Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

BRI: Fondurile care ofera credite ar putea avea criterii mai stricte

18-Iun-2018
1359

Banca Reglementelor Internationale (BRI), din care face parte si BNR, cere ca regulile de acordare a fondurilor care ofera credite sa fie inasprite. Aceasta solicita ca reglementarile destinate asigurarii sectorului bancar, care au fost introduse dupa criza financiara mondiala din 2008, sa fie extinse si catre fondurile pentru credite, asa-zisele banci din umbra, si firmelor de tip fintech.

Desi intoducerea politicilor “macroprudentiale” a fost considerata o inovatie majora dupa criza din 2008, se pare BRI este de parere ca masura nu poate face fata riscurilor venite din partea altor actori ai sistemului financiar, cum ar fi firmele care gestioneaza fonduri. Concret, politicile “macroprudentiale” obliga bancile sa puna deoparte rezerve de fonduri contraciclice, pentru situatiile cand piata creditului trece prin crize de natura economica. 

Totusi, prezenta acestor fonduri, cunoscute sub denumirea de “banci din umbra” (de altfel, considerate raspunzatoare si pentru declansarea crizei din 2008), precum fondurile private de investitii, fondurile de hedge si alte companii care imprumuta bancilor obligatiuni guvernamentale, ar putea destabiliza din nou piata. Problema este data de faptul ca fondurile acestea ofera si credite, activitate tot mai prospera, in conditiile in care bancile, supuse unor reglementari mai severe, si-au redus creditarea, pentru a face fata presiunilor asupra capitalului lor.
In luna martie, Consiliul pentru Stabilitate Financiara (FSB) a estimat ca activitatile fondurilor din obligatiuni, fondurilor speculative si a altor tipuri de fonduri, au crescut cu 7,6% in 2016, pana la 45.200 miliarde dolari.

Mai mult, amploarea pe care au luat-o firmele de tip “intech”, ca si folosirea aplicatiilor de mobil destinate platilor si altor servicii financiare, ar necesita noi masuri macroprudentiale, potrivit BRI. “Perspectiva macroprudentiala ar trebui extinsa la fondurile de gestionare a activelor pentru a raspunde la aceste preocupari”, arata BRI.


La nivel mondial, au inceput deja sa fie luate masuri in acest sens. In America, de exemplu, U.S. Securities and Exchange Commission, cere anumitor fonduri paralele sa aiba suficiente lichiditati, pentru a acoperi o eventuala cerere brusca a solicitarilor de rambursare.

Fondata in anul 1930, BRI numara in prezent 60 de membri, banci centrale (inclusiv BCE) si autoritati monetare din toate zonele geografice. Banca Nationala a Romaniei a devenit membra a Bancii Reglementelor Internationale inca din anul infiintarii. BNR detine 8.564 de actiuni (respectiv 42,8 milioane DST) din capitalul bancii, pentru care primeste anual dividende.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016