Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Avantaj sub forma utilizarii vehiculului din patrimoniul angajatorului. Contributii sociale

02-Apr-2012
3007
O societate comerciala acorda directorului economic autoturismul societatii atat in interes personal, cat si in interes de serviciu. Se determina suma de 430 lei ca fiind avantaj in natura pentru utilizarea autoturismului in interes personal. Aceasta suma se va impozita cu 16%. Sunt aplicabile la aceasta suma si contributiile sociale ale angajatului cat si ale angajatorului?

Raspuns:

Din punct de vedere al impozitului pe salarii, evaluarea utilizarii in scop personal a vehiculelor din patrimoniul afacerii cu folosinta mixta (folosinta in interesul afacerii si in interes personal) se face proportional cu numarul de kilometri parcursi in interes personal din totalul kilometrilor, pornind de la evaluarea forfetara a folosintei cu titlu gratuit a vehiculului, potrivit pct. 75 lit. a) si pct. 76 lit. a) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 55 alin. (3) din Codul fiscal . In cadrul determinarii distantei parcurse in interes personal, in vederea stabilirii avantajului impozabil, nu se va lua in considerare distanta dus-intors de la domiciliu la locul de munca, potrivit pct. 79 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 55 alin. (3) Codul fiscal .

Potrivit pct. 109 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 57 din Codul fiscal , avantajele acordate angajatilor se evalueaza conform pct. 74 - 76 din Codul fiscal si se impoziteaza in luna in care au fost primite. Documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor si avantajelor in natura primite de angajat se vor anexa la statul de plata.

Din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii, potrivit modificarilor aduse de OUG 125/2011, aplicabile incepand cu data de 1 ianuarie 2011, este eliminata enumerarea nelimitativa a avantajelor care sunt excluse din baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii, cuprinse in cadrul exceptiilor generale la art. 296 indice 15 din Codul fiscal . Astfel, in raport cu utilizarea unui vehicul din patrimoniul afacerii, potrivit art. 296 indice 15 lit. p) pct. 1 din Codul fiscal , este exclusa din baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii, doar utilizarea vehiculului in vederea deplasarii de la domiciliu la locul de munca si invers, care oricum din punct de vedere al impozitului pe salarii nu intra in evaluarea avantajului impozabil reprezentat de folosirea in scop personal a vehiculului din patrimoniul angajatorului pus la dispozitia angajatului.

De asemenea, avantajul nu este cuprins nici printre exceptiile specifice de la plata contributiilor sociale reglementate de art. 296 indice 16 din Codul fiscal . Pe cale de consecinta, asupra avantajului determinat in conformitate cu pct. 76 lit. a) coroborat cu pct. 79 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 55 alin. (3) Codul fiscal se vor calcula toate contributiilor sociale obligatorii. Temeiul il reprezinta art. 296 indice 4 alin. (1) lit. u) din Codul fiscal - pentru contributiile individuale - si art. 296 indice 5 din Codul fiscal - pentru contributiile datorate de angajator, potrivit carora in castigul brut realizat din activitati dependente, intra orice alte sume de natura salariala sau avantaje asimilate salariilor in vederea impunerii.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Avantaj sub forma utilizarii vehiculului din patrimoniul angajatorului. Contributii sociale":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016