Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrare in scopuri TVA a unei intreprideri individuale

16-Dec-2010
4420
Autor: Dani Cucu

Intrebare:

Ce trebuie sa faca o intreprindere individuala cu norma de venit pentru a putea factura servicii la o firma din Italia? Mentionam ca locul prestarii serviciilor este in Italia iar sediul social este intreprinderii individuale este in Romania. Trebuie sa se inregistreze in ROI? Nu este inregistrat in scopuri de TVA.

Raspuns:

Ca urmare a modificarilor aduse Codului fiscal prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 109/2009 cu incepere de la 1 ianuarie 2010 prestarile de servicii intracomunitare determina obligatia de inregistrare ca platitor de TVA. Obligatia este instituita in mod expres in cuprinsul art. 153 indice 1 din Codul fiscal. In acelasi timp anterior potrivit art. 153 alin. 1 lit. b) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza o activitate economica ce implica operatiuni taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere trebuie sa solicite inregistrarea ?Normala? in scopuri de TVA daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon.

Inregistrarea se realizeaza prin depunerea Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere cod 070 reglementata prin OMFP nr. 262/2007.

In cazul in care nu se depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 152 alin. (1) din Codul fiscal de 35.000 euro, in vederea prestarii de servicii intracomunitare, PFA trebuie sa parcurga procedura speciala prevazuta de art. 153 indice 1 din Codul fiscal inainte de operatiune. In acest sens trebuie sa depuna Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA / Declaratie de mentiuni a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare 091 prevazuta de Ordinul presedintelui ANAF nr. 7/2010.

Totodata PFA va declara prestarea serviciilor intracomunitare in Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare", aprobata prin OANAF 76/2010 ? 390 in conformitate cu prevederile art. 156 indice 4 din Codul fiscal.

Prin art. 1582 din Codul fiscal introdus prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 54/2010 se reglementeaza Registrul operatorilor intracomunitari precum si documentele si procedura de inregistrare. Detalierea acestora este realizata si prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 2101/2010 privind aprobarea Procedurii de organizare si functionare a Registrului operatorilor intracomunitari, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare. Potrivit pct. 7 din acest act normativ persoana impozabila obligata sa se inregistreze este definita potrivit art. 1251 alin. 1 pct. 18 din Codul fiscal iar in aceasta categorie se inscrie orice entitate capabila sa desfasoare o activitate economica.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Inregistrare in scopuri TVA a unei intreprideri individuale":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Ce sunt cheltuielile sociale si ce trebuie sa stie companiile despre aceste tipuri de cheltuieli

    • Cheltuielile sociale ale unei companii constau in costurile sau investitiile care sunt directionate catre angajati sau catre comunitatea in cadrul careia compania isi desfasoara activitatea. Aceste costuri sau investitii sunt considerate beneficii intr-un cadru de responsabilitate sociala si au ca scop sprijinirea bunastarii angajatilor si contributia la o dezvoltare a conditiilor sociale. Cheltuielile sociale pot contribui la crearea unei imagini pozitive a companiei, la atragerea si mentinerea...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016