Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Delegare si detasare angajati in tara. Tratament fiscal costuri

01-Mar-2021
2908

O societate (SRL) in Brasov detaseaza un angajat in Bucuresti la alta companie pe o perioada neterminata pentru a efectua lucrari in interesul acesteia sau, dupa caz, in interesul societatii la care se efectueaza detasarea.

Intrebare: Poate societatea la care se efectueaza detasarea sa acorde persoanei detasate salariu costuri de detasare (diurna, cazare, transport) deductibile fiscal la calculul impozitului pe profit? Sau aceste costuri sunt considerate venituri in natura pentru persona detasata, supunandu-se astfel tuturor contributiilor salariale? Multumesc anticipat!

Raspunsul consultantului fiscal Constanta Popa:

In situatia in care salariatul este trimis in interesul societatii angajatoare, este vorba de o delegare in sensul art. 42-43 din Codul muncii, iar daca este trimis in interesul unei alte societati, este vorba de o detasare in sensul art. 45 din Codul muncii. In ambele situatii nu poate fi vorba de o perioada nedeterminata, delegarea putand fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si prelungita pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului (art. 44 alin. (1) din Codul muncii), iar detasarea pentru o perioada de cel mult un an, cu posibilitatea prelungirii, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni (art. 46 alin. (1)-(2) din Codul muncii).

Pe perioada delegarii/detasarii, salariatul are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare/detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil (art. 44 alin. (2) si art. 46 alin. (4) din Codul muncii).

Din punct de vedere al salariatului, potrivit art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal si pct. 12 alin. 16 din Normele metodologice sunt considerate venituri neimpozabile cheltuielile de transport si cazare, precum si indemnizatia de delegare/detasare, aceasta din urma insa numai in limita unui plafon neimpozabil de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice. Daca indemnizatia zilnica de delegare/detasare depaseste acest plafon, partea ce depaseste este considerata venit salarial impozabil conform art. 76 alin. (2) lit. k) din Codul fiscal, fiind supusa impozitului pe veniturile din salarii si contributiilor sociale obligatorii.


Din punct de vedere al impozitului pe profit, cheltuielile cu transportul, cazarea si indemnizatia de delegare a salariatului (cheltuieli de delegare), chiar si in ipoteza in care indemnizatia depaseste plafonul de 2,5 ori reprezinta cheltuieli de natura salariala integral deductibile la calculul impozitului pe profit, in conformitate cu prevederile art. 25 alin. (2) din Codul fiscal si pct. 14 din Normele metodologice. In cazul cheltuielilor cu transportul, cazarea si indemnizatia de detasare a salariatului (cheltuieli de detasare), acestea sunt deductibile in baza prevederilor art. 25 alin. (1) coroborat cu art. 25 alin. (2) din Codul fiscal, respectiv in situatia in care aceste cheltuieli sunt recuperate de la societatea in interesul careia salariatul a fost detasat.

 

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Delegare si detasare angajati in tara. Tratament fiscal costuri":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Atentie, contabili! Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz
keyboard_double_arrow_left


Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

  • Bon fiscal de combustibil NU trebuie sa fie stampilat pentru a fi inregistrat in contabilitate

    • Compania deconteaza transportul salariatilor la si de la locul de munca, respectand conditiile legale (procedura de acodare, dreptul este prevazut in CIM, etc). Documentul justificativ lunar este bonul fiscal de carburant. Am rugamintea sa imi spuneti daca este obligatoriu ca bonul fiscal de carburant sa fie stampilat. Inregistrare in contabilitate bon fiscal de combustibil – raspunsul specialistuli: Potrivit prevederilor art.V din OG 17/2015, alin.(2) si (3) persoanele fizice, persoanele...» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Daca si in ce conditii se transmit in sistem facturile simplificate

    • Va rugam sa ne clarificati daca incepand cu 01.07.2024 furnizorii nostri care emit bonuri fiscale au obligatia transmiterii acestora prin portal ANAF (e-Factura). Ne referim la bonurile fiscale sub 100 euro cat si cele peste 100 euro care au CUI societatii noastre pe ele si pentru care dorim sa fim clari in ceea ce priveste deducerea de TVA. Va rugam sa ne precizati si felul in care acestea vor trebuie declarate in D394 ca si bon fiscal sau factura simplificata. Transmitere facturi...» citeste mai departe aici

  • Amenzi e-Factura. Sanctiunile pentru neinregistrarea facturilor

    • Care sunt sanctiunile pentru neinregistrarea facturilor in e-Factura incepand cu 01.07.2024? Amenzi E-Factura Raspunsul specialistilor de la portalcodulfiscal.ro este urmatorul: Amenzi e-Factura pentru destinatar Primirea si inregistrarea unei facturi emise fara respectarea art. 10 alin. (1) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda egala cu 15% din valoarea totala a facturii (Art. 13 indice 2 alin. (1) lit. b) din OUG 120/2021). Amenzi e-Factura pentru emitent Emitentul facturii...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016