Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Transferul de afacere. Reglementari cheie si implicatii fiscale

13-Mar-2025
1399
Transferul de afacere. Reglementari cheie si implicatii fiscale
In cazul in care, din diverse motive, nu te mai poti ocupa de afacerea ta, dar nu vrei sa o inchizi, poti sa o transferi pe toata sau poti ceda o parte din active altei entitati. Aceasta tranzactie este reglementata printr-un cadru legal si fiscal specific s implica o serie de proceduri detaliate ce vizeaza aspecte precum transferul de active, evaluarea acestora, etc.

Este esential ca ambele parti care iau parte la transferul unei afaceri sa fie bine informate asupra reglementarilor in vigoare, precum si asupra implicatiilor fiscale, pentru a asigura o tranzitie eficienta si conforma cu legislatia in vigoare.

In acest articol vom vedea ce inseamna mai exact transferul de afacere, care sunt principalele metode de transfer, cum se face transferul de afacere din perspectiva TVA, dar si care sunt inregistrarile in registrul general de evidenta a salariatilor.

Ce inseamna transferul de afacere

Transferul de afacere inseamna, de fapt, transfer de active, adica operatiunea prin care o societate transfera, fara a fi dizolvata, totalitatea sau una ori mai multe ramuri ale activitatii sale catre alta societate, in schimbul transferarii titlurilor de participare reprezentand capitalul societatii beneficiare.

Transferul de active presupune primirea de titluri de participare la capitalul societatii beneficiare si nu incasarea contravalorii banesti a bunurilor transferate.

Cum poate fi transferata o afacere

Pentru a transfera o afacere exista mai multe metode, pe care le vom reda in continuare.

I. Transfer prin vanzare

Cand transferul de active se realizeaza prin vanzare aceasta se va face in schimbul unui pret, spre deosebire de alte forme ale transferului de active care se realizeaza in schimbul titlurilor de participare la societatea beneficiara.

Cand transferul de active este realizat in schimbul unui pret operatiunea reprezinta o vanzare, chiar daca, conform Codului fiscal nu exista onligatia emiterii unei facturi. 

Venim in ajutorul dvs. cu PACHETUL DE POLITICI SI PROCEDURI CONTABILE, un set de doua lucrari cu continut 100% editabil si adaptabil pentru orice tip de societate:

Intocmiti rapid Manualul de politici contabile si setul de proceduri contabile si evitati astfel o amenda de pana la 10.000 lei pentru lipsa lor, conform art. 41 din Legea contabilitatii nr. 81/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Click AICI>> 


Operatiunea considerata transfer de active neimpozabil conform art. 270 alin. (7) din Codul fiscal care, conform art. 320 alin. (12) din Codul fiscal, se va evidentia intr-un document intocmit de partile implicate in operatiune, fiecare parte primind un exemplar al acestuia.

Acest document trebuie sa contina urmatoarele informatii:

  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Data emitere factura de reducere comerciala Acordam reduceri comerciale ulterioare livrarii bunurilor (reduceri off-invoice). Care este data pana la care exista obligatia de a emite facturile de reduceri comerciale?citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Activitate dependenta sau independenta Va rugam sa ne precizati care este regimul TVA al salariului unui angajat roman, casatorit cu o persoana din Republica Moldova si care are drept de sedere de 3 ani. Mentionam ca...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Impozitul pe constructii. Taxa pe stalp O persoana juridica romana prezinta in balanta la 31.12.2024 urmatoarele solduri: - 212.1 = 2.300 lei (suma reprezinta amenajarea unei terase la un punct de lucru). Exista un...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Detasare transnationala in Bulgaria O societate ce are ca si obiect de activitate constructii - montaj, platitoare de tva si de impozit pe profit, avand un numar de angajati care variaza intre 30-35 persoane, a...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Provizioane din garantii de buna executie Veniturile din reluarea provizioanelor constituite pentru garantiile de buna executie sunt incluse in baza de calcul pentru impozitul minim pe cifra de afaceri? Mentionez ca aceste...citeste mai mult

a) un numar de ordine secvential si data emiterii documentului;
b) data transferului;
c) denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA, prevazut la art. 316, al ambelor parti, dupa caz;
d) o descriere exacta a operatiunii;
e) valoarea transferului.

La inregistrarea in contabilitate se vor avea in vedere prevederile pct. 440 – 441 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014:

440. - In contabilitate, veniturile din vanzari de bunuri se inregistreaza in momentul predarii bunurilor catre cumparatori, al livrarii lor pe baza facturii sau in alte conditii prevazute in contract, care atesta transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor respective, catre clienti. 

441. - (1) Veniturile din vanzarea bunurilor se recunosc in momentul in care sunt indeplinite urmatoarele conditii: 
a) entitatea a transferat cumparatorului riscurile si avantajele semnificative care decurg din proprietatea asupra bunurilor; 
b) entitatea nu mai gestioneaza bunurile vandute la nivelul la care ar fi facut-o, in mod normal, in cazul detinerii in proprietate a acestora si nici nu mai detine controlul efectiv asupra lor; 
c) marimea veniturilor poate fi evaluata in mod credibil; 
d) este probabil ca beneficiile economice asociate tranzactiei sa fie generate catre entitate; si 
e) costurile tranzactiei pot fi evaluate in mod credibil. 

(2) Evaluarea momentului in care o entitate a transferat cumparatorului riscurile si avantajele semnificative aferente dreptului de proprietate asupra bunurilor impune o examinare a circumstantelor in care s-a desfasurat tranzactia. In cele mai multe cazuri, transferul riscurilor si avantajelor aferente dreptului de proprietate coincide cu transferul titlului legal de proprietate sau cu trecerea bunurilor in posesia cumparatorului.

Acesta este cazul celor mai multe vanzari cu amanuntul. In alte cazuri, transferul riscurilor si avantajelor aferente dreptului de proprietate apare intr-un moment diferit de cel al transferului titlului legal de proprietate sau de cel al trecerii bunurilor in posesia cumparatorului. Daca o entitate pastreaza doar un risc nesemnificativ aferent dreptului de proprietate, atunci tranzactia reprezinta o vanzare si veniturile sunt recunoscute.

De exemplu, un vanzator poate pastra titlul de proprietate asupra bunurilor doar pentru a se asigura ca va incasa suma care se datoreaza. Intr-un asemenea caz, daca entitatea a transferat riscurile si beneficiile semnificative aferente dreptului de proprietate, tranzactia este o vanzare si veniturile sunt recunoscute.

Un alt exemplu cand entitatea pastreaza doar un risc nesemnificativ aferent dreptului de proprietate poate fi o vanzare cu amanuntul, cu o clauza de returnare a banilor in cazul in care clientul nu este satisfacut. In asemenea cazuri, veniturile sunt recunoscute in momentul vanzarii, presupunandu-se ca vanzatorul poate estima in mod fiabil retururile viitoare si poate recunoaste un provizion aferent retururilor pe baza experientei anterioare si a altor factori relevanti. 

442. - O promisiune de vanzare nu genereaza contabilizarea de venituri.

De asemenea, conform pct. 283 din aceleasi reglementari contabile, inregistrarea in contabilitate a intrarii stocurilor se efectueaza la data transferului riscurilor si beneficiilor.

Astfel, cele doua societati vor avea in vedere aceste prevederi pentru a stabili momentul in care se recunosc in contabilitate veniturile si cheltuielile (in cazul vanzatorului), inregistrarea stocurilor si imobilizarilor (in cazul cumparatorului). Aplicarea corecta a acestor reglementari atrage si determinarea corecta a impozitului pe profit datorat in perioada fiscala in care se recunosc veniturile si cheltuielile.

