Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea 70 din 2015. Plati in numerar catre asociati. Cum procedam corect?

06-Mai-2015
11871

In contextul creat de Legea 70/2015 privind intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar, in ce masura este legal ca o societate comerciala (SRL) sa distribuie dividende (din profitul anilor precedenti) in mai multe transe?

De exemplu, suma care urmeaza sa fie distribuita pe dividende in anul 2015 este de 150.000 lei. In luna mai, se va distribui 30.000 lei, iunie 40.000 lei, iar restul, in functie de necesitatile asociatilor.

In aceasta situatie, suma care urmeaza sa se plateasca in numerar este 10.000 le pentru fiecare asociat, iar restul de 140.000 trebuie platit neaparat prin banca?

Pentru fiecare transa se pot plati in numerar asociatilor cate 10.000 lei in numerar, iar restul prin banca?

Conform art. 111 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 31/1990 adunarea generala (ordinara) a asociatilor este obligata sa discute, sa aprobe sau sa modifice situatiile financiare anuale, pe baza rapoartelor prezentate de consiliul de administratie, respectiv de directorat si de consiliul de supraveghere, de cenzori sau, dupa caz, de auditorul financiar, si sa fixeze dividendul.

Art. 67, alin. (2) din acelasi act normativ prevede ca dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.

In consecinta, se pot distribui dividende din profiturile anilor precedenti in mai multe transe (in functie de disponibilitatile banesti/lichiditatile societatii) daca aceste profituri sunt ramase nerepartizate si Adunarea Generala a Asociatilor decide in acest mod. Astfel, la fiecare distribuire se va convoca o AGA care va decide cat anume din profiturile anilor precedenti se distribuie la dividende.

Conform Legii nr. 70/2015 platile de dividende in numerar se fac in limita unui plafon de 10.000 lei/zi. Insa acesta este si plafonul total al platilor in numerar care se poate efectua zilnic. Astfel ca, in cazul in care achitati unui asociat dividende de 10.000 lei in numerar in ziua respectiva nu mai puteti efectua nicio alta plata in numerar.

In consecinta, puteti efectua plati in numerar cate 10.000 lei/zi fiecarui asociat, dar in zile diferite, aceasta fiind sigura plata in numerar efectuata in respectiva zi.. Diferenta pana la concurenta sumei distribuita drept dividend se va achita prin virament bancar (sau alte instrumente fara numerar: CEC, Bilet la ordin).

Totodata recomandam ca pentru fiecare distribuire de dividende sa se efectueze plata in numerar de maxim 10.000 lei/zi/persoana fizica, iar diferenta prin virament bancar.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu, expert contabil

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016