Raportul Special
realizat de specialisti
Reamintim contribuabililor cu datorii restante catre bugetul general consolidat faptul ca, in Monitorul Oficial al Romaniei nr.219/24.03.2016 a fost publicat OMFP nr.378/17.03.2016 pentru modificarea si completarea Procedurii de aplicare a prevederilor OUG nr.44/2015 privind acordarea unor facilitati fiscale in cazul creantelor administrate de catre organul fiscal central, aprobata prin OMFP nr.3.831/2015, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 874/23.11.2015. Modificarile si completarile aduse de noul act normativ se refera la:
Art.2 Obiectul facilitatilor fiscale:
Alineatul (3) se completeaza cu litera e), cu urmatorul cuprins:
"e) obligatiilor de plata principale cuprinse in decizii de impunere emise ca urmare a unei inspectii fiscale si comunicate in perioada 1 octombrie – 21 octombrie 2015"
Alineatul (7) se modifica, astfel:
"(7) in sensul prevederilor art.4 din OUG, prin inspectii fiscale in derulare la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta se intelege inspectiile incepute anterior acestei date si pentru care decizia de impunere:
a) s-a emis si s-a comunicat incepand cu ziua urmatoare intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta;
b) s-a emis inainte de data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta si s-a comunicat incepand cu ziua urmatoare acestei date." Se introduce alineatul (8), cu urmatorul cuprins:
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
"(8) Organul fiscal anuleaza penalitatile de intarziere, precum si o cota de 54,2% din dobanzi, aferente obligatiilor de plata principale cu termene de plata pana la 30 septembrie 2015, inclusiv, si individualizate in decizii de impunere, emise ca urmare a unei inspectii fiscale, si comunicate in perioada cuprinsa intre 1 octombrie 2015 si data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) diferentele de obligatii de plata principale individualizate in deciziile de impunere emise ca urmare a inspectiei fiscale sunt stinse prin orice modalitate prevazuta de lege in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a Legii nr.4/2016 pentru aprobarea OUG nr.44/2015 privind acordarea unor facilitati fiscale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.24/13 ianuarie 2016;
b) o cota de 45,8% din dobanzile aferente obligatiilor prevazute la lit.a) si individualizate in deciziile de impunere/deciziile referitoare la obligatiile fiscale accesorii este stinsa prin orice modalitate prevazuta de lege in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a Legii nr.4/2016 sau in termenul de plata prevazut la art.156 alin.(1) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul in care deciziile referitoare la obligatiile fiscale accesorii sunt comunicate dupa termenul de 90 de zile;
c) cererea de anulare a accesoriilor se depune in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a Legii nr.4/2016, sub sanctiunea decaderii."
Art.3 Procedura de acordare a amanarii la plata:
Se introduce alineatul (2^1), cu urmatorul cuprins:
"(2^1) Organul fiscal emite o instiintare de respingere a notificarii, prevazuta la anexa nr.7, ori de cate ori constata ca respectivul contribuabil nu se incadreaza in niciuna dintre ipotezele reglementate de prevederile art.1 – 4 din ordonanta de urgenta."
Litera b) a alineatului (5) si alineatul (8) se modifica, astfel:
"b) nu se efectueaza stingerea pana la data solutionarii cererii de anulare a accesoriilor sau pana la data la care, potrivit legii, se implineste termenul de depunere a acestei cereri.
(8) in situatia in care contribuabilul nu depune cererea de anulare a accesoriilor pana la data la care, potrivit legii, se implineste termenul de depunere a acesteia, organul fiscal competent emite si comunica decizia de pierdere a valabilitatii amanarii la plata a obligatiilor de plata accesorii, prevazuta in anexa nr.3."
Art.4 Procedura de acordare a anularii obligatiilor de plata accesorii:
Se introduce alineatul (1^1), cu urmatorul cuprins:
"(1^1) in cazul obligatiilor fiscale prevazute la art.4 din ordonanta de urgenta, cererea de anulare a accesoriilor trebuie depusa dupa stingerea obligatiilor fiscale principale si a cotei de 45,8% din dobanzile aferente obligatiilor de plata principale individualizate in decizia de impunere emisa ca urmare a inspectiei fiscale, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la comunicarea deciziei de impunere."
