
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
In Monitorul Oficial, Partea I nr. 212 din 16.03.2020 a fost publicat Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, care prevede, intre altele, o serie de masuri in domeniul economic.
Decretul nr. 195/2020 a fost emis ca urmare a evolutiei situatiei epidemiologice internationale determinata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 la nivelul a peste 150 de tari, in care aproximativ 160.000 de persoane au fost infectate si peste 5.800 au decedat, precum si a declararii
"Pandemiei" de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, la data de 11.03.2020,
Astfel, se instituie starea de urgenta pe intreg teritoriul Romaniei pe o durata de 30 de zile. Decretul nr. 195/2020 a intrat in vigoare inepand de ieri - 16 martie 2020.
In cele ce urmeaza vom vedea care sunt masurile din domeniul economic, cuprinse in Decretul nr. 195/2020.
Art. 8. - Guvernul poate adopta masuri de sustinere a operatorilor economici din domeniile afectate de COVID-19.
Art. 9. - Pentru combaterea raspandirii infectiilor cu COVID-19, autoritatile publice centrale pot rechizitiona unitati de productie a materialelor si echipamentelor necesare combaterii acestei epidemii.
Art. 10. - Autoritatile publice centrale, precum si entitatile juridice in care statul este actionar majoritar pot achizitiona in mod direct materiale si echipamente necesare combaterii acestei epidemii.
Art. 11. - Beneficiarii fondurilor europene afectati de adoptarea masurilor de urgenta prevazute in prezentul decret pot decide, impreuna cu autoritatile de management/organismele intermediare, sa suspende contractele de finantare incheiate conform legii.
Art. 12. - Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri elibereaza, la cerere, operatorilor economici a caror activitate este afectata in contextul COVID-19 certificate de situatie de urgenta in baza documentelor justificative.
Art. 13. - Se vor dispune masuri pentru asigurarea continuitatii in aprovizionare, respectiv extractie, productie, procesare, transport, distributie, furnizare, mentenanta intretinere si reparatii a resurselor si materiilor prime si/sau semiprocesate necesare functionarii corespunzatoare a sistemului energetic national, precum si asigurarea continuitatii functionarii acestuia si a tuturor serviciilor de utilitate publica.
Art. 14. - Se mentine valabilitatea documentelor eliberate de autoritatile publice care expira pe perioada starii de urgenta.
Art. 15. - Pe perioada starii de urgenta se pot plafona preturile la medicamente si aparatura medicala, la alimentele de stricta necesitate si la serviciile de utilitate publica (energie electrica si termica, gaze, alimentare cu apa, salubritate, carburanti etc.), in limita pretului mediu din ultimele 3 luni inaintea declararii starii de urgenta.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: O societate inregistrata in scopuri de tva trimestrial achizitioneaza in luna octombrie 2020 mobilier de la o societate din Bulgaria cu reprezentant fiscal in Romania. Am inregistrat ca furnizor, iar reprezentatul fiscal care are...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Exista o lege care prevede ca toate prestarile de servicii, adica toate cheltuielile inregistrate in contul 628 trebuie sa aiba la baza un contract de prestari servicii? Ce se intampla cu prestarile de servicii ocazionale pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<