
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Ce conditii trebuie sa indeplineasca o societate si ce documente trebuie sa depuna, legal, pentru a putea trimite salariatii in somaj tehnic si a primi banii de la stat pentru acestia?
Despre acest subiect vom discuta in continuare cu unul dintre consilierii nostri juridici, plecand de la urmatoarea situatie:
"Societatea A cu profil de activitate transport calatori, a pierdut contractul de prestari servicii care ii aducea venituri, dupa decretarea starii de urgenta, in urma inchiderii complete a societatii client. Salariatii, care sunt majoritatea conducatori auto, conform legii, ar avea dreptul sa intre in somaj tehnic, fiind afectati indirect de pandemia cu coronavirus. Ce alte conditii trebuie sa indeplineasca societatea A si ce are de documente trebuie sa depuna, legal, pentru a putea trimite salariatii in somaj tehnic si a primi banii de la stat pentru acestia? Ce reprezinta capacitatea financiara de a achita plata tuturor salariilor? Este o conditie care poate impiedica societatea A daca are sold in casierie mare, sa beneficieze de somaj tehnic pentru salariati? De asemenea, banii din caserie nu exista efectiv pentru a putea fii platiti salariatii. Se stie acest aspect. Ce se mai poate face acum pentru ca societatea sa beneficieze de somaj tehnic pentru salariati?
Unul dintre specialistii Portal Codul Fiscal arata ca, potrivit art. XI din OUG 30/2020 astfel cum a fost modificat prin OUG 32/2020:
(1) Pe perioada starii de urgenta instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, pentru perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca, din initiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizatiile de care beneficiaza salariatii se stabilesc la 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.
(2) De prevederile alin. (1) beneficiaza salariatii angajatorilor care reduc sau intrerup temporar activitatea total sau partial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada starii de urgenta decretate, conform unei declaratii pe propria raspundere a angajatorului.
Asadar, beneficiaza de indemnizatie de somaj tehnic pentru salariati toti angajatorii care isi reduc activitatea temporar total sau partial intrucat au disparut conditiile impuse cu privire la procentul din incasari si nu mai mult 75% dintre angajatii care au contracte individuale de munca active precum si conditia impusa angajatorului de a nu avea capacitate financiara.
Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Am inteles ca pentru astfel de deplasare nu se poate acorda diurna, iar transportul se poate deconta doar daca angajatorul nu asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei. 1. Care este tratamentul TVA al cheltuielii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate primeste lunar decont pentru asigurarea masinii achizitionata in leasing. Cum se inregistreaza decontul de asigurare primit de la firma de leasing? Care este monografia contabila?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<