Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Implicatiile fiscale privind protocolul

04-Aug-2010
3205


Intrebare
Cu unul din clientii fideli a fost incheiat un protocol prin care s-a stabilit ca in cazul achitarii integrale a soldului (care include si facturi cu scadenta depasita si facturi care nu au ajuns la scadenta) sa i se acorde un discount. Care sunt implicatiile fiscale si daca protocolul incheiat este suficient si inregistrarile contabile.

Raspuns
Acordarea de reduceri (?discount?) pentru plata inainte de termen a datoriilor clientilor fata de furnizori reprezinta reduceri financiare sub forma de sconturi de decontare, conform pct. 51 alin. 6 din Reglementarile contabile conforme aprobate prin O.M.F.P. nr. 3.055/2009 si ele se evidentiaza la furnizori pe seama cheltuielilor perioadei, indiferent de perioada la care se refera, prin debitul contului 667 ?Cheltuieli privind sconturile acordate?.

Reducerile care se refera la facturi cu scadenta depasita nu imbraca forma unor reduceri financiare, ci mai degraba forma unor ?risturnuri?, care sunt reduceri (comerciale) de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi client, in decursul unei perioade determinate, conform pct. 51 alin. 5 lit. c din Reglementari si ele se pe seama cheltuielilor perioadei, indiferent de perioada la care se refera, prin debitul contului 709 ?Reduceri comerciale acordate? (pct. 51 alin. 4 din Reglementari).

In afara de protocolul incheiat cu clientul respectiv, este nevoie ca aceste reduceri sa fie evidentiate in facturi, av?nd in vedere ca ele nu se cuprind sau ajusteaza baza de impozitare a TVA, in functie de momentul acordarii, dupa caz, conform art. 137 alin. 3 lit. a coroborat cu art. 138 lit. c din Codul fiscal si pct. 19 alin. 1 si pct. 20 alin. 1 din Normele metodologice.

Inregistrarile contabile sunt:

% = 4111 ?Clenti?
709 ?Reduceri comerciale acordate?
(667 ?Cheltuieli privind sconturile acordate?)
4427 ?TVA colectata?

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Implicatiile fiscale privind protocolul":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Ce sunt cheltuielile sociale si ce trebuie sa stie companiile despre aceste tipuri de cheltuieli

    • Cheltuielile sociale ale unei companii constau in costurile sau investitiile care sunt directionate catre angajati sau catre comunitatea in cadrul careia compania isi desfasoara activitatea. Aceste costuri sau investitii sunt considerate beneficii intr-un cadru de responsabilitate sociala si au ca scop sprijinirea bunastarii angajatilor si contributia la o dezvoltare a conditiilor sociale. Cheltuielile sociale pot contribui la crearea unei imagini pozitive a companiei, la atragerea si mentinerea...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016