13 judete din Romania exporta masiv si aduc valuta in tara
In contextul in care cele mai multe judete din tara noastra sunt pe excedent comercial, asa cum noteaza datele INS, 13 judete din Romania reusesc sa exporte mai mult decat importa.
In timp ce Argesul inregistreaza un excedent comercial major, Bucurestiul importa cu 612 milioane lei mai mult decat valoarea exporturilor, anunta HotNews.ro, cu precizarea ca se exporta marfuri cu valoare adaugata mica si se importa produse cu valoare adaugata ridicata.
"Problema noastra nu este insa deficitul ori excedentul, cat faptul ca exportam marfuri cu valoare adaugata mica si importam produse cu valore adaugata ridicata (cu foarte putine exceptii). De pilda exportam mere brute si importam gem de mere. Sau exportam lemn brut si importam produse fabricate din lemn si mobilier. Ce anume intra in tara, judet cu judet, ce iese din tara ca export si cum influenteaza cursul de schimb comertul exterior al judetelor Romaniei?"
Totodata, anunta sursa, Bucurestiul, Argesul, Constanta si Timisul sunt singurele judete ale caror exporturi au depasit in decembrie 2013 cifra de 200 de milioane de euro. Cifre foarte mici sunt inregistrate in Gorj, Mehedinti Giurgiu, Vaslui si Teleorman unde, potrivit HotNews.ro, "exporturile sunt ca si inexistente".
Referitor la evolutia cursului in raport cu importurile pe care le face Romania, HotNews.ro explica mecanismul care influenteaza deprecierea leului:
"In cazul importurilor fenomenele sunt mai complexe: intr-o analiza a Comisiei Nationale de Prognoza se arata ca importurile din restul lumii vor creste odata cu cererea interna, dar aceasta poate fi reprezentata de produsul intern brut in cazul anumitor grupe de produse, de consumul privat in cazul altor grupe (produse alimentare, bunuri de consum de folosinta indelungata) sau de investitii in unele cazuri (echipamente, masini, instrumente, in general bunuri de capital). Competitivitatea de pret actioneaza in sens opus cazului exporturilor, o apreciere a cursului determinand o
tendinta de crestere a importurilor, ca si cresterea raportului dintre preturile interne si cele de pe piata mondiala. De mentionat ca in 2013 cursul s-a depreciat, in decembrie 2013 cursul mediu leu/eur fiind de 4.4633 unitati locale pentru un euro."
Atentie contabili!
Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme