Transport marfa. Codul de inregistrare in scopuri de TVA
Intrebare: Pentru un transport de marfa pe teritoriul Romaniei + depozitare marfa in Romania, facturata catre doua societati din Germania (cu cod TVA) se emite factura cu cod TVA 24% sau neimpozabil in Ro?
Raspuns: In situatia in care serviciul de transport in Romania nu este legat de realizarea unor operatiuni economice pe teritoriul Romaniei de catre fiecare din cele doua societati din Germania, firma din Romania trebuie sa aplice regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alin. 2 din Codul fiscal armonizata cu prevederile art. 44 din Directiva CEE nr. 112/2006 modificata prin Directiva CEE nr. 8/2008. in baza prevederilor cuprinse in Directiva 8 a CEE din 12 februarie 2008, regula generala de taxare stabileste ca locul de taxare trebuie sa fie "locul in care are loc consumul",.
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Calcul cost de productie apartamente O societate platitoare de tva si profit construieste case de locuit, produse in curs de executie din anul 2021, ce urmeza sa le vanda in anul 2025. Este corect sa inregistram...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Faptul ca serviciile sunt prestate efectiv in Romania nu are nicio relevanta asupra stabilirii locului prestarii serviciului.
Pentru a aplica aceasta regula generala de taxare, prestatorul din Romania este obligata sa faca dovada ca:
- beneficiarul este persoana impozabila obligata la plata taxei;
- serviciul este prestat catre sediul activitatii economice sau catre un sediu fix al beneficiarului, aflat in alt stat membru decat Romania;
- serviciul este utilizat in scopul desfasurarii activitatii economice a persoanei impozabile stabilita in alt stat membru decat Romania.
Dovada faptului ca serviciul este prestat catre o persoana impozabila stabilita in Comunitate pentru activitatea sa economica care se desfasoara in afara teritoriului Romaniei rezulta din urmatoarele informatii care se preiau din contractul economic incheiat intre ambele parti participante la tranzactie:
- adresa sediului activitatii economice si adresa sediului care primeste serviciile;
- codul de inregistrare in scopuri de TVA emis de catre autoritatile fiscale din alt stat membru;
- entitatea care plateste contravaloarea serviciilor;
- entitatea care suporta costul acestora;
- natura serviciilor, aspect care permite identificarea sediului pentru care este prestat serviciul.
Ar fi fost util daca ati fi precizat in ce context se presteaza serviciul de transport. De exemplu, daca serviciul de transport este responsabilitatea firmei din Germania asumata prin conditia de livrare aferenta unei livrari intracomunitare de bunuri catre un cumparator din Romania, inseamna ca serviciul respectiv este consumat in Germania la sediu activitatii economice al firmei din Germania.
In acest caz serviciul este neimpozabil in Romania, dar impozabil prin taxare inversa in Germania, la locul unde este stabilit beneficiarul. Aceasta operatiune se incadreaza in categoria prestarilor intracomunitare de servicii care se raporteaza prin declaratia recapitulativa cod 390 cu simbolul P". Atat din clauzele contractuale cat si din documentele care stau la baza emiterii facturii trebuie sa rezulte in mod evident faptul ca serviciile prestate nu sunt utilizate pe teritoriul Romaniei de catre un sediu fix al firmei din Germania.
Daca acelasi serviciu este utilizat pe teritoriul Romaniei pentru transportul bunurilor cumparate de firma din Germania de la un furnizor din Romania la un loc de depozitare al acestora in vederea vanzarii in regim de stoc la dispozitia unui client din Romania, inseamna ca serviciul este consumat pe teritoriul Romaniei
In acest caz, serviciul este taxabil in Romania prin aplicarea cotei standard TVA de 24% si raportarea valorii acestuia prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%". in acelasi timp, daca firma din Germania depoziteaza bunurile din proprietatea sa intr-un depozit situat pe teritoriul Romaniei, inseamna ca firma din Germania realizeaza operatiuni economice pe teritoriul Romaniei, motiv pentru care este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, moment din care va avea toate drepturile si obligatiile unei persoane impozabile din Romania, inregistrata in scopuri de TVA.
Deci, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect in cazul prestarii de servicii catre beneficiari stabiliti in afara teritoriului Romaniei, trebuie analizat locul unde are loc consumul fiecarui serviciu prestat. in lipsa unor detalii cu privire la scopul prestarii serviciului de transport, consider ca serviciul respectiv este consumat pe teritoriul Romaniei in scopul realizarii de operatiuni taxabile de catre fiecare societate din Germania.
Astfel, nu este suficient doar faptul ca cele doua firme din Germania v-au comunicat codul de inregistrare in scopuri de TVA emis de catre autoritatea fiscala din Germania.
Deoarece serviciul de depozitare a bunurilor este legat de un bun imobil situat pe teritoriul Romaniei, operatiunea este taxabila in Romania prin aplicarea exceptiei de la regula generala de taxare reglementata prin art. 133 alin. 4 lit. a) si punctul 14 alin. (2) lit. e) din normele de aplicare ale Codului fiscal "punerea la dispozitie de spatii de depozitare a bunurilor". in acest caz, pentru serviciul de depozitare trebuie emisa factura cu TVA colectata la cota de 24%.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Cota TVA servicii de inchiriere aparate si livrare bunuri medicale
Intrebare: Avand in vedere activitatea principala a societatii, care detine mai multe aparate «concentrator de oxigen stationar» ce se dau in chirie, la prescrierea medicului, catre persoane bolnave, iar ulterior sunt decontate de Casa de Asigurari de Sanatate: Care este cota de TVA practicata in cazul inchirierii acestor aparate? Avand in vedere ca ciorapii de compresiune medicinali nu sunt inclusi in scutirea de taxa prevazuta la art. 294 din Codul fiscal, ce cota de TVA se va practica in facturile de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Depunere D100/D700 impozit pe constructii an fiscal modificat
Intrebare: In prezent, avem exercitiu fiscal diferit de anul calendaristic, respectiv 01.05.2024?30.04.2025, iar pana in 25.07.2025 vom depune D700 pentru modificarea vectorului fiscal, in vederea trecerii la an fiscal = an calendaristic, incepand cu 01.01.2026. Astfel, avand in vedere ca exercitiul fiscal cuprinde perioada 01.05.2024?31.12.2025, conform art. 16 alin. (5^1), care este termenul de depunere pentru: - D700 ? cu adaugarea impozitului pe constructii - D100 ? obligatia de plata a impozitului pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Impozit pe profit, formularul 101
Intrebare: SRL platitoare de impozit pe profit, cu activitate de bar, care are si venituri de noapte. Am calculat impozitul pe profit pe anul 2024 si imi da 14.000 lei, iar impozitul pe veniturile de noapte de 5% este de 16.000 lei pe anul 2024. Conform Codului fiscal, se achita impozitul mai mare, cel de 5%, adica 16.000 lei. Cand completez declaratia 101, se cumuleaza cele doua impozite. La randul 41.1 am calculat impozitul de 16% conform profitului impozabil = 14.000 lei (conform veniturilor si...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Corectare erori contabile
Intrebare: O societate A are o datorie catre un furnizor B de aproximativ 40.000 lei la luna mai 2025. In luna iunie 2025, societatea A cere o fisa partener de la furnizorul B, iar in urma verificarii fiselor se constata ca lipsesc 5 facturi cu minus din 2021 (facturi de reducere comerciala) in contabilitatea societatii A. Potrivit fisei primite de la societatea B, soldul este 0 la 31.12.2021, insa in contabilitatea societatii A figureaza o datorie catre societatea B de aproximativ 40.000 lei. La momentul...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Data depunere situatii financiare fuziune
Intrebare: La procedura de fuziune prin absorbtie, daca s-a stabilit in proiectul de fuziune ca data situatiilor financiare de fuziune este 31.12.2024 (la care ne-am raportat), proiectul de fuziune fiind intocmit la data de 16.04.2025 si depus la Registrul Comertului in 16.05.2025, iar data eliberarii cererii de mentiuni este 19.05.2025, va rog sa ma lamuriti: 1. Ce data se trece in formularul S1039? 2. Arhiva din formularul S1039 poate fi aceeasi cu arhiva depusa pentru situatiile financiare la 31.12.2024...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Dividende nerezident
Intrebare: Asociat unic, persoana fizica romana, are de retras dividende dintr-o societate juridica (SRL). Intre timp, asociatul unic se stabileste in Germania cu toate formele legale, fara a mai locui in Romania (maximum doua saptamani pe an, in concediu). Cum se impoziteaza dividendele in cazul in care doreste retragerea lor? Exista obligativitatea achitarii CASS in cazul depasirii plafonului? Ce obligatii ii revin acestuia pe teritoriul Romaniei si ce declaratii trebuie sa depuna societatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<