Comert cu amanuntul. Cumpararea de marfuri din magazine cu amanuntul in scop de revanzare
Vom stabili, prin cele ce urmeaza, in ce masura o societate comerciala care are ca obiect de activitate comertul cu amanuntul are voie sa achizitioneze produse din supermarketuri pe care apoi sa le revanda in propriile magazine. Vom stabili daca exista sanctiuni in acest sens in cazul in care achizitia de marfa pentru revanzare de la acesti retaileri este interzisa de lege.
Solutia consultantului fiscal:
Potrivit prevederilor art. 4 lit. d) si e) din OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata:
- comert cu amanuntul/de detail - activitatea desfasurata de comerciantii care vand produse, de regula, direct consumatorilor pentru uzul personal al acestora;
-comert de gros cash and carry/forma de comert cu autoservire pe baza de legitimatie de acces - activitatea desfasurata de comerciantii care vand marfuri prin sistemul de autoservire catre persoane juridice sau persoane fizice autorizate si asociatii familiale autorizate conform legii, inregistrate in baza de date a vanzatorului, in scopul revanzarii si/sau prelucrarii, precum si al utilizarii acestora ca produse consumabile;
Astfel achizitia marfurilor de la aceste magazine de tip cash and carry, in vederea revanzarii si prelucarii nu este interzisa. Aceeasi definitie a comertului cu amanuntul si comert de gros cash and carry se regaseste si in Legea 296/2004 privind Codul consum ului.
Astfel, nu sunt prevazute sanctiuni in cuprinsul legilor mentionate mai sus pentru cumpararea de marfuri din magazine cu amanuntul in scop de revanzare.
In Legea 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite
la art. 1) lit. g) se fac urmatoarele precizari:
"Constituie activitati comerciale ilicite si atrag raspunderea contraventionala sau penala, dupa caz, fata de cei care le-au savarsit urmatoarea fapta: cumpararea de marfuri sau produse in scop de revanzare, de la unitatile de desfacere cu amanuntul, de alimentatie publica, cantine, unitati de turism si alte unitati similare"; Aceasta litera a fost abrogata prin paragraful din Decizie nr. 498/2012 incepand cu 13.08.2012.
In consecinta, sursa de aprovizionare cu marfa a unui comerciant trebui sa fie liber aleasa. Operatorii economici trebuie sa intreprinda fapte de comert pentru care au fost autorizati, cu respectarea normelor legale privind comercializarea, igiena, pastrarea calitatii si concurentei loiale.
Atentie contabili!
Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme
in ziua de azi ca si in cea de ieri un comerciant persona fizica are dreptul sa comercializeze in interes propiu din productia propie sau din alte surse pina la o anumita valoare ====dar care este valoarea in ziua de astazi pina la care se sanctioneaza contraventional ?????????