Societatea vanzatoare va inregistra venitul din transfer atunci cand sunt indeplinite conditiile de mai sus pentru recunoasterea veniturilor prin formula contabila:
461 „Debitori diversi” = 7583 „Venituri din vanzarea activelor si alte operatiuni de capital”

Elementele de activ transferate se scot din evidenta cu ajutorul contului
6583: 28X „Amortizari privind imobilizarile” =Clasa 2 „Conturi de imobilizari”
6583 Cheltuieli privind activele cedate si alte operatiuni de capital = %
Clasa 2
Clasa 3
Clasa 4 
Clasa 5

Elementele de pasiv transferate se scot din evidenta cu ajutorul contului
7583 - „Venituri din vanzarea activelor si alte operatiuni de capital”
4xx =7583„Venituri din vanzarea activelor si alte operatiuni de capital”

Venim in ajutorul dvs. cu PACHETUL DE POLITICI SI PROCEDURI CONTABILE, un set de doua lucrari cu continut 100% editabil si adaptabil pentru orice tip de societate:

Intocmiti rapid Manualul de politici contabile si setul de proceduri contabile si evitati astfel o amenda de pana la 10.000 lei pentru lipsa lor, conform art. 41 din Legea contabilitatii nr. 81/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Click AICI>> 

Societatea beneficiara va inregistra elementele transferate in conturile corespunzatoare iar diferenta pozitiva dintre costul de achizitie si valoarea, la data tranzactiei, a partii din activele nete achizitionate se inregistreaza in contul 2075 - "Fond comercial pozitiv" (2xx, 3xx = 404, 2075=404).

In cazul in care fondul comercial este tratat ca un activ, acesta se amortizeaza, de regula, in cadrul unei perioade de maximum 5 ani. Totusi, in cazurile exceptionale in care durata de utilizare a fondului comercial nu poate fi estimata in mod credibil, entitatile pot sa amortizeze fondul comercial in mod sistematic intr-o perioada de peste 5 ani, cu conditia ca aceasta perioada sa nu depaseasca 10 ani (pct.183 alin.(1) din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014).

La stabilirea amortizarii contabile a imobilizarilor corporale se vor avea in vedere duratele de utilizare economica si conditiile de utilizare a acestora. 

La determinarea amortizarii fiscale se au in vedere prevederile din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe aprobat prin Hotararea 2139/2004. Potrivit informatiilor cuprinse in Sectiunea III „Alte precizari”, punctul 3 din acest catalog, in cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de utilizare neconsumata, pentru care se cunosc datele de identificare (data punerii in functiune, durata normala de utilizare ramasa), recuperarea valorii de intrare se face pe durata normala de functionare ramasa.

In cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de functionare expirata sau pentru care nu se cunosc datele de identificare, durata normala de functionare se stabileste de catre o comisie tehnica sau expert tehnic independent.

Astfel, daca mijloacele fixe achizitionate nu au durata de functionare expirata recuperarea valorii de intrare se va face pe durata normala de functionare ramasa, pe baza informatiilor oferite de societatea vanzatoare (data punerii in functiune, durata normala de utilizare ramasa). 

Daca mijloacele fixe achizitionate au durata de functionare expirata durata normala de functionare se va stabili pe baza datelor din raportul de evaluare.

Societatea care preda activele va trebui sa transmita societatii primitoare toate informatiile legate de activele transferate:
- data intrarii;
- valoarea de achizitie;
- modernizari;
- durata de utilizare;
- amortizarea cumulata;
- valoarea ramasa de amortizat;
- durata de utilizare ramasa.

II. Transfer prin fuziune/divizare

Operatiunile de divizare sunt reglementate la Capitolul II "Fuziunea si divizarea societatilor" al Titlului VI "Dizolvarea, fuziunea si divizarea societatilor" din Legea societatilor 31/1990.

In ceea ce priveste reflectarea in contabilitate a operatiunilor de divizare acestea, exemple in acest sens se regasesc in Normele metodologice privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor, precum si de retragere sau excludere a unor asociati din cadrul societatilor, aprobate prin OMFP 897/2015.

Din punct de vedere contabil, operatiunile efectuate cu ocazia reorganizarii corespund uneia din urmatoarele doua metode, in functie de modul de evaluare a elementelor bilantiere: 
- metoda activului net contabil; sau 
- metoda evaluarii globale.

