Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Coruptia si fiscalizarea stufoasa, problemele companiilor

24-Sep-2013
2115
Nivelul de fiscalizare (17,8 la suta), coruptia (13,4 la suta), reglementarile fiscale stufoase (11,8 la suta), accesul la finantare (10,5 la suta) si birocratia (10,2 la suta) sunt problemele ne impedica sa crestem competitivitatea. Romania este pe locul 136 din 185 de tari din punctul de vedere al fiscalizarii. Aceasta inseamna ca in calitate de companie trebuie sa faci in medie 41 de plati aferente intr-un an si petreci 216 ore in medie pe an pentru calcularea taxelor, in timp ce rata efectiva de fiscalizare ( la suta profit) pentru o companie este de 44,2 la suta.

Romania e clasata pe unul dintre cele mai proaste locuri la gradul de stimulare a muncii prin nivelul fiscalitatii. Ocupam locul 146, fiind urmati in clasament numai de Argentina si Italia. Aproape la fel de descurajant ne situam si la capacitatea de a retine talentele – pe locul 138 din din 148.

Si, tot despre fiscalizare, nivelul acesteia nu este foarte stimulativ pentru investitii, unul dintre factorii necesari pentru cresterea economica: ocupam locul 136, din 148 de tari analizate.
Vestea buna este ca ne-am clasat deasupra altor doua tari din Uniunea Europeana la nivel general: Slovacia (locul 78) si Grecia (91).

Daca ne referim, insa, la Indicele Competitivitatii Regionale realizat de Comisia Europeana, Romania este cea mai putin competitiva dintre tarile Uniunii, situandu-se chiar si dupa Bulgaria. La nivel de capitala, Romania nu sta chiar atat de rau, ceea ce indica disparitatile de dezvoltare si de oportunitati oferite intre Bucuresti si celelalte regiuni ale tarii. E interesant cum aceste diferente dintre regiuni ne trag atat de mult in jos, incat ajungem pe ultimul loc in Uniunea Europeana.

Am evidentiat unii dintre indicatorii la care nu ne situam bine. Pentru a obtine efectele cele mai semnificative la nivelul clasamentului general, ar fi bine sa actionam chiar asupra acestor indicatori, atat ca si companie, cat si la nivelul politicilor publice. Fondurile Europene sunt unele dintre resursele cele mai la indemana pe care le putem utiliza si care pot "face diferenta". Poate nivelul fiscalizarii este un subiect delicat in acest moment economic, inca fragil. Dar, cu siguranta, se poate actiona in privinta nivelului birocratiei, unul dintre indicatorii la care Romania nu exceleaza, dupa cum au aratat atat raportul Doing Business, cat si Raportul asupra competitivitatii.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele

    • Conform legislatiei in vigoare, salariul minim brut pe tara a crescut de la 1 ianuarie 2025 si a ajuns la suma de 4.050 lei. In acest context ITM Caras Severin aduce mai multe precizari importante pentru firme. Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele In raport de dispozitiile art.1 din HG nr. 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, de la 1 ianuarie 2025, salariul de baza minim brut pe ? ara...» citeste mai departe aici

  • SAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, firmele mici capata si ele obligatia de a depune fisierul SAF-T (Declaratia 406), asa cum s-a stabilit prin Ordinul ANAF nr. 1.783/2021. Practic, vorbim de ultima etapa majora a calendarului de implementare a raportarii SAF-T in Romania, obligatia fiind deja in vigoare pentru contribuabilii mari si cei mijlocii, din 2022, respectiv 2023. Ce amenzi se aplica pentru nerespectarea legii? Reamintim ca SAF-T este un fisier in format electronic, standardizat international,...» citeste mai departe aici

  • NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025 Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. Obligatia vizeaza companiile inregistrate direct, prin reprezentant fiscal sau cele cu sedii fixe in...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016