
Raportul Special
realizat de specialisti
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent un comunicat de presa, in legatura cu punerea in aplicare a Decizie 581/2019, referitoare la masurile asiguratorii dispuse de organele fiscale. Masurile nu au avut un impact semnificativ, iar cifrele vehiculate reprezinta o exagerare.
Conform ANAF, “Informatiile aparute in presa in legatura cu punerea in aplicare a Deciziei Curtii Constitutionale nr. 581/2019, referitoare la masurile asiguratorii dispuse de catre organele fiscale ale ANAF, nu reflecta realitatea, iar cifrele vehiculate reprezinta o exagerare.”
De asemenea, masurile ce decurg din aplicarea Deciziei Curtii Constitutionale nr.581/2019 au fost avute in vedere la elaborarea Legii nr.5/2020 a bugetului de stat pe anul 2020, dar nu au avut un impact semnificativ, se mai precizeaza in comunicat.
Masurile asiguratorii instituite ce se circumscriu deciziei CCR apartin intr-un procent de peste 60% unor contribuabili care in prezent sunt in procedura de insolventa sau inactivi din punct de vedere fiscal. In acest sens, organele fiscale analizeaza situatia pentru fiecare caz in parte, inainte de a proceda la ridicarea masurilor asiguratorii.
Amintim ca este vorba despre masurile asiguratorii in valoare de aproximativ 10 miliarde de lei emise de ANAF in cauze aflate in cercetare penala, care vor fi ridicate in 6 martie din cauza ca legiuitorul - Guvernul sau Parlamentul - nu a reusit sa corecteze in timp util o prevedere legala declarata neconstitutionala de CCR.
In 21 ianuarie, Curtea Constitutionala a publicat decizia 581 din 1 octombrie 2019 care stabilea ca prelungirea automata a sechestrului ANAF pana la finalul cercetarii penale este neconstitutionala.
Curtea a stabilit ca legiuitorul nu are competenta de a reglementa mentinerea masurii asiguratorii administrative pe un termen nedefinit si aleatoriu.
Conform comunicatului, Decizia nr. 581/2019 a Curtii Constitutionale motiveaza faptul ca exista o nepermisa confuzie intre procedura administrativa si procedura penala. Masurile asiguratorii administrative capata valentele unor veritabile masuri procesuale specifice procesului penal si care ar trebui dispuse de organele judiciare, respectiv in cadrul urmaririi penale, de catre procuror, iar in faza de camera preliminara, de catre judecatorul de camera preliminara/instanta de judecata.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Totodata, Decizia precizeaza faptul ca in cazul anumitor infractiuni luarea masurilor asiguratorii este obligatorie, iar dispunerea acestora se realizeaza exclusiv de procuror in cursul procesului penal, si nu de organele fiscale in procedura administrativa.
In acest context, ridicarea masurilor asiguratorii dispuse de catre organele fiscale este o masura care nu afecteaza asigurarea gradului de recuperare a eventualelor prejudicii.
Procesul de reorganizare al DGAF vizeaza cresterea eficientei si calitatii actelor de sesizare penala, avand in vedere si faptul ca 71% din totalul sesizarilor penale solutionate au reprezentat solutii de clasare/renuntare la urmarirea penala, iar 29% solutii de trimitere in judecata.
Asa cum rezulta din proiectul de act normativ privind reorganizarea ANAF, este necesara optimizarea proceselor de activitate, intarirea capacitatii de control operativ si inopinat in scopul cresterii calitatii actelor de control incheiate, prin fundamentarea corespunzatoare a constatarilor fiscale, inclusiv a actelor de