Se introduce alineatul (4^1), cu urmatorul cuprins:
"(4^1) Contribuabilii care au obligatii de plata stabilite in acte administrative a caror executare este suspendata, in conditiile legii, la data de 30 septembrie 2015, inclusiv, si care intentioneaza sa beneficieze de anularea obligatiilor de plata accesorii potrivit ordonantei de urgenta vor face mentiuni cu privire la renuntarea la efectele suspendarii actului administrativ fiscal in notificarea si/sau cererea de anulare a accesoriilor."
Art.5 Procedura de acordare a anularii la plata in cazul contribuabililor care beneficiaza de esalonari la plata:
Alineatul (2) se modifica, astfel:
"(2) Obligatiile de plata accesorii ce pot face obiectul anularii la plata sunt cele aferente obligatiilor de plata principale prevazute la art.2 alin.(3) lit.b), d) si e). »
Se introduce articolul 5^1, cu urmatorul cuprins:
"Art.5^1 – Retragerea notificarii/cererii de anulare a accesoriilor
(1) Notificarea depusa potrivit art.3 poate fi retrasa de contribuabil oricand, prin depunerea in acest sens a unei cereri la organul fiscal competent. Organul fiscal competent comunica contribuabilului decizia prin care se ia act de retragerea notificarii si se desfiinteaza decizia de amanare la plata a obligatiilor de plata accesorii, conform modelului prevazut in anexa nr.8 (2) Cererea de anulare a accesoriilor poate fi retrasa de contribuabil oricand. Prin retragerea cererii, contribuabilul isi mentine dreptul de a depune o noua cerere, cu respectarea conditiilor prevazute in acest sens de ordonanta de urgenta."
Art.6 Dispozitii finale
Alineatul (1) se modifica, astfel:
"(1) Deciziile prevazute la art.3 alin.(2), (6) si (8), art.4 alin.(4) si art.(5^1) se emit de catre organul fiscal competent in doua exemplare, dintre care un exemplar se comunica contribuabilului, iar un exemplar se arhiveaza la dosarul fiscal al acestuia. Aceste prevederi sunt aplicabile si instiintarii prevazute la art.3 alin.(2^1)."
ATENTIE!
· 31 martie 2016 - data limita pentru stingerea obligatiilor de plata principale · 30 iunie 2016 – data limita pentru depunerea cererii de anulare si pentru indeplinirea celorlalte conditii prevazute de lege.
in situatia in care contribuabilii nu se incadreaza in termenul limita de 31 martie 2016 pentru stingerea obligatiilor de plata principale, in conditiile prevederilor legale sus mentionate, acestia pot beneficia si de alte inlesniri – esalonari la plata, in conditiile prevazute de Cap.IV – inlesniri la plata din Titlul VII – Colectarea creantelor fiscale al Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Sursa: ANAF Galati
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Guvernul va schimba impozitarea PFA si plata CAS! Vine si cu nou proiect pentru Codul penalANAF anunta: Ordin privind criteriile de selectie ale contribuabililor mijlociiSe anuleaza penalitatile de intarziere, restante la 30 septembrie 2017. Plata defalcata TVA, amanataDeclaratia 394 se va completa integral pentru toate operatiunile efectuate pe teritoriul national, incepand cu data de 1 octombrie 2016Deducere sume sponsorizare din impozitul pe veniturile microintreprinderilorUltimele articole
TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025Prescriere datorii ANAF. Cand si cum se prescriu datoriile fiscaleProiect: Cum arata noua cerere pe care proprietarii trebuie sa o depuna la ANAFNoi OBLIGATII pentru anumiti contribuabili care obtin venituri din chirii, incepand cu 1 ianuarie 2025Ce modificari adopta Finantele in domeniul accizelor pentru combaterea evaziunii fiscaleArticole similare
SRL-D-urile nu vor mai beneficia de FACILITATI FISCALE incepand cu 1 ianuarie 2018CNIPMMR sustine initiativa M.F.P. de acordare a unor facilitati si solicita completarea acesteiaVreti sa majorati salariile? Iata cateva rezolvari propuse de Adrian Mitroi, profesor de finante ASEPartidele politice se opun masurilor fiscale anuntate de Guvernul PSDMajorarea capitalului socialUltimele articole
