Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cand nu avem voie sa prelucram bunurile luate din magazinele cu amanuntul?

14-Ian-2014
8346
Veti constatata in multe situatii ca unele magazine care fac comert cu amanuntul vor mentiona pe factura ca bunurile pe care le-ati achizitionat nu sunt vandute in scopul comercializarii. La ce ii obliga asta pe cei care achizitioneaza materie prima din astfel de magazine, urmeaza sa aflam pornind de o situatie concreta din domeniul HORECA.

Astfel, o pensiune face achizitii din unele hipermarketuri. Marfa cumparata este prelucrata si vanduta ca un nou produs finit. Vom vedea astfel in ce masura produsele (alimente) achizitionate astfel pot fi revandute sub forma unui produs nou.

Mentionam ca din punct de vedere al legislatiei fiscale nu exista nicio interdictie pentru un agent economic pentru a se aproviziona cu marfuri din unitati cu amanuntul in scop de revanzare sau de prelucrare, cata vreme aceasta se realizeaza pe baza de factura ca document justificativ.

De asemenea, OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, cu modificarile ulterioare sau Legea 296/2004 privind Codul consumului, republicata care reglementeaza regulile generale ale desfasurarii activitatii comerciale in tara noastra definesc comertul ca amanuntul ca fiind acea activitate desfasurata de comerciantii care vand produse, de regula, direct consumatorilor pentru uzul personal al acestora, fara sa existe vreo interdictie de revanzare/prelucrare a bunurilor aprovizionate prin unitatile cu amanuntul.

Singura interdictie in acest sens era prevazuta la art. 1 lit. g din Legea 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, republicata, dar prevederea a fost declarata neconstitutionala prin Decizia Curtii Constitutionale 498/2012.


In ceea ce priveste mentiunea din factura emisa de Carrefour, aceasta poate avea caracterul unei intelegeri de natura comerciala intre Carrefour si societatea care achizitioneaza bunurile si care a consimtit la conditiile de vanzare stipulate de furnizor prin factura, iar eventuala abatere de la interdictia mentionata in factura nu poate avea decat consecintele agreate de parti. Oricum, strict vorbind, recomercializarea nu este totuna cu prelucrarea produselor, astfel ca apreciem ca mentiunea din factura Carrefour nu va afecteaza in niciun fel.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016