Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Limitari ale Codului fiscal in vigoare in ceea ce priveste drepturile de autor

16-Aug-2012
3280
Obiectul dreptului de autor cuprinde operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma concreta de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, precum si operele derivate.

Pe langa veniturile din salarii platite de persoanele juridice salariatilor in calitate de angajatori, o serie de venituri pot fi platite altor persoanelor fizice in virtutea unor relatii contractuale, persoanele juridice avand simpla calitate de platitori de venituri si obligatia de retinere la sursa a impozitului reprezentand plata anticipata in contul impozitului pe venit datorat de persoana fizica.

Veniturile rezultate din cesiunile de drepturi de autor prevazute in mod expres in contractul incheiat intre parti reprezinta venituri din drepturi de proprietate intelectuala.

Veniturile de aceasta natura se supun regulilor de determinare pentru veniturile din activitati independente si in situatia in care drepturile respective fac obiectul unor contracte de cesiune, inchiriere, colaborare, cercetare, licenta, franciza si altele asemenea, precum si cele transmise prin succesiune, indiferent de denumirea sub care se acorda (remuneratie directa, remuneratie secundara, onorariu, redeventa, tantieme etc.). Ele nu sunt venituri dependente de natura veniturilor din salarii si nu se pot suprapune prin insasi elementele care le definesc.

Determinarea venitului impozabil

Determinarea venitului net din drepturi de autor se realizeaza pe baza a trei metode diferite, in functie de natura venitului obtinut si de optiunea exprimata de persoana fizica beneficiara a dreptului, la organul fiscal. in toate cazurile venitul net se determina prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor (in functie de natura venitului si de optiune) si a contributiilor obligatorii.

Venitul brut din drepturi de proprietate intelectuala reprezinta totalitatea incasarilor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura realizate din drepturi de proprietate intelectuala.

Venitul net anual poate fi determinat:
1) prin deducerea din venitul brut a unei cote forfetare de cheltuieli de 20%, aplicata la venitul brut, aplicabila in toate cazurile mai putin veniturilor provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala si a contributiilor obligatorii platite; cota va fi de 25%, in cazul drepturilor de autor aferente operelor de arta monumentala.

Pe langa aceste sume deductibile stabilite in mod forfetar, persoanele fizice care realizeaza asemenea venituri au si posibilitatea deducerii contributiilor obligatorii platite.
in cazul in care venitul net din drepturi de proprietate intelectuala se determina prin deducerea din venitul brut a unei cote forfetare de cheltuieli, nu exista obligativitatea inregistrarii si prezentarii de documente justificative pentru cheltuielile efectuate in vederea obtinerii venitului.

Cheltuielile forfetare includ si comisioanele si alte sume care revin organismelor de gestiune colectiva sau altor platitori de venituri drept plata a serviciilor prestate pentru gestiunea drepturilor de catre acestia din urma catre titularii de drepturi. Cotele de cheltuieli de 25% sau 20% nu cuprind contributiile obligatorii, reprezentand numai cheltuielile aferente veniturilor.

2) prin deducerea din venitul brut a comisionului cuvenit organismelor de gestiune colectiva sau altor platitori care au atributii de colectare si de repartizare a veniturilor intre titularii de drepturi in cazul de venituri transmise prin succesiune, in cazul in care drepturile de proprietate intelectuala sunt exploatate de catre mostenitori; din exercitarea dreptului de suita; din remuneratia compensatorie pentru copia privata;

3) prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor aferente deductibile potrivit evidentei contabile in partida simpla, in situatia in care a fost exprimata optiunea pentru sistemul real de determinare a venitului net.

Plata impozitului anticipat
Beneficiarii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala datoreaza in cursul anului un impozit de 10% din venitul brut incasat din care se deduc, incepand cu 1 ianuarie 2012, contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit Titlului IX indice 2 din Codul fiscal, reprezentand plati anticipate in contul impozitului anual.

Calculul, retinerea impozitului de 10% reprezentand plata anticipata in contul impozitului pe venit, precum si virarea la bugetul de stat revine platitorilor de astfel de venituri. Impozitul anticipat se calculeaza si se retine in momentul platii sumelor reprezentand venituri din exploatarea drepturilor de proprietate intelectuala catre titularul de drepturi.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • E-Factura: Cu ce data se inregistreaza in contabilitate facturile electronice primite

    • Cu ce data se inregistreaza in contabilitate factura primita? Dar factura transmisa prin SPV? Data de inregistrare in contabilitate a facturilor electronice – raspunsul specialistului: Conform OUG 120 /2021-art. 2: (1) In sensul prezentului capitol, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii: - factura electronica - factura emisa, transmisa si primita intr-un format electronic structurat de tip XML, care permite prelucrarea sa electronica si automata; Art. 10...» citeste mai departe aici

  • Bonificatiile de 3% pentru contribuabilii buni platnici se vor acorda din oficiu

    • Prin OUG 107/2024 au fost introduse cateva facilitati speciale pentru contribuabilii buni platnici precum bonificatia de 3% care se acorda din oficiu. Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita aduce la cunostinta contribuabililor interesati, ca in Monitorul Oficial nr. 905 din 6 septembrie 2024 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar pentru...» citeste mai departe aici

  • Seminar fiscal-contabil privind noutatile din 2024: E-Factura, E-Transport, E-TVA, impozite, salarii, TVA

    • In data de 14 octombrie 2024 se va transmite live seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, Editia 148. Seminar national de Fiscalitate si Contabilitate Lectori de exceptie pun in discutie modificarile legislative si implicatiile acestora in activitatea dvs. si vin sa raspunda intrebarilor dvs. Printre subiectele discutate amintim E-Factura (Legislatia explicata Intrebari si Raspunsuri), E-Transport(CE s-a schimbat si CUM trebuie sa aplicam noua lege), E-TVA(ultimele modificari...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016