Distribuirea si plata dividendelor reprezinta un proces esential in viata unei societati, insa implica respectarea unor reguli fiscale si legale stricte, in special cand vine vorba de plata acestora in numerar.
Legislatia romaneasca limiteaza semnificativ operatiunile de numerar, iar dividendele nu fac exceptie. Trebuie respectat plafonul de 10.000 lei/zi/persoana, fara posibilitatea fragmentarii platilor. In plus, modificarile recente aduse Codului fiscal, inclusiv majorarea impozitului pe dividende la 10% incepand cu 2025, au impact direct asupra tratamentului fiscal al acestor venituri.
Termen plata impozit pe dividende
Impozitul pe dividende se plateste pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite dividendele catre asociati. Daca in cursul unui an au fost repartizate dividende si nu au fost platite pana la sfarsitul anului, impozitul pe dividende se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator.
Potrivit art. 97 alin. (7) din Codul fiscal:
“(7) Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv, se impoziteaza cu o cota de 10% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator distribuirii. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.”
Cota impozit dividende pe 2025
Impozitul pe veniturile din dividende a fost majorat de la 8% la 10%, incepand cu dividendele distribuite dupa data de 1 ianuarie 2025, indiferent din ce an anterior se face distribuirea de dividende.

Autoturisme pe firma Regim fiscal-contabil

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulConcediul medical cod 06 dupa concediul pentru cresterea copilului. Drepturi si obligatii Un salariat angajat la societatea noastra din 01.03.2025, aduce in luna iunie un concediu medical cod 06 pentru 4 zile. Anterior angajarii la societatea noastra s-a aflat in...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulTermen depunere SAF-T neplatitor de TVA cu cod special de TVA Firma neplatitoare de TVA care face achizitii, respectiv presteaza servicii intracomunitare. Care este termenul de depunere a declaratie SAF-T 406? multumescciteste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulAmortizarea unui apartament neutilizat in scop economic - tratament fiscal si concluzii dintr-un caz real verificat de ANAF citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulRegim TVA pentru achizitii combustibil si taxe de drum prin card DKV Societatea a primit un raport detaliat de la furnizorul DKV pentru alimentarile de combustibil a autocamioanelor pe parcurs extern, raportul contine cantitatea de combustibil...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulEroare SAF-T Am primit urmatoarea eroare la depunerea SAF-T: E: MasterFiles (1) sectiune AnalysisTypeTable (1) sectiune AnalysisTypeTableEntry (1) sectiune AnalysisIDDescription (1) eroare...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Impozitul pe dividende pentru distribuiri efectuate in 2024
Conform OUG 156/2024, art. LXV alin. (5) (care a modificat Codul fiscal, incepand cu 01.01.2025) pentru dividendele distribuite in baza situatiilor financiare interimare intocmite in 2024, se aplica o cota de impozit de 8%. Aceasta cota ramane valabila, fara recalculare, chiar daca plata efectiva a dividendelor catre asociati se face in 2025.
Plata dividendelor in numerar
Platile in numerar catre persoane fizice (inclusiv dividende) sunt permise doar in limita 10.000 lei/zi/persoana. Daca sunt de plata dividende in valoare de peste 10.000 lei catre un asociat (persoana fizica), nu este voie fragmentarea platii in numerar pe mai multe zile sau transe pentru a evita plafonul.
Conform art. 4 alin. (1) si (2) din Legea 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar,
(1) Operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoane fizice, reprezentand contravaloarea (...) dividendele, (...) se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre/de la o persoana.
(2) Sunt interzise incasarile si platile fragmentate de la/catre o persoana, pentru operatiunile de incasari/plati in numerar prevazute la alin. (1), cu o valoare mai mare decat plafonul prevazut la alin. (1), precum si fragmentarea tranzactiilor reprezentand cesiuni de creante sau alte drepturi, primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari, dividende, respectiv fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu valoare mai mare decat plafonul prevazut la alin. (1).
La art. 1 alin. (1) sunt urmatoarele prevederi:
(1) Operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar, definite potrivit legii.
Cum se va efectua plata in cazul dividendelor care depasesc 10.000 lei
Daca dividendele depasec 10.000 lei, plata dividendelor se va efectua astfel: suma de 10.000 lei va fi achitata in numerar, iar diferenta se va achita exclusiv prin transfer bancar, fara posibilitatea efectuarii altor plati in numerar.