Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mamicile din Romania, indemnizatii si concedii maternale mici

26-Sep-2013
2371
Femeile din Romania au parte de unul dintre cele mai reduse concedii de maternitate din Europa Centrala si de Est (ECE). Acesta este la noi de 126 de zile calendaristice, tot cat este si in Ucraina, se arata in studiul Caracteristicile Maternitatii si Cresterii Copilului, realizat de Accace.
Prin comparatie, mamele din Bulgaria beneficiaza de 410 zile de concediu de maternitate, insa Slovenia acorda cel mai redus concediu pentru nasterea copiilor, de doar 105 zile.


Potrivit reglementarilor internationale in vigoare, durata minima a concediului de maternitate nu poate fi mai mica de 14 saptamani. Romania are cea mai permisiva legislatie in ceea ce priveste acordarea acestuia si a indemnizatiei specifice, mamele putand beneficia de acestea dupa numai 22 de zile de cotizare la bugetul de asigurari in ultimele 12 luni. Printre cele mai putin restrictive tari in acordarea indemnizatiei de maternitate se numara Croatia, Polonia si Ucraina, care solicita doar ca mamele sa fie angajate in momentul acordarii concediului si a indemnizatiei de maternitate.

Din punct de vedere a indemnizatiei de maternitate, in regiune sunt state care acorda pana la 100 la suta din media veniturilor mamei, inregistrate in perioade cuprinse intre 6 luni si un an, precum Serbia, Slovenia, Polonia, Croatia sau Ucraina. In Bulgaria, valoarea indemnizatiei scade la 95 la suta din media veniturilor inregistrate in ultimii doi ani, in timp ce, in Romania, valoarea se ridica la 85 la suta din media veniturilor din ultimele 6 luni.

Cel mai mic concediu pentru cresterea copilului se inregistreaza in Croatia, care acorda doar 180 de zile pentru primii doi copii, iar perioada poate fi extinsa pana la 900 de zile in cazul celui de-al treilea copil sau al gemenilor. Pe toata perioada concediului, parintii beneficiaza de o indemnizatie de 100 la suta din media veniturilor din ultimele 6 luni. Pe de alta parte, cel mai mare concediu pentru cresterea copilului, de 4 ani, se inregistreaza in Republica Ceha, unde parintii primesc o indemnizatie maxima de 440 de euro/luna.

Un caz aparte il reprezinta Polonia, unde durata concediului pentru cresterea copilului este de 3 ani, iar pe toata perioada parintii nu primesc niciun ajutor din partea statului, acestora fiindu-le platite insa contributiile pentru pensie si sanatate. In Romania, concediul pentru cresterea copilului poate fi acordat pentru o perioada de un an, caz in care alocatia din partea statului se poate ridica pana la aproximativ 777 euro/luna, sau pentru 2 ani, cu o alocatie ce poate ajunge pana la aproximativ 274 euro/luna. Ucraina ofera peste 900 de euro pentru fiecare nou-nascut; Romania nu acorda ajutoare financiare suplimentare.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila

    • Bonul fiscal este un document important in desfasurarea activitatii unei firme, fiindca include informatii referitoare la toate tranzactiile efectuate de aceasta, precum livrari de bunuri sau prestari de servicii, si este emis de casele de marcat fiscale electronice. Tocmai de aceea este necesar ca acestea sa fie corecte atunci cand sunt oferite clientilor de catre comercianti. Insa cum putem proceda in cazul in care o firma a emis un bon fiscal eronat? Cum se poate face corectia contabila?...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august

    • Persoanele fizice, la fel ca cele juridice, au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite, taxe sau contributii catre buget. In caz contrar, in urma controalelor ANAF, s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscale. In acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024, asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficial. Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem

    • Referitor la prevederile OUG nr. 120/2021 privind administrarea sistemului national RO-e Factura si cele ale Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), Oficiul National al Registrului Comertului va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte: RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin activitatea sa de baza desfasurata ca autoritate publica, emite facturi fara TVA pentru serviciile specifice...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016