Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intreprinderi legate 2024. Care este noua definitie si cum se pune in practica

18-Mar-2024
2539
Intreprinderi legate 2024. Care este noua definitie si cum se pune in practica

Ministerul Finantelor a pus recent, in dezbatere publica, pe site-ul oficial, o noua definitie a intreprinderilor legate. Prin propunerea de act normativ se elimina referirea la Legea 346/2004 si se introduce definitia direct in textul Codului fiscal.

Conform Proiectului de Ordin, articolul 47 alin. (1 ind, 1) va avea urmatorul cuprins:

(1 ind.1) In aplicarea prevederilor alin.(1) lit.c) limita privind veniturile realizate se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate, cu aceasta. In sensul prezentului alineat, persoana juridica romana care verifica conditia de la alin.(1) lit.c) este legata cu alta persoana daca exista orice dintre urmatoarele raporturi:

a)persoana juridica romana detine la cealalta persoana juridica romana direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere ale/ai celeilalte persoane juridice romane

b)persoana juridica detine la persoana juridica romana care verifica conditia, direct si/sau indirect , peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere ale/ai persoanei juridice romane

c)persoana juridica romana este legata cu o alta persoana juridica romana daca o persoana detine, in mod direct si/sau indirect , peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a anumi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua persoana juridica.

d)actionarul/asociatul persoanei juridice romane, care detine, direct si/sau indirect , peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acestei persoane juridice romane, desfasoara activitate economica prin intermediul unei persoane fizice autorizate/intreprinderi individuale/intreprinderi familiale, altei forme de organizare a unei activitati economice, fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare. In acest caz, veniturile persoanei fizice autorizate, intreprinderii individuale/intreprinderii familiale, altei forme de organizare a unei activitati economice fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare, inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, se cumuleaza cu cele realizate de persoana juridica romana/ alte intreprinderi legate.

e) pentru incadrarea in conditia privind nivelul veniturilor realizate de intreprinderile legate, in vederea aplicarii limitei prevazuta la art. 47 alin.(1) lit c) se iau in calcul elementele care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53.

Atentie! Proiectul trebuie sa fie aprobat de presedinte si publicat in Monitorul Oficial pentru a fi aplicat.

Intreprinderi legate. Speta utila in contextul noii definitii

La 31.12.2023 un asociat are 5 firme. 1. IT - 30% - impozit pe profit; 2. IT - 50% impozit micro; 3. TRANSPORT - 80% - impozit profit; 4. ACTIV SPORTIVE - 40% impozit pe profit; 5. SALON INFRUMUSETARE - 40%. impozit micro 3 firme sunt impozit profit si 2 firme cea de IT si activitati sportive sunt impozit micro. Din punct de vedere al intreprinderilor legate firma de IT care este micro, indiferent de cifra de afaceri la 31.12.2023 va trece la impozit pe profit, pentru ca se desfasoara pe aceeasi piata cu firma de IT care este impozit pe profit? Poate sa ramana cu salonul la impozit micro, avand in vedere domeniul de activitate?

Raspuns: 

Avand in vedere dispozitiile legale de la art. 47(1) din Codul fiscal, dispozitii care prevad ca:
(1)In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
( )
h)are asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si este singura persoana juridica stabilita de catre asociati/actionari sa aplice prevederile prezentului titlu;
(..)
doar una dintre societatile la care se detine peste 25% din valoarea/ numarul titlurilor de participare, trebuie sa aplice impozitul pe veniturile microintreprinderilor.

La alin (1 ind. 1) de la acest articol se precizeaza ca in aplicarea prevederilor alin. (1) lit. c) limita privind veniturile realizate se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate cu aceasta, astfel cum sunt definite potrivit prevederilor Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare.

La alin. (4 ), se precizeaza ca in aplicarea prevederilor alin. (1) lit. h), asociatii/actionarii persoanei juridice romane care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, atat la persoana juridica romana analizata, cat si la alte persoane juridice romane care indeplinesc conditiile pentru sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, trebuie sa stabileasca, pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal urmator, o singura persoana juridica romana care aplica prevederile prezentului titlu.

Persoanele juridice romane care nu au fost stabilite de catre asociati/actionari, pana la termenul de 31 martie, intra sub incidenta prevederilor titlului II.

In cazul mentionat de dvs, chiar daca cele doua societati isi desfasoara activitatea pe aceeasi piata, ar trebui sa indeplineasca si una din conditiile de la art. 4 ind. 4 din Legea 346/2004, pentru a fi considerate intreprinderi legate, respectiv:

(1) Intreprinderile legate sunt intreprinderile intre care exista oricare dintre urmatoarele raporturi:
a) o intreprindere detine majoritatea drepturilor de vot ale actionarilor sau ale asociatilor celeilalte intreprinderi;
b) o intreprindere are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere a celeilalte intreprinderi;
c) o intreprindere are dreptul de a exercita o influenta dominanta asupra celeilalte intreprinderi, in temeiul unui contract incheiat cu aceasta intreprindere sau al unei clauze din statutul acesteia;
d) o intreprindere este actionara sau asociata a celeilalte intreprinderi si detine singura, in baza unui acord cu alti actionari ori asociati ai acelei intreprinderi, majoritatea drepturilor de vot ale actionarilor sau asociatilor intreprinderii respective.

(2) Se prezuma ca nu exista o influenta dominanta daca investitorii prevazuti la alin. (3) al art. 42 nu sunt implicati direct sau indirect in conducerea intreprinderii respective, fara ca drepturile pe care le detin in calitatea lor de actionar sau asociat sa fie prejudiciate.

(3) Sunt considerate intreprinderi legate si intreprinderile intre care exista oricare dintre raporturile descrise la alin. (1), prin intermediul uneia ori mai multor intreprinderi sau prin oricare dintre investitorii prevazuti la alin. (3) al art. 42.

(4) Intreprinderile intre care exista oricare dintre raporturile descrise mai sus, prin intermediul unei persoane fizice sau al unui grup de persoane fizice care actioneaza de comun acord, sunt, de asemenea, considerate intreprinderi legate, daca isi desfasoara activitatea sau o parte din activitate pe aceeasi piata relevanta ori pe piete adiacente.

(5)O piata adiacenta, in sensul prezentei legi, este acea piata a unui produs sau a unui serviciu situata direct in amonte ori in aval pe piata in cauza.

Asadar, doar in situatia in care intre cele doua societati exista oricare dintre raporturile descrise la acest articol, se cumuleaza veniturile si daca se depaseste limita de la art. 47(1) lit. c) (500.000 euro), atunci ambele vor fi platitoare de impozit pe profit.

Revenire: 

In urma publicarii proiectului de ordonanta din 14.03.2024, eu inteleg ca trebuie analizat fiecare pocent detinut in parte de catre asociat si daca procentul este peste 25% si cumuleaza la sfarsitul anului 2023 peste 500.000 euro, cumulat pe toate cele 5 societati, cele 2 microintreprinderi vor trece la impozit pe profit?

Raspuns: 

Dupa cum ati mentionat, proiectul de ordonanta precizeaza ca se iau in calcul pentru aplicarea art. 47 alin. 1 lit. c) veniturile persoanelor juridice cumulate cu veniturile intreprinderilor legate.

Prin propunerea de act normativ se elimina referirea la Legea 346/2004 si se introduce definitia direct in textul Codului fiscal.
Articolului 47 alin. (1 ind, 1) va avea urmatoarul cuprins:

(1 ind.1) In aplicarea prevederilor alin.(1) lit.c) limita privind veniturile realizate se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate, cu aceasta. In sensul prezentului alineat, persoana juridica romana care verifica conditia de la alin.(1) lit.c) este legata cu alta persoana daca exista orice dintre urmatoarele raporturi:

a)persoana juridica romana detine la cealalta persoana juridica romana direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere ale/ai celeilalte persoane juridice romane

b)persoana juridica detine la persoana juridica romana care verifica conditia, direct si/sau indirect , peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere ale/ai persoanei juridice romane

c)persoana juridica romana este legata cu o alta persoana juridica romana daca o persoana detine, in mod direct si/sau indirect , peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a anumi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua persoana juridica.

d)actionarul/asociatul persoanei juridice romane, care detine, direct si/sau indirect , peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acestei persoane juridice romane, desfasoara activitate economica prin intermediul unei persoane fizice autorizate/intreprinderi individuale/intreprinderi familiale, altei forme de organizare a unei activitati economice, fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare. In acest caz, veniturile persoanei fizice autorizate, intreprinderii individuale/intreprinderii familiale, altei forme de organizare a unei activitati economice fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare, inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, se cumuleaza cu cele realizate de persoana juridica romana/ alte intreprinderi legate.

e) pentru incadrarea in conditia privind nivelul veniturilor realizate de intreprinderile legate, in vederea aplicarii limitei prevazuta la art. 47 alin.(1) lit c) se iau in calcul elementele care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53.

Prin urmare, in cazul dvs., intr-adevar, niciuna dintre societati nu mai poate aplica sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor.


Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Intreprinderi legate 2024. Care este noua definitie si cum se pune in practica":
Rating:

Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Declaratia Unica in 2024. Cum se completeaza D212 pentru venituri obtinute din dividende

  • O persoana fizica, ce este si salariata, trebuie sa intocmeasca Declaratia Unica pentru venituri obtinute din dividende (sunt singurele venituri extrasalariale pe care le obtine). In anul 2023 a depus Declaratia Unica cu estimat de 100.000 lei la dividende, deci peste 24 salarii minime, rezultand astfel un CASS de 7.200 lei. Dupa incheierea anului 2023 a constatat ca a ridicat dividende brute in valoare de 64.768 lei (sub 24 salarii minime), practic trebuind sa plateasca CASS in valoare de 3.600...» citeste mai departe aici

 • Calendar ANAF. 10 declaratii trebuie depuse la fisc pana pe 27 mai 2024

  • Conform calendarulului oficial al ANAF, contribuabilii trebuie sa depuna mai multe declaratii fiscale pana pe data de 27 mai 2024. Depunere declaratii fiscale la ANAF Depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Formularul 212. Categorii de contribuabili Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania...» citeste mai departe aici

 • De cand pot trece firmele la impozit micro daca nu angajeaza cel putin un salariat in 30 de zile?

  • O firma noua, inregistrata in 12.04.2024, daca nu reuseste sa angajeze un salariat in 30 zile, dar angajeaza un salariat in lunile urmatoare, din ce perioada poate trece la platitor de impozit pe venit microintreprindere? Multumesc. Trecere la regimul micro si conditia unui salariat – raspunsul specialistului: Conform prevederilor Codului fiscal, modificat si completat, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o microintreprindere sunt mentionate la art.47: (1) In sensul...» citeste mai departe aici

 • Solutii fiscal-contabile pentru antreprenorii implicati in actvitati de transport si logistica

  • Azi, cand toata lumea cauta disperat solutii salvatoare, singura la care pot apela acum contabilii/antreprenorii furnizori de servicii de transport si logistica este cunoasterea atenta a legii in vigoare. Pentru ca da, legea iti ofera nenumarate sanse de redresare financiara. Afla acum care sunt si cum poti accesa aceste surse sigure de finantare! Concret: Solutiile optime pentru finantarea unui nou parc auto, acum in plina criza financiara Cum poti beneficia de scutirea de TVA daca...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016