Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzarea unui drept litigios

27-Oct-2010
13045
Intrebare:

Vanzarea de catre o persoana fizica a unui drept litigios asupra unei cladiri se impoziteaza? Daca da, cine retine si plateste impozitul? Contractul se inregistreaza la Finante?

Raspuns:

Cesiunea sau vanzarea unui drept litigios poate avea ca obiect orice drept, real ori de creanta, fie un drept de proprietate intelectuala, drepturi succesorale, daca spre exemplu privesc masa de impartit sau cand exista neintelegeri intre mostenitori. Spre deosebire de contractul de vanzare-cumparare obisnuit,contratul de vanzare/cesiune a dreptului litigios este un contract in care partile nu cunosc existenta dreptului lor din momentul realizarii acordului de vointa. Contractul este unul aleatoriu, intrucat vanzatorul nu poate garanta cumparatorului ca dobandirea dreptului de proprietate asupra bunului care face obiectul contractului de cesiune a dreptului litigios.

Avand in vedere prevederile legale in vigoare, venitul realizat la momentul cesiunii dreptului litigios nu poate fi incadrat nici drept venit neimpozabil potrivit art. 42 din Codul fiscal, si nici drept venit impozabil din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal potrivit art. 771 si urmatoarele din Codul fiscal, consideram ca in aceste conditii, venitul va fi impozabil fiind inclus in categoria veniturilor din alte surse, potrivit art. 78 alin. (2) din Codul fiscal.

Veniturile care nu se incadreaza in categoriile prevazute la art. 41 lit. a) - h) din Codul fiscal, altele decat veniturile neimpozabile in conformitate cu titlul III din Codul fiscal, sunt identificate ca fiind impozabile in categoria veniturilor din alte surse.

Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut. Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final. Impozitul astfel retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Vanzarea unui drept litigios":
Rating:

Nota: 3.83 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Ce sunt cheltuielile sociale si ce trebuie sa stie companiile despre aceste tipuri de cheltuieli

    • Cheltuielile sociale ale unei companii constau in costurile sau investitiile care sunt directionate catre angajati sau catre comunitatea in cadrul careia compania isi desfasoara activitatea. Aceste costuri sau investitii sunt considerate beneficii intr-un cadru de responsabilitate sociala si au ca scop sprijinirea bunastarii angajatilor si contributia la o dezvoltare a conditiilor sociale. Cheltuielile sociale pot contribui la crearea unei imagini pozitive a companiei, la atragerea si mentinerea...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016