Ordinul 6410/2024: 4 modificari aduse procedurii de aplicare a amnistiei fiscaleProcedura de aplicare a amnistiei fiscale, modificata din nou prin Ordinul 6438/2024. Ce schimbari intra in vigoareAmnistie fiscala 2024: Contribuabilii trebuie sa depuna cererile pana pe 25 noiembrieMicrointreprindere in 2024. Cum se stabileste baza impozabila a veniturilorAmnistie fiscala 2024. ANAF a publicat Ghidul prin care poti beneficia de facilitatiArticole similare
Ordonanta privind acordarea unor facilitati fiscale a fost publicata. Ce prevederi finale aduce OUG 44/2015?Noua procedura pentru amnistia fiscala. Ce modificari s-au facut?OMFP nr. 378/2016 a modificat procedura de amnistie fiscalaAnularea accesoriilor pentru obligatiile de plata stinse pana la date de 30 septembrie 2015Anulare dobanzi penalizatoare. In ce masura e posibila anularea si cum procedam?Ultimele articole
ANAF: Noutati legislative cu incidenta fiscala in perioada 19-25 martie 2016Tratament penalitati si dobanzi. Ce obligatii de plata avem in urma stabilirii unui prejudiciu?MFP modifica din nou OUG 44/2015 si conditiile de anulare a penalitatilor de intarzierePenalitati si dobanzi sub incidenta OUG 44/2015. Ce tratament se aplica unui prejudiciu stabilit prin proces penal?Nu uitati ca puteti beneficia de anularea penalitatilor de intarziere!Articole similare
Amnistie fiscala 2024. Va fi prelungit termenul pentru aplicarea amnistiei pana pe 20 decembrieReincadrarea diurnelor netaxabile ca venituri de natura salariala va avea nevoie OBLIGATORIU de avizul inspectorilor de muncaPartidele politice se opun masurilor fiscale anuntate de Guvernul PSDNoua procedura pentru AMNISTIA FISCALA. Ce modificari s-au facut?Legea 43/2023. A fost aprobata AMNISTIA FISCALA pentru tichetele cadouUltimele articole
Amnistie fiscala 2024. Mai poti beneficia de facilitati daca NU ai depus Notificarea pana pe 25 noiembrie?Amnistie fiscala: Termenul pentru depunerea Notificarii ramane data de 25 noiembrie 2024Ordinul 6410/2024: 4 modificari aduse procedurii de aplicare a amnistiei fiscaleProcedura de aplicare a amnistiei fiscale, modificata din nou prin Ordinul 6438/2024. Ce schimbari intra in vigoareAmnistie fiscala 2024: Contribuabilii trebuie sa depuna cererile pana pe 25 noiembrieArticole similare
Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, anexa la formularul 100, a fost actualizat prin Ordinul 1542/2022Contract drepturi de autor. Care sunt obligatiile fiscale?Alte probleme in noua lege a insolventei ies la luminaNoul cod al insolventei a intrat in vigoareMetodologia de stingere a obligatiilor fiscaleUltimele articole
MEGA OFERTELE lunii decembrie de la R&S! Titluri de fiscalitate reduse cu pana la 75% si transport GRATUITProiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depunaFuziunea prin absorbtie a doua societati. Studii de caz utileCe trebuie sa stii despre elaborarea procedurilor contabileColectarea CREANTElor fiscale: ANAF propune introducerea a 23 de formulare noi si elimina 5 existenteSfaturi de la experti
Intrebare: Din ce am inteles, SAF-T - raportarea periodica (lunar sau trimestrial) prevede declararea articolelor pe coduri NC achizitionate si vandute in facturile de vanzare si iesire. Este adevarat sau exista obligatia raportarii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Cabinetul are evidenta in partida simpla si plateste impozit pe venit. Emiterea facturii pentru trecerea auto din patrimoniul cabinetului in cel al persoanei fizice ar trebui cumva justificata prin faptul ca persoana fizica este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA