Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dividende platite catre o persoana cu rezidenta in Italia. Cota de impozit aplicabila

23-Mai-2012
12688
O societate cu sediul in Romania are un patron cetatean cu rezidenta in Italia (95%) si un alt patron asociat, cetatean roman (5%). Conform Codului fiscal modificat din 2010-OUG 109- cota de impozit pe dividende pentru un nerezident, conform art. 118 poate fi cea mai favorabila prevazuta in conventiile de evitare a dublei impuneri. Pentru anul 2011 s-a achitat impozit pe dividende 10% (cota din Italia) si s-a facut tot protocolul, cu cerere, certificatul de rezidenta, declaratii etc. SC a primit notificare ca nu este corecta cota de 10% si ca ar trebui cea de 16%. Societatea a actionat tinand cont de prevederile Codului fiscal art. 114, 115 (lit. a), 116 si 118 (1) si (2). Va oferim mai jos solutia in conformitate cu dispozitiile in vigoare.

Raspuns:

In sensul Codului fiscal, persoana fizica nerezidenta si persoana fizica rezidenta sunt definite la art. 7 alin. (1) pct. 22-23 din Codul fiscal. In baza acestora, persoana fizica cu domiciliul in Italia este
considerata persoana fizica nerezidenta daca nu indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:
a) are domiciliul in Romania;
b) centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat in Romania;
c) este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat;

d) este cetatean roman care lucreaza in strainatate, ca functionar sau angajat al Romaniei intr-un stat strain.

In situatia in care persoana fizica cu domiciliul in Italia este persoana nerezidenta sunt aplicabile
prevederile Titlului V din Codul fiscal - " Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania" sau, dupa caz, prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri.

In conformitate cu prevederile art. 115 alin. (1) lit. a) si 116 din Codul fiscal dividendele de la un
rezident sunt venituri impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in
Romania sau in strainatate. Impozitul datorat se calculeaza, se retine si se plateste la bugetul de stat de catre platitorul de venituri, societatea din Romania.

Impozitul datorat se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra veniturilor brute. Impozitul se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului si se plateste la bugetul de stat
pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se retine si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti. In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite asociatului pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se declara si se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator.

Astfel cum prevede pct. 12 alin. (9) din Titlul V al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003, prevederile titlului V din Codul fiscal se aplica atunci cand beneficiarul venitului obtinut din Romania este rezident al unui stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri sau cand beneficiarul venitului obtinut din Romania, rezident al unui stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, nu prezinta certificatul de rezidenta fiscala sau documentul prevazut la pct. 13 alin. (1) ori atunci cand impozitul datorat de nerezident este suportat de catre platitorul de venit.

Conform alin. (1) si (2) ale pct. 12, dispozitiile alin. 2 ale articolelor «Dividende», «Dobanzi»,
«Comisioane», «Redevente» din conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, care reglementeaza impunerea in tara de sursa a acestor venituri, se aplica cu prioritate. In cazul cand legislatia interna prevede in mod expres o cota de impozitare mai favorabila sunt aplicabile prevederile legislatiei interne.

Dispozitiile alin. 2 ale articolelor «Dividende», «Dobanzi», «Comisioane», «Redevente» din conventiile de evitare a dublei impuneri deroga de la prevederile paragrafului 1 al acestor articole din conventiile respective.

Potrivit art. 118 alin. (1) din Codul fiscal, in intelesul art. 116, daca un contribuabil este rezident al unei tari cu care Romania a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de catre acel contribuabil din Romania nu poate depasi cota de impozit prevazuta in conventie care se aplica asupra acelui venit. In situatia in care sunt cote diferite de impozitare in legislatia interna sau in conventiile de evitare a dublei impuneri, se aplica cotele de impozitare mai favorabile. Daca un contribuabil este rezident al unei tari din Uniunea Europeana, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de acel contribuabil din Romania este cota mai favorabila prevazuta in legislatia interna, legislatia Uniunii Europene sau in conventiile de evitare a dublei impuneri. Legislatia Uniunii Europene se aplica in relatia Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene sau ale Asociatiei Europene a Liberului Schimb.

Asadar, in situatia in care persoana fizica nerezidenta a prezentat certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din Italia, valabil la momentul realizarii veniturilor, sunt aplicabile prevederile Conventiei intre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Republicii Italiene pentru evitarea dublei impuneri in materie de impozite pe venit si pe avere si pentru prevenirea evaziunii fiscale. In acest caz, conform art. 10 pct. 2 al conventiei, impozitul datorat se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% din suma bruta a dividendelor.

Persoana fizica cu domiciliul in Italia este considerata, in sensul Codului fiscal, persoana fizica rezidenta daca indeplineste cel putin una din conditiile prevazute la art. 7 alin. (1) pct. 23 din Codul fiscal, respectiv:
a) are domiciliul in Romania;
b) centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat in Romania;
c) este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat;
d) este cetatean roman care lucreaza in strainatate, ca functionar sau angajat al Romaniei intr-un stat
strain.

In acest caz venitul obtinut de persoana fizica este impozitat conform prevederilor Titlului III din Codul fiscal, Capitolul V - "Venituri din investitii". In conformitate cu prevederile art. 67 alin. (1) veniturile sub forma de dividende se impun cu o cota de 16% din suma acestora.

In vederea clarificarii acestei situatii trebuie sa va prezentati la organul fiscal si sa depuneti documentele necesare/solicitate odata cu notificarea. In cazul in care organele fiscale stabilesc diferente de obligatii fiscale datorate prin emiterea unei decizii, aceasta decizie poate fi contestata in conditiile Codului de procedura fiscala.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016