Metoda activului net contabil presupune ca valorile utilizate in cadrul operatiunilor de reorganizare se bazeaza pe activul net contabil. In acest caz, la operatiunile de fuziune/divizare, elementele bilantiere sunt preluate de catre societatea/societatile beneficiara(e) la valoarea la care acestea au fost evidentiate in contabilitatea societatii care le cedeaza.

Metoda evaluarii globale presupune ca valorile utilizate in cadrul operatiunilor de reorganizare sunt stabilite de evaluatori autorizati, acestea fiind cuprinse in raportul de evaluare intocmit in acest scop. In acest caz, la operatiunile de fuziune/divizare, elementele bilantiere ale societatii care le cedeaza sunt preluate de catre societatea/societatile beneficiara(e) la valoarea rezultata in urma evaluarii.

Evidentierea in contabilitatea societatilor a operatiunilor efectuate cu ocazia divizarii presupune urmatoarele aspecte: 

a) Reflectarea in contabilitatea societatii(lor) beneficiare deja existente/societatii(lor) nou-constituite a elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii primite de la societatea divizata si preluate pe baza balantei de verificare sintetice, balantei de verificare analitice, altor registre, jurnale si documente, precum si a protocolului de predare-primire.

In situatia folosirii metodei activului net contabil, recunoasterea in contabilitatea societatii(lor) beneficiare deja existente/societatii(lor) nou-constituite a elementelor de natura activelor primite de la societatea divizata se efectueaza la valoarea contabila neta sau la valoarea contabila bruta, caz in care se preiau distinct ajustarile corespunzatoare, asa cum sunt acestea evidentiate in contabilitatea societatii divizate.

In cazul in care valoarea activului net contabil nu este egala cu valoarea aportului net de divizare (metoda evaluarii globale), diferentele rezultate din evaluarea cu ocazia divizarii a societatii care se divizeaza se vor recunoaste in contabilitatea societatii(lor) beneficiare pe seama elementelor bilantiere carora le corespund. 

Inregistrarea aportului net de divizare pe elemente de capitaluri proprii se evidentiaza potrivit proiectului de divizare aprobat potrivit legii.

Diferentele rezultate din evaluarea, potrivit metodei evaluarii globale, cu ocazia divizarii, a societatii(lor) beneficiare deja existenta(e) nu se inregistreaza in contabilitatea acesteia/acestora.

In protocolul de predare-primire se precizeaza soldurile conturilor pentru societatea divizata, conform balantei de verificare pe baza careia s-au intocmit situatiile financiare prevazute la pct. 5, precum si orice informatii pe care societatile le considera necesare pentru evidentierea in contabilitate a elementelor preluate.

In cazul societatilor divizate partial, protocolul de predare-primire va cuprinde aceleasi informatii mentionate anterior, corespunzatoare elementelor transferate.

Totodata, in protocolul de predare-primire se precizeaza rezultatul inregistrat in contul de profit si pierdere de catre societatea care se divizeaza, in intervalul dintre data la care au fost intocmite situatiile financiare prevazute la pct. 5 si data intocmirii protocolului. La societatea(le) beneficiara(e), inregistrarea preluarii acestui rezultat se efectueaza pe seama contului 117 "Rezultatul reportat"/analitic distinct. 

Protocolul de predare-primire trebuie sa contina informatii explicite cu privire la elementele de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii predate, cu precizarea inclusiv a valorii fiscale a acestora. El trebuie sa fie semnat de catre administratori sau de catre alte persoane care au obligatia gestionarii societatilor respective. 

In contabilitatea societatii(lor) beneficiare, se preiau soldurile conturilor existente la societatea care se divizeaza la data preluarii, astfel cum au fost precizate in protocolul de predare-primire.

De asemenea, vor fi predate documentele care atesta dreptul de proprietate asupra bunurilor si valorilor transferate. 

b) Reflectarea in contabilitatea societatii divizate a transmiterii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ca urmare a divizarii.

