Venituri si cheltuieli asociate contractului futures
Intrebare:
O societate comerciala tranzactioneaza pe Bursa de la Praga (PXE) contracte futures care au ca suport pretul energiei electrice.
Pentru accesul la tranzactionare se plateste o garantie pentru care Societatea face urmatoarea inregistrare contabila:
267= 5124
Pe perioada de derulare a contractului, zilnic, bursa transfera in contul bancar al societatii, castigurile sau preia din contul bancar al acesteia pierderile, in functie de pretul energiei electrice din ziua precedenta.
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
CASS PFA si salariat Avem doua situatii: 1. un PFA - sistem real, detinut de un pensionar (limita de varsta) care este si angajat cu contract de 8 ore la o alta unitate si care a realizat venituri in...citeste mai mult
Pentru fiecare contract societatea conduce o evidenta extracontabila (fisier excel) in care se consemneaza castigul sau pierderea zilnica precum si rezultatul cumulat.
Pana la scadenta contractului, societatea inregistreaza castigurile ca un venit anticipat iar pierderile ca o cheltuiala anticipata, facand urmatoarele inregistrari contabile:
471 = 5124 pentru pierderi
5124 = 472 pentru castiguri
La scadenta contractului se transfera castigurile si pierdeile in conturile de venituri si cheltuieli prin inregistrarile contabile
668 = 471 pentru pierderi
472 = 768 pentru castiguri
Va rugam sa analizati inregistrarile contabile prezentate si sa ne comunicati masura in care acestea sunt in conformitate cu reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009.
De asemenea, va rugam, ca in situatia in care considerati ca inregistrarile efectuate nu reflecta corect operatiunile sa ne comunicati punctul dumneavoastra de vedere.
Raspuns:
In emiterea opiniei noastre vom analiza definitia venitului si a cheltuielii conform pct 34 din OMFP 3055/2009 , privind contabilitatea, armonizata cu directivele europene:
(1)In intelesul prezentelor reglementari, termenii de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a)veniturile constituie cresteri ale beneficiilor economice inregistrate pe parcursul perioadei contabile, sub forma de intrari sau cresteri ale activelor ori reduceri ale datoriilor, care se concretizeaza in cresteri ale capitalurilor proprii, altele decat cele rezultate din contributii ale actionarilor;
b)cheltuielile constituie diminuari ale beneficiilor economice inregistrate pe parcursul perioadei contabile sub forma de iesiri sau scaderi ale valorii activelor ori cresteri ale datoriilor, care se concretizeaza in reduceri ale capitalurilor proprii, altele decat cele rezultate din distribuirea acestora catre actionari.
Astfel, conform descrierii din intrebare cand sumele fata de valoarea futures a contractului se deconteaza zilnic in/si din contul societatii, sub forma unor iesiri/intrari de numerar, conduce la opinia ca venitul sau cheltuiala se inregistreaza zilnic, nu pe seama cheltuielilor si veniturilor in avans.
Astfel in opinia noastra, avand in vedere definitiile de mai sus si precizarile suplimentare din intrebare, consideram ca in fiecare zi se vor efectua inregistrarile contabile:
668 "Alte cheltuieli financiare" = 5121 "Conturi la banci"
5121 "Conturi la banci" = 768 "Alte venituri financiare".
Observam ca rezultatul fiananciar este identic, cu suma ce ar rezulta din masura propusa de dvs, insa se va realiza o esalonare a veniturilor si cheltuielilor in cadrul perioadei fiscala (trimestru, an calendaristic) peste care se suprapun obligatiile contractuale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Plata despagubiri asociat decedat
Intrebare: Ca urmare a decesului unui asociat, in baza prevederilor actului constitutiv, s-a stabilit diminuarea capitalului social, proportional cu partile sociale detinute de defuncta si despagubirea sotului mostenitor. La data decesului, defuncta avea dividende repartizate, dar neachitate, in valoare de 200.000 lei. Precizez ca pentru aceste dividende a fost platit impozitul pe dividende. In urma raportului de evaluare pentru determinarea activului net aferent partilor sociale detinute de defuncta, se...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Concediu fara salariu. Microintreprindere
Intrebare: Societatea are 2 salariati, unul cu norma intreaga si salariu minim si unul cu ore lucrate pe luna. Cel cu norma intreaga are 3-4 zile lunar de concediu de odihna (CFP) timp de trei luni, iar veniturile lunare brute ale celor doi salariati nu ajung la suma de 4.050 lei, minimul pe economie. Isi mai pastreaza calitatea de microintreprindere cu impozit pe venit sau se considera ca nu a indeplinit conditiile?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Refacturarea transportului intracomunitar
Intrebare: Societatea V GRUP, cu sediul in Romania, primeste factura de la SC ABC, contravaloare transport marfa pe ruta Ploiesti ? Belgia, factura cu TVA 19%. Marfa este transportata din Ploiesti in Belgia. SC V GRUP emite factura catre o firma din Belgia, inregistrata ca platitoare de TVA, se factureaza servicii de transport Ploiesti ? Belgia cu cota 0 TVA. Este corect sa se factureze cu cota zero? Ce documente trebuie sa ataseze V GRUP la factura ca sa justifice cota zero TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Venituri din drepturi de autor. Cumul venituri salariale. Declaratia unica
Intrebare: Persoana fizica detine contract individual de munca pe o perioada nedeterminata si obtine venituri realizate din cesiunea drepturilor de autor. Venitul pe care il obtine persoana fizica este variabil, in functie de anumite criterii stabilite, astfel ca incasarile lunare sunt diferite, neputandu-se anticipa daca se incadreaza in anumite plafoane. Contractele de cesiune a dreptului de autor au si clauza potrivit careia, daca veniturile totale incasate depasesc suma de 48.600 lei (12 salarii minime...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Monografie contabila asigurare de viata
Intrebare: Pentru o asigurare de viata contractata de unitate (la solicitarea angajatilor), dar platita de fiecare salariat in parte prin retinere pe statul de plata, sunt corecte articolele contabile de mai jos? Exista o alta optiune mai simpla? Retinere pe stat de plata: 421 = 427.NN Inregistrare decont ? primit de la firma de asigurari (nu primim factura): 473.NN = 462.NN Plata decontului catre firma de asigurari: 462.NN = 5121 Reglarea sumelor: 427.NN = 473.NN
vezi AICI raspunsul specialistilor <<