Contributii sociale datorate de persoane fizice care obtin venituri din activitati agricole
Potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 125/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, incepand cu 1 iulie 2012, contributiile sociale datorate de persoanele fizice au trecut in administrarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), prin directiile generale ale finantelor publice judetene.
In acest context, in articolul de mai jos, prezentam principalele aspecte privind contributiile sociale datorate de persoane fizice care obtin venituri din activitati agricole.
A. Pentru contribuabilii care obtin venituri din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat; cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor; exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea
Aceasta categorie de contribuabili datoreaza doar contributia de asigurari sociale de sanatate CASS - 5,5% care se aplica asupra venitului net sau asupra normei de venit pentru impunerea pe baza de norma de venit.
Declarare si plata
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
Pentru contribuabilii care sunt impozitati in sistem real, plata contributiilor de asigurari sociale de sanatate se efectueaza anticipat, in cursul anului. Pe baza declaratiei de venit estimat, formular 220/declaratiei de venit realizat, formular 200) organul fiscal emite decizia de impunere pentru plati anticipate in care stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate datorat a anticipat si termenele de plata. Plata se efectueaza in doua rate egale, pana la data de 25 septembrie inclusiv si 25 noiembrie inclusiv.
Dupa incheierea anului fiscal, in baza declaratiei privind venitul realizat depusa de contribuabili, formular 200), organul fiscal stabileste obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate prin decizia de impunere anuala regularizand sumele datorate cu titlu de plati anticipate.
Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, iar sumele achitate in plus se compenseaza sau se restituie potrivit prevederilor Codului de Procedura Fiscala.
Pentru cei care sunt impozitati la norma de venit - Contribuabilii depun declaratia privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit, formular 221, in baza careia organul fiscal emite decizia de impunere prin care stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate datorata si termenele de plata. Plata se efectueaza in doua rate egale, pana la data de 25 septembrie inclusiv si 25 noiembrie inclusiv, si reprezinta plata finala.
B. Pentru contribuabilii care obtin venituri din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare
Aceasta categorie de contribuabili datoreaza doar contributia de asigurari sociale de sanatate CASS - 5,5% care se aplica asupra valorii produselor livrate in cazul impunerii prin retinere la sursa.
Obligatia calcularii, retinerii si virarii contributiei revine platitorului de venit.
In cazul persoanelor care au optat pentru contabilitate in sistem real si pentru care organul fiscal emite decizie de impunere pe baza declaratiei de venit, platitorul de venit va solicita prezentarea deciziei de impunere D260 fara a mai retine contributii si nici impozit de 2%.
Atentie! In cazul persoanelor care realizeaza venituri din agricultura sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara lunar si nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, baza lunara de calcul a CASS reprezinta o treime din salariul de baza minim brut pe tara (233 lei = 1/3 din 700 lei).
Sursa
Finantevalcea.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Declaratia 205 venituri din chirii
Intrebare: 1. O persoana fizica cu dubla cetatenie - romana si israeliana - cu NIF si rezident in Israel, obtine venituri din chirii in Romania. Persoana juridica careia i-a inchiriat spatiul a platit impozitul pe chirie prin retinere la sursa - 10% din 80% din suma. In ce declaratie se declara sumele platite prin retinere la sursa: in D205 sau D207 si la ce rand? 2. O persoana fizica cu cetatenie romana, cu CNP si rezidenta in Israel, obtine venituri din chirii in Romania. Persoana juridica careia i-a...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Preluare parti sociale societate noua
Intrebare: Societatea A, cu patru actionari persoane fizice (2 actionari detin cate 44% parti sociale din capitalul de 51.000.000 lei, iar ceilalti doi cate 6%), a achizitionat actuala firma de la o multinacionala la pretul de 255.000 euro, cu plata in rate pentru o perioada de trei ani. Au achitat timp de 2 ani doar 50.000 euro din pret si datoreaza penalitati pentru intarzierea la plata ratelor restante. Multinationala le-a pus in vedere sa achite restul de 205.000 euro pana in luna martie. Intrucat...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Regim TVA achizitie intracomunitara. Factura emisa eronat
Intrebare: Firma noastra, inregistrata in scopuri de TVA in Romania, a achizitionat de pe un magazin online din Romania un bun care se incadreaza la mijloace fixe. Factura primita este de la un furnizor din Olanda, inregistrat in scopuri de TVA in Olanda (fara CUI romanesc). Factura include TVA de 19%. Noi am inregistrat achizitia ca fiind una din Romania si am dedus TVA. Va rog sa-mi spuneti care este regimul TVA si la ce pozitie trebuie declarata tranzactia in D394 si D300 sau daca factura este emisa...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Relocare rafturi metalice
Intrebare: Societatea a demontat rafturile dintr-o locatie (depozit Bucuresti) si le-a mutat intr-o alta locatie (depozit Brasov). Rafturile sunt deja amortizate. Costul pentru montarea acestora in noua locatie este de 5.645 euro. In locatia din Brasov, societatea avea deja montate rafturi (pe 2 niveluri), dar acestea vor fi inlocuite cu cele transferate de la depozitul din Bucuresti, deoarece sunt mai rezistente. Avand in vedere ca acestea sunt mai rezistente si vom putea depozita marfa mai grea, putem...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Microintreprindere. Conditii de incadrare
Intrebare: O societate a fost platitoare de impozit pe profit de la data de 01.01.2023. La finalul anului 2024 nu are salariat, dar alte conditii sunt indeplinite pentru a fi microintreprindere. De la data de 01.02.2025 angajeaza o persoana cu norma intreaga. Poate schimba modalitatea de impozitare incepand cu 01.01.2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<