Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Transport marfa. Codul de inregistrare in scopuri de TVA

18-Oct-2011
3750

Intrebare:


Pentru un transport de marfa pe teritoriul Romaniei + depozitare marfa in Romania, facturata catre doua societati din Germania (cu cod TVA) se emite factura cu cod TVA 24% sau neimpozabil in Ro?

Raspuns:

In situatia in care serviciul de transport in Romania nu este legat de realizarea unor operatiuni economice pe teritoriul Romaniei de catre fiecare din cele doua societati din Germania, firma din Romania trebuie sa aplice regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alin. 2 din Codul fiscal armonizata cu prevederile art. 44 din Directiva CEE nr. 112/2006 modificata prin Directiva CEE nr. 8/2008. in baza prevederilor cuprinse in Directiva 8 a CEE din 12 februarie 2008, regula generala de taxare stabileste ca locul de taxare trebuie sa fie "locul in care are loc consumul",.

Faptul ca serviciile sunt prestate efectiv in Romania nu are nicio relevanta asupra stabilirii locului prestarii serviciului.

Pentru a aplica aceasta regula generala de taxare, prestatorul din Romania este obligata sa faca dovada ca:
  • beneficiarul este persoana impozabila obligata la plata taxei;
  • serviciul este prestat catre sediul activitatii economice sau catre un sediu fix al beneficiarului, aflat in alt stat membru decat Romania;
  • serviciul este utilizat in scopul desfasurarii activitatii economice a persoanei impozabile stabilita in alt stat membru decat Romania.

Dovada faptului ca serviciul este prestat catre o persoana impozabila stabilita in Comunitate pentru activitatea sa economica care se desfasoara in afara teritoriului Romaniei rezulta din urmatoarele informatii care se preiau din contractul economic incheiat intre ambele parti participante la tranzactie:
  • adresa sediului activitatii economice si adresa sediului care primeste serviciile;
  • codul de inregistrare in scopuri de TVA emis de catre autoritatile fiscale din alt stat membru;
  • entitatea care plateste contravaloarea serviciilor;
  • entitatea care suporta costul acestora;
  • natura serviciilor, aspect care permite identificarea sediului pentru care este prestat serviciul.
Ar fi fost util daca ati fi precizat in ce context se presteaza serviciul de transport. De exemplu, daca serviciul de transport este responsabilitatea firmei din Germania asumata prin conditia de livrare aferenta unei livrari intracomunitare de bunuri catre un cumparator din Romania, inseamna ca serviciul respectiv este consumat in Germania la sediu activitatii economice al firmei din Germania.

In acest caz serviciul este neimpozabil in Romania, dar impozabil prin taxare inversa in Germania, la locul unde este stabilit beneficiarul. Aceasta operatiune se incadreaza in categoria prestarilor intracomunitare de servicii care se raporteaza prin declaratia recapitulativa cod 390 cu simbolul P". Atat din clauzele contractuale cat si din documentele care stau la baza emiterii facturii trebuie sa rezulte in mod evident faptul ca serviciile prestate nu sunt utilizate pe teritoriul Romaniei de catre un sediu fix al firmei din Germania.

Daca acelasi serviciu este utilizat pe teritoriul Romaniei pentru transportul bunurilor cumparate de firma din Germania de la un furnizor din Romania la un loc de depozitare al acestora in vederea vanzarii in regim de stoc la dispozitia unui client din Romania, inseamna ca serviciul este consumat pe teritoriul Romaniei

In acest caz, serviciul este taxabil in Romania prin aplicarea cotei standard TVA de 24% si raportarea valorii acestuia prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%". in acelasi timp, daca firma din Germania depoziteaza bunurile din proprietatea sa intr-un depozit situat pe teritoriul Romaniei, inseamna ca firma din Germania realizeaza operatiuni economice pe teritoriul Romaniei, motiv pentru care este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, moment din care va avea toate drepturile si obligatiile unei persoane impozabile din Romania, inregistrata in scopuri de TVA.

Deci, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect in cazul prestarii de servicii catre beneficiari stabiliti in afara teritoriului Romaniei, trebuie analizat locul unde are loc consumul fiecarui serviciu prestat. in lipsa unor detalii cu privire la scopul prestarii serviciului de transport, consider ca serviciul respectiv este consumat pe teritoriul Romaniei in scopul realizarii de operatiuni taxabile de catre fiecare societate din Germania.

Astfel, nu este suficient doar faptul ca cele doua firme din Germania v-au comunicat codul de inregistrare in scopuri de TVA emis de catre autoritatea fiscala din Germania.

Deoarece serviciul de depozitare a bunurilor este legat de un bun imobil situat pe teritoriul Romaniei, operatiunea este taxabila in Romania prin aplicarea exceptiei de la regula generala de taxare reglementata prin art. 133 alin. 4 lit. a) si punctul 14 alin. (2) lit. e) din normele de aplicare ale Codului fiscal "punerea la dispozitie de spatii de depozitare a bunurilor". in acest caz, pentru serviciul de depozitare trebuie emisa factura cu TVA colectata la cota de 24%.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

  • Limita plati numerar persoane fizice. Sumele de peste 10.000 ron pot fi incasate integral?

    • Conform prevederilor Legii nr. 70/2015, operatiunile de incasari si plati in numerar intre societati si persoane fizice sunt limitate la un plafon zilnic de 10.000 lei per persoana. Aceste reguli au fost introduse pentru a incuraja utilizarea platilor prin mijloace bancare si pentru a preveni fragmentarea artificiala a tranzactiilor. In cazul furnizorilor de utilitati, cum este o societate de gaze naturale, apar frecvent situatii in care facturile emise catre persoane fizice depasesc acest...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016