In situatia in care valoarea aportului net de divizare este egala cu valoarea activului net contabil, elementele de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale societatii care se divizeaza sunt transferate la valoarea existenta in contabilitatea acesteia.

In cazul in care valoarea activului net contabil nu este egala cu valoarea aportului net de divizare (metoda evaluarii globale), la societatea care se divizeaza si isi inceteaza existenta, diferentele rezultate sunt recunoscute in contabilitate ca elemente de castiguri sau pierderi din divizare, astfel: 
- daca valoarea aportului net este mai mare decat activul net contabil, diferenta este recunoscuta ca profit; 
- daca valoarea aportului net este mai mica decat activul net contabil, diferenta este recunoscuta ca pierdere. 

Recunoasterea in contabilitatea societatii divizate care isi inceteaza existenta a diferentei rezultate in urma evaluarii globale, se realizeaza prin conturile 6583 "Cheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital" si 7583 "Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital", la data la care divizarea isi produce efectele.

Regimul fiscal care se aplica fuziunilor, divizarilor totale, divizarilor partiale, transferurilor de active si achizitiilor de titluri de participare intre persoane juridice romane este reglementat la art 32 din Codul fiscal.

In cazul operatiunilor de reorganizare prevazute la alin. (1) al acestui articol (printre care si divizarea partiala sau totala) se aplica urmatoarele reguli: 

a) valoarea fiscala a unui activ sau pasiv, transferate societatii beneficiare, este egala cu valoarea fiscala pe care activul/pasivul a avut-o la societatea cedenta; 
b) in cazul divizarii totale si divizarii partiale, valoarea fiscala a titlurilor de participare detinute de un participant al societatii cedente inainte de divizare se aloca titlurilor de participare emise de societatea beneficiara, proportional cu raportul dintre valoarea de inregistrare sau pretul de piata a titlurilor de participare emise de societatea beneficiara si valoarea de inregistrare sau pretul de piata a titlurilor de participare detinute la societatea cedenta inainte de divizare; 
c) in cazul fuziunii si achizitiei de titluri de participare, valoarea fiscala a titlurilor de participare primite de un participant al unei societati cedente/achizitionate, de la o societate beneficiara/achizitoare, trebuie sa fie egala cu valoarea fiscala a titlurilor de participare detinute de catre aceasta persoana, inainte de efectuarea operatiunii; 
d) in cazul transferului de active, valoarea fiscala a titlurilor de participare primite de societatea cedenta este egala cu valoarea fiscala pe care activele si pasivele transferate au avut-o la aceasta societate inainte de efectuarea operatiunii; 
e) societatea beneficiara calculeaza amortizarea fiscala, in conformitate cu regulile prevazute la art. 28, precum si orice castig sau pierdere, aferente activelor si pasivelor transferate, in concordanta cu dispozitiile care ar fi fost aplicate societatii cedente daca fuziunea, divizarea totala, divizarea partiala sau transferul de active nu ar fi avut loc; 
f) transferul unui provizion sau al unei rezerve, anterior deduse din baza impozabila a societatii cedente, care nu provin de la sediile permanente din strainatate ale acesteia, daca sunt preluate, in aceleasi conditii de deducere, de catre societatea beneficiara, nu se considera reducere sau anulare a provizionului sau rezervei, potrivit art. 26 alin. (5), la momentul transferului; 
g) in situatia in care societatea cedenta inregistreaza pierdere fiscala, in anul curent sau din anii precedenti, nerecuperata pana la data la care operatiunile respective produc efecte, aceasta se recupereaza potrivit prevederilor art. 31.

Transferul de afacere din perspectiva TVA

O tranzactie de tip transfer de afacere din perspectiva TVA trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
-Activele transferate trebuie sa constituie o structura distincta, capabila de a desfasura activitati economice in mod independent;
-La momentul tranzactiei, activele transferate trebuie sa contina toate componentele si caracteristicile necesare pentru a opera de sine statatoare;
-Dupa transfer, cumparatorul trebuie sa intentioneze sa continue activitatea si sa nu o lichideze imediat.

Daca cerintele de mai sus sunt indeplinite, transferul reprezinta un "transfer de afacere" si in intelesul legislatiei de TVA. Natura tranzactiei (de transfer de afacere) trebuie sa fie evidentiata prin contractul incheiat.

De asemenea, legea stabileste cerinte specifice in ceea ce priveste documentele justificative pentru transferul de afacere (si anume documentul de transfer ce inlocuieste factura, confirmarea entitatii cumparatoare cu privire la utilizarea viitoare a activelor, predarea de catre vanzator a unei copii a Registrului de bunuri de capital).

Venim in ajutorul dvs. cu PACHETUL DE POLITICI SI PROCEDURI CONTABILE, un set de doua lucrari cu continut 100% editabil si adaptabil pentru orice tip de societate:

Intocmiti rapid Manualul de politici contabile si setul de proceduri contabile si evitati astfel o amenda de pana la 10.000 lei pentru lipsa lor, conform art. 41 din Legea contabilitatii nr. 81/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Click AICI>> 

In cazul in care valoarea justa a elementelor transferate este mai mica decat valoarea platita pentru afacerea respectiva, atunci entitatea cumparatoare va inregistra un fond comercial pozitiv.

Din punct de vedere contabil, fondul comercial se amortizeaza, de regula, in cadrul unei perioade de maximum 5 ani. Totusi, din punct de vedere fiscal, fondul comercial nu reprezinta un activ amortizabil si, in consecinta, amortizarea fondului comercial nu este deductibila fiscal.

Fiscal, se va prevedea in acelasi Proiect elementele fiscale provenind de la societatea cedenta ce vor migra la societatea primitoare si criteriile de alocare, inclusiv pentru reevaluari si provizioane.

Transferul de afacere prin vanzare

In cazul unui transfer de afacere prin vanzare, din punct de vedere contabil trebuie avute in vedere prevederile pct. 179 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, respectiv:

(1) In situatiile financiare anuale individuale, fondul comercial se poate recunoaste numai in cazul transferului tuturor activelor sau al unei parti a acestora si, dupa caz, si de datorii si capitaluri proprii, indiferent daca este realizat ca urmare a cumpararii sau ca urmare a unor operatiuni de fuziune. Pentru ca fondul comercial sa fie contabilizat distinct, transferul trebuie sa fie in legatura cu o afacere, reprezentata de un ansamblu integrat de activitati si active organizate si administrate in scopul obtinerii de profituri, inregistrarii de costuri mai mici sau alte beneficii.

(2) Pentru recunoasterea in contabilitate a activelor si datoriilor primite cu ocazia acestui transfer, entitatile trebuie sa procedeze la evaluarea valorii juste a elementelor primite, in scopul determinarii valorii individuale a acestora. Aceasta se efectueaza de catre evaluatori autorizati, potrivit legii.

(3) Onorariile de intermediere, onorariile de consiliere, juridice, contabile, de evaluare si alte onorarii profesionale sau de consultanta, precum si alte cheltuieli legate de dobandirea unei afaceri reprezinta cheltuieli in perioadele in care sunt suportate costurile respective.

(4) Entitatea care cedeaza o afacere scoate din evidenta activele si datoriile corespunzatoare, la valoarea la care acestea sunt inregistrate in contabilitate, pe seama conturilor de cheltuieli, respectiv de venituri.

Transferul salariatilor

Inregistrarile in registrul general de evidenta a salariatilor se efectueaza astfel:
- Cedentul va inregistra incetarea contractelor individuale de munca - din campul Temei incetare contract va selecta alt temei, iar in campul Explicatie se mentioneaza ca transferul este efectuat potrivit art. 173 din Codul muncii.
- Cesionarul (angajatorul care preia salariatii prin transfer) va inregistra in ReviSal salariatii transferati ca noi salariati, inscriind in campul Data incepere activitate data efectiva a transferului efectuat potrivit art. 173 din Codul muncii.

In campul alte detalii/informatii contract cesionarul va face mentiuni privind transferul efectuat si actul juridic pe baza caruia s-a realizat transferul colectiv al salariatilor. 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016