Venituri si cheltuieli asociate contractului futures
Intrebare:
O societate comerciala tranzactioneaza pe Bursa de la Praga (PXE) contracte futures care au ca suport pretul energiei electrice.
Pentru accesul la tranzactionare se plateste o garantie pentru care Societatea face urmatoarea inregistrare contabila:
267= 5124
Pe perioada de derulare a contractului, zilnic, bursa transfera in contul bancar al societatii, castigurile sau preia din contul bancar al acesteia pierderile, in functie de pretul energiei electrice din ziua precedenta.
Pentru fiecare contract societatea conduce o evidenta extracontabila (fisier excel) in care se consemneaza castigul sau pierderea zilnica precum si rezultatul cumulat.
Pana la scadenta contractului, societatea inregistreaza castigurile ca un venit anticipat iar pierderile ca o cheltuiala anticipata, facand urmatoarele inregistrari contabile:
471 = 5124 pentru pierderi
5124 = 472 pentru castiguri
La scadenta contractului se transfera castigurile si pierdeile in conturile de venituri si cheltuieli prin inregistrarile contabile
668 = 471 pentru pierderi
472 = 768 pentru castiguri
Va rugam sa analizati inregistrarile contabile prezentate si sa ne comunicati masura in care acestea sunt in conformitate cu reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009.
De asemenea, va rugam, ca in situatia in care considerati ca inregistrarile efectuate nu reflecta corect operatiunile sa ne comunicati punctul dumneavoastra de vedere.
Raspuns:
In emiterea opiniei noastre vom analiza definitia venitului si a cheltuielii conform pct 34 din OMFP 3055/2009 , privind contabilitatea, armonizata cu directivele europene:
(1)In intelesul prezentelor reglementari, termenii de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a)veniturile constituie cresteri ale beneficiilor economice inregistrate pe parcursul perioadei contabile, sub forma de intrari sau cresteri ale activelor ori reduceri ale datoriilor, care se concretizeaza in cresteri ale capitalurilor proprii, altele decat cele rezultate din contributii ale actionarilor;
b)cheltuielile constituie diminuari ale beneficiilor economice inregistrate pe parcursul perioadei contabile sub forma de iesiri sau scaderi ale valorii activelor ori cresteri ale datoriilor, care se concretizeaza in reduceri ale capitalurilor proprii, altele decat cele rezultate din distribuirea acestora catre actionari.
Astfel, conform descrierii din intrebare cand sumele fata de valoarea futures a contractului se deconteaza zilnic in/si din contul societatii, sub forma unor iesiri/intrari de numerar, conduce la opinia ca venitul sau cheltuiala se inregistreaza zilnic, nu pe seama cheltuielilor si veniturilor in avans.
Astfel in opinia noastra, avand in vedere definitiile de mai sus si precizarile suplimentare din intrebare, consideram ca in fiecare zi se vor efectua inregistrarile contabile:
668 "Alte cheltuieli financiare" = 5121 "Conturi la banci"
5121 "Conturi la banci" = 768 "Alte venituri financiare".
Observam ca rezultatul fiananciar este identic, cu suma ce ar rezulta din masura propusa de dvs, insa se va realiza o esalonare a veniturilor si cheltuielilor in cadrul perioadei fiscala (trimestru, an calendaristic) peste care se suprapun obligatiile contractuale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regimul de deducere al cheltuielilor auto in baza unui contract de comodat
Intrebare: O societate comerciala platitoare de impozit pe profit utilizeaza pe baza unui contract de comodat de 9 autovehicule, proprietatea asociatului unic. In contractul de comodat se specifica ca toate cheltuielile privind intretinerea si reparatia autovehiculelor, inclusiv politele de asigurare, cad in sarcina societatii comerciale. Avand in vedere ca politele de asigurare (RCA, Casco) sunt eliberate pe numele proprietarului, aceste pot fi considerate, pentru societatea comerciala, cheltuieli...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Suspendare contract de munca salariat
Intrebare: O SRL platitoare de impozit micro are contract de mandat pe administrator. Administratorul care are contractul de mandat este angajat in alta parte cu un contract de munca pe 8 ore. In timpul anului, angajatul (administratorul meu care are contractul de mandat la SRL) a luat urmatoarele concedii medicale: 13-15.02.2023; 27-30.06.2023; 18-18.08.2023 si 23.10.2023. Aceste concedii medicale nu le-a prezentat la firma unde are contractul de mandat, am aflat de ele doar acum. Ce solutie este cel mai...
vezi AICI raspunsul specialistilor << E-factura in cazul facturarii catre asociatii de proprietari
Intrebare: O SRL microintreprindere neplatitoare de tva factureaza doar catre asociatii de proprietari (care au cod fiscal), dar si catre asociatii de locatari (care nu au cod fiscal) prestari servicii pe baza de abonament. Va rugam sa ne spuneti daca: 1. SRL neplatitoare de tva trebuie sa transmita facturile emise catre asociatiile de proprietari (care au cod in sistemul RO e-Factura 2. SRL neplatitoare de tva trebuie sa transmita facturile emise catre asociatiile de locatari (care nu au cod fiscal) in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Cabinet de avocatura. Inregistrare in scopuri de TVA. Vanzare imobil
Intrebare: O PFA avocat functioneaza ca si cabinet de avocatura. A achizitionat in 2002 de la o persoana fizica un apartament. La achizitie nu s-a dedus tva. Apartamentul a fost inregistrat pe cabinet, fiind folosit ca si sediu. Lunar s-a inregistrat amortizare. Acum se vinde apartamentul catre persoana fizica titularul PFA-ului. Factura s-a intocmit fara tva si fiind persoana afiliata pretul de vanzare a fost pretul pietei stabilit de catre un expert prin raport de expertiza. Acest venit din vanzarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Tratament fiscal venituri din actiuni ocazionale in cazul unei ONG
Intrebare: O ONG fara scop patrimonial are ca obiect intrajutorare umana prin sprijinirea finantarii de servicii medicale acordate persoanelor care au nevoie de asistenta sociala. ONG poate desfasura si activitati economice directe, daca acestea au caracter accesoriu in legatura cu scopul principal? In acest scop veniturile principale obtinute sunt din sponsorizari, donatii si redirectionari din impozitul de 3.5 (D230). Pe langa aceste venituri, ONG organizeaza ocazional si diferite evenimente caritabile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Arhivare
Intrebare: Anul acesta in ianuarie a fost modificata Legea 36 privind pastrarea documentelor financiar contabile. Aceasta se aplica incepand cu documentele anului 2023 sau se aplica si pentru documentele anilor precedenti, de exemplu ultimul an pe care am fi obligati sa il pastram este 2018?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –