Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care sunt facilitatile privind CAS in 2016?

05-Ian-2016
2733

Facilitatea importanta si explicita o constituie cea permisa de OUG 44/2015, prin care se acorda anularea integrala a penalitatilor si a unei cote de 54,2% din dobanzi, aferente obligatiilor de plata principale datorate bugetului general consolidat, restante la 30 septembrie 2015 (in care este inclus si CAS-ul), daca obligatia principala restanta este achitata pana la data de 31 martie 2016, iar diferenta de dobanda, de 45,8%, este achitata pana la data de 30 iunie 2016.

Codul fiscal aplicabil de la data de 1 ianuarie 2016 aduce o tendinta de largire a bazei pentru care se aplica contributii sociale (CAS si CASS), nicidecum nu aduce o relaxare in aceasta privinta, cu exceptia impozitului pe dividende aferent persoanelor fizice, care va beneficia in anul 2016 doar de cota de impozitare de 5%, fara alte contributii.

In anul 2016, cotele de CAS raman la nivelul de pana acum - impact neutru.

Incpand cu anul 2016, PFA-urile vor datora in mod obligatoriu cota individuala de CAS de 10,5% aplicata la venitul net, indiferent daca titularul PFA are si calitatea de salariat - impact negativ, deoarece pana la data de 1 ianuarie 2016, CAS era datorat doar daca titularul PFA-ului nu era si salariat.


Plafonul maxim anual pana la care se aplica contributia individuala de CAS este de 5 salarii medii pe economie x 12 luni (deci, daca venitul net anual la care se datoreaza contributia individuala depaseste acest plafon, contributia se va aplica doar la acest plafon).

Insa chiar daca se plateste aceasta cota de CAS, titularul PFA nu este asigurat 100% la pensii. Pentru a avea un stagiu complet, acesta poate opta pentru plata integrala a CAS, evident la aceeasi baza reprezentata de venitul net, dar fara a se scadea CAS-ul.


In ceea ce priveste societatile comerciale, nu sunt modificari importante privind CAS, fata de codul fiscal in vigoare pana la data de 01 ianuarie 2016.

Totusi, ca element de noutate, pentru societatile din sectoarele de activitate care nu permit introducerea de alimente in incinta unitatii (gen industria de medicamente, minele de aur etc), in baza de calcul pentru CAS nu se cuprinde hrana acordata de angajator angajatilor.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si consultant fiscal

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele

    • Conform legislatiei in vigoare, salariul minim brut pe tara a crescut de la 1 ianuarie 2025 si a ajuns la suma de 4.050 lei. In acest context ITM Caras Severin aduce mai multe precizari importante pentru firme. Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele In raport de dispozitiile art.1 din HG nr. 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, de la 1 ianuarie 2025, salariul de baza minim brut pe ? ara...» citeste mai departe aici

  • SAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, firmele mici capata si ele obligatia de a depune fisierul SAF-T (Declaratia 406), asa cum s-a stabilit prin Ordinul ANAF nr. 1.783/2021. Practic, vorbim de ultima etapa majora a calendarului de implementare a raportarii SAF-T in Romania, obligatia fiind deja in vigoare pentru contribuabilii mari si cei mijlocii, din 2022, respectiv 2023. Ce amenzi se aplica pentru nerespectarea legii? Reamintim ca SAF-T este un fisier in format electronic, standardizat international,...» citeste mai departe aici

  • NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025 Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. Obligatia vizeaza companiile inregistrate direct, prin reprezentant fiscal sau cele cu sedii fixe in...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016