Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratament venituri din drepturi de autor. Care sunt implicatiile fiscale?

11-Feb-2016
2094

In analiza de mai jos, stabilim ce cota deductibila se aplica pentru veniturile din proprietate intelectuala pentru veniturile realizate in anul 2015, precum si daca declaratie se depune pana pe data de 25 mai 2016.

Totodata, stabilim daca la titlul II lit. b) din declaratia 201 (conform Ordinului 3605/2015) se trec veniturile realizate si calculate la cursul mediu BNR aferent anului 2015 (in USD 4.0057 lei) minus cota deductibila de 20% sau 40% pentru veniturile din proprietate intelectuala realizate in 2015 cu termen de depunere a declaratiei pana pe data de 25 mai 2016 sau daca aceasta cota deductibila o calculeaza ANAF.

Pentru veniturile din drepturi de autor se aplica cota forfetara de 20% asa cum prevedea Codul fiscal in vigoare in anul 2015.

Veniturile din drepturi de autor realizate din Romania se declara in formularul 200.

Ventiurile din drepturi de autor realizate din strainatate se declara in Formularul 201- "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate". Conform instructiunilor de completare a declaratiei in sectiunea B. Date privind venitul realizat la rd. 1. Venit - se inscrie suma (in lei) reprezentand venitul realizat din activitatea desfasurata in strainatate in anul fiscal de raportare, reprezentand baza de calcul pentru stabilirea impozitului. Baza de calcul al impozitului pe venit datorat se determina dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, in functie de natura acestuia.

Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala baza de calcul se determina conform art. 50 din Codul fiscal in vigoare in anul 2015:

"(1) Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala se stabileste prin scaderea din venitul brut a urmatoarelor cheltuieli:

a) o cheltuiala deductibila egala cu 20% din venitul brut;

b) contributiile sociale obligatorii platite."

Astfel, la rd. 1 "Venit" se inscrie venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, respectiv venit brut - cota forfetara de 20%.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Rodica Mantescu - Consilier juridic


 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Tratament venituri din drepturi de autor. Care sunt implicatiile fiscale?":
Rating:

Nota: 4.83 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016