Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dividende platite in numerar. Ce este permis si ce nu in 2025

15-Mai-2025
5022
Dividende platite in numerar. Ce este permis si ce nu in 2025

Distribuirea si plata dividendelor reprezinta un proces esential in viata unei societati, insa implica respectarea unor reguli fiscale si legale stricte, in special cand vine vorba de plata acestora in numerar.

Legislatia romaneasca limiteaza semnificativ operatiunile de numerar, iar dividendele nu fac exceptie. Trebuie respectat plafonul de 10.000 lei/zi/persoana, fara posibilitatea fragmentarii platilor. In plus, modificarile recente aduse Codului fiscal, inclusiv majorarea impozitului pe dividende la 10% incepand cu 2025, au impact direct asupra tratamentului fiscal al acestor venituri.

Termen plata impozit pe dividende

Impozitul pe dividende se plateste pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite dividendele catre asociati. Daca in cursul unui an au fost repartizate dividende si nu au fost platite pana la sfarsitul anului, impozitul pe dividende se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator.

Potrivit art. 97 alin. (7) din Codul fiscal:
“(7) Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv, se impoziteaza cu o cota de 10% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator distribuirii. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.”

Cota impozit dividende pe 2025

Impozitul pe veniturile din dividende a fost majorat de la 8% la 10%, incepand cu dividendele distribuite dupa data de 1 ianuarie 2025, indiferent din ce an anterior se face distribuirea de dividende.

Impozitul pe dividende pentru distribuiri efectuate in 2024

Conform OUG 156/2024, art. LXV alin. (5) (care a modificat Codul fiscal, incepand cu 01.01.2025) pentru dividendele distribuite in baza situatiilor financiare interimare intocmite in 2024, se aplica o cota de impozit de 8%. Aceasta cota ramane valabila, fara recalculare, chiar daca plata efectiva a dividendelor catre asociati se face in 2025.

Plata dividendelor in numerar

Platile in numerar catre persoane fizice (inclusiv dividende) sunt permise doar in limita 10.000 lei/zi/persoana. Daca sunt de plata dividende in valoare de peste 10.000 lei catre un asociat (persoana fizica), nu este voie fragmentarea platii in numerar pe mai multe zile sau transe pentru a evita plafonul.

Conform art. 4 alin. (1) si (2) din Legea 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar,
(1) Operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoane fizice, reprezentand contravaloarea (...) dividendele, (...) se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre/de la o persoana.

(2) Sunt interzise incasarile si platile fragmentate de la/catre o persoana, pentru operatiunile de incasari/plati in numerar prevazute la alin. (1), cu o valoare mai mare decat plafonul prevazut la alin. (1), precum si fragmentarea tranzactiilor reprezentand cesiuni de creante sau alte drepturi, primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari, dividende, respectiv fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu valoare mai mare decat plafonul prevazut la alin. (1).

La art. 1 alin. (1) sunt urmatoarele prevederi:
(1) Operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar, definite potrivit legii.

Cum se va efectua plata in cazul dividendelor care depasesc 10.000 lei

Daca dividendele depasec 10.000 lei, plata dividendelor se va efectua astfel: suma de 10.000 lei va fi achitata in numerar, iar diferenta se va achita exclusiv prin transfer bancar, fara posibilitatea efectuarii altor plati in numerar.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016