Foarte putine companii romanesti au bani pe care sa-i ruleze
Sectoarele care inregistreaza un ciclu de exploatare in crestere in perioada 2011 - 2012, au inregistrat un numar de insolvente raportat la firmele active superior sectoarelor pentru care ciclul operational este in scadere, respectiv 60 de insolvente/ 1.000 de firme active, comparativ cu 50 de insolvente/ 1.000 de firme active.
Din punctul de vedere al perspectivelor de finantare si a capacitatii de autofinantare, doar 4 din 10 companii au un fond de rulment peste 50 la suta din nevoia de exploatare, dintre care 2 companii inregistreaza valori la limita, dar in scadere. Restul de 6 companii fie inregistreaza un fond de rulment negativ (70 la suta dintre acestea), fie nu-si pot acoperi datoriile curente din lichidarea activelor circulante.
Firmele domestice prezinta o structura de finantare mai degraba defectuoasa, principalele cauze fiind orientarea datoriilor pe termen scurt (7 din 10 companii au inregistrat o crestere a datoriilor pe termen scurt in dauna celor pe termen lung) si gradul redus de capitalizare.
"Chiar daca primele noua luni ale anului aduc un numar aproximativ egal de insolvente cu cel de anul trecut, sugerandu-ne astfel o stabilizare a mediului de afaceri, 60 la suta dintre acestea provin de la companiile medii si mari, firme cu cifra de afaceri de peste 1 milion de euro. Anul 2013 a aratat o deteriorare a economiei reale, fiind marcat de insolvente cu un impact social puternic, generand pierderi masive de locuri de munca. Cele 50.000 de firme nou infiintate in acest an nu contrabalanseaza pierderea celor 110.000 de firme si din pacate nu se vede o regerenerare sanatoasa a economiei. Deteriorarea disciplinei de plata observata la nivelul intregii economii este data si de tranzactiile cu bilete la ordin si cecuri si releva acelasi lucru, tranzactii mai putine comparativ cu 2012. Cu toate acestea valoarea refuzata la plata este cu 16 la suta mai mare decat acum un an si mai mare chiar decat in 2009, lucru care arata ca Romania de fapt nu a iesit din criza economica si ca va fi foarte dificil sa o faca in urmatoare perioada", a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi