Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Limitari ale Codului fiscal in vigoare in ceea ce priveste drepturile de autor

16-Aug-2012
3593
Obiectul dreptului de autor cuprinde operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma concreta de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, precum si operele derivate.

Pe langa veniturile din salarii platite de persoanele juridice salariatilor in calitate de angajatori, o serie de venituri pot fi platite altor persoanelor fizice in virtutea unor relatii contractuale, persoanele juridice avand simpla calitate de platitori de venituri si obligatia de retinere la sursa a impozitului reprezentand plata anticipata in contul impozitului pe venit datorat de persoana fizica.

Veniturile rezultate din cesiunile de drepturi de autor prevazute in mod expres in contractul incheiat intre parti reprezinta venituri din drepturi de proprietate intelectuala.

Veniturile de aceasta natura se supun regulilor de determinare pentru veniturile din activitati independente si in situatia in care drepturile respective fac obiectul unor contracte de cesiune, inchiriere, colaborare, cercetare, licenta, franciza si altele asemenea, precum si cele transmise prin succesiune, indiferent de denumirea sub care se acorda (remuneratie directa, remuneratie secundara, onorariu, redeventa, tantieme etc.). Ele nu sunt venituri dependente de natura veniturilor din salarii si nu se pot suprapune prin insasi elementele care le definesc.

Determinarea venitului impozabil

Determinarea venitului net din drepturi de autor se realizeaza pe baza a trei metode diferite, in functie de natura venitului obtinut si de optiunea exprimata de persoana fizica beneficiara a dreptului, la organul fiscal. in toate cazurile venitul net se determina prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor (in functie de natura venitului si de optiune) si a contributiilor obligatorii.

Venitul brut din drepturi de proprietate intelectuala reprezinta totalitatea incasarilor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura realizate din drepturi de proprietate intelectuala.

Venitul net anual poate fi determinat:
1) prin deducerea din venitul brut a unei cote forfetare de cheltuieli de 20%, aplicata la venitul brut, aplicabila in toate cazurile mai putin veniturilor provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala si a contributiilor obligatorii platite; cota va fi de 25%, in cazul drepturilor de autor aferente operelor de arta monumentala.

Pe langa aceste sume deductibile stabilite in mod forfetar, persoanele fizice care realizeaza asemenea venituri au si posibilitatea deducerii contributiilor obligatorii platite.
in cazul in care venitul net din drepturi de proprietate intelectuala se determina prin deducerea din venitul brut a unei cote forfetare de cheltuieli, nu exista obligativitatea inregistrarii si prezentarii de documente justificative pentru cheltuielile efectuate in vederea obtinerii venitului.

Cheltuielile forfetare includ si comisioanele si alte sume care revin organismelor de gestiune colectiva sau altor platitori de venituri drept plata a serviciilor prestate pentru gestiunea drepturilor de catre acestia din urma catre titularii de drepturi. Cotele de cheltuieli de 25% sau 20% nu cuprind contributiile obligatorii, reprezentand numai cheltuielile aferente veniturilor.

2) prin deducerea din venitul brut a comisionului cuvenit organismelor de gestiune colectiva sau altor platitori care au atributii de colectare si de repartizare a veniturilor intre titularii de drepturi in cazul de venituri transmise prin succesiune, in cazul in care drepturile de proprietate intelectuala sunt exploatate de catre mostenitori; din exercitarea dreptului de suita; din remuneratia compensatorie pentru copia privata;

3) prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor aferente deductibile potrivit evidentei contabile in partida simpla, in situatia in care a fost exprimata optiunea pentru sistemul real de determinare a venitului net.

Plata impozitului anticipat
Beneficiarii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala datoreaza in cursul anului un impozit de 10% din venitul brut incasat din care se deduc, incepand cu 1 ianuarie 2012, contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit Titlului IX indice 2 din Codul fiscal, reprezentand plati anticipate in contul impozitului anual.

Calculul, retinerea impozitului de 10% reprezentand plata anticipata in contul impozitului pe venit, precum si virarea la bugetul de stat revine platitorilor de astfel de venituri. Impozitul anticipat se calculeaza si se retine in momentul platii sumelor reprezentand venituri din exploatarea drepturilor de proprietate intelectuala catre titularul de drepturi.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016