
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
O analizata realizata recent de EY Romania arata ca firmele romanesti au un grad de optimism mai mare decat cele straine in ce priveste cresterea cifrei de afaceri, a investitiilor, salariilor sau a numarului de angajati in 2015.
Analiza citata de Capital.ro mai a tinut cont de raspunsurile a 202 executivi de top (53% dintre acestia din companii romanesti si 47% din firme straine).
E interesanta si diferenta de perspectiva adoptata de firmele romanesti prin comparatie cu firmele straine. Astfel, daca firmele romanesti au drept indicatori ai succesului notorietatea brandului (67%), numarul de angajati (57%) si rezultatele financiare (53%) sau satisfactia clientilor (52%), informeaza Capital.ro, companiile straine cu activitate in Romania isi masoara succesul tinand cont de gradul de optimizare a proceselor, vechimea pe piata (67%) si cota de piata (49%).
In ce priveste cresterea din acest an, companiile romanesti sunt mult mai optimiste, 55% dintre acestea estimand o crestere a cifrei de afaceri intre +10% si +30%, anunta aceeasi sursa.
In schimb, doar 39% dintre firmele straine cu activitate in Romania cred ca vor avea o crestere a cifrei de afaceri intre +1% si 10%. E usor sa constatam cu aceasta ocazie niste diferente semnificative atat de perspectiva (vazand factorii de mai sus folositi de companii pentru a-si masura succesul), cat si de estimarile facute privind cresterea cifrei de afaceri.
Suntem optimisti si atunci cand vine vorba de scaderile pe care le-ar putea inregistra afacerile. Sa fie vorba de acea bine impamantenita mentalitate de tipul "nu ni se poate intampla chiar noua?" cert e ca nicio companie romaneasca care a raspuns sondajului, asa cum scrie Capital.ro, nu a previzionat scaderi ale cifrei de afaceri mai mari de -5%. Evident, companiile straine, mai sincere in estimari, se asteapta la scaderi intre -5% si -20%.
Nici la capitolul investitii nu rasturnam sondajele si estimam cresteri de peste 10% (54% dintre firmele respondente avand astfel de planuri), in vreme ce un procent de doar 28% al firmelor straine estimeaza o crestere a investitiilor.
Cresc si salariile sau, cel putin, asa estimeaza vesnic optimistele companii romanesti, chiar daca doar 14% dintre acestea au in plan pentru acest an majorari in segmentul remuneratiilor.
Doar 2% dintre firmele straine din Romania isi propun sa majoreze salariul cu valori cuprinse intre 10% si 201%, fara a depasi insa acest procent.
Daca mai mult de jumatate dintre companiile straine considera ca principal avantaj al companiilor competitoare de pe piata romaneasca nivelul scazut al costurilor, doar 31% dintre companii considera acest factor drept avantaj al jucatorilor concurentiali de pe piata.
Diferentele de perspectiva sunt semnificative si atrag atentia asupra unei mentalitati de conducere a companiilor care pune accent pe factori diferiti, de la obiective si estimari pana la planuri de investitie si abordari pe termen lung.
Mihaela Pascu - manager de proiecte online, redactor Manager.ro si MarketingPortal.ro
Editor colaborator pentru mai multe publicatii online
Contact: mihaelapascu@fokusad.ro
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: O societate practica comertul cu flori, achizitioneaza marfa din Olanda si de la producatori din Romania si vinde astfel: - de la sediu: vinde catre persoane juridice - revanzatori si catre persoane fizice; - consumatori finali; -...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate vinde niste dispozitive care intra in categoria dispozitive de mici dimensiuni (nici o dimensiune mai mare de 50 cm) pentru care se plateste la AFM taxa de mediu. Suntem obligati ca pe factura de vanzare sa apara...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<