscrierii. 

La alin. (2 ) se arata ca diferentele de curs valutar intre cursul de la data subscrierii si cursul de la data varsarii capitalului social in valuta se inregistreaza la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz. 

 Potrivit prevederilor pct. 412 capitalul social subscris si varsat se inregistreaza distinct in contabilitate, pe baza actelor de constituire a persoanei juridice si a documentelor justificative privind varsamintele de capital. 



Contabilitatea analitica a capitalului social se tine pe actionari sau asociati, cuprinzand numarul si valoarea nominala a actiunilor sau a partilor sociale subscrise si varsate. 

Astfel, capitalul social, evidentiat in contul 101 "Capital", chiar daca este exprimat in valuta, nu se reevalueaza in functie de evolutia cursului valutar, acesta ramanand inregistrat la valoarea nominala. 

Potrivit art. 48 alin. (52) din Codul fiscal, prin exceptie de la prevederile art. 47, microintreprinderile existente care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei pot opta sa aplice prevederile titlului II incepand cu 1 ianuarie 2017 sau cu trimestrul in care aceasta conditie este indeplinita. 

Optiunea este definitiva, cu conditia mentinerii valorii capitalului social pentru intreaga perioada de existenta a persoanei juridice respective.

Asadar, capitalul de 45.000 lei este cel mentionat in actele juridice (valoarea capitalului inscris in actul constitutiv al societatii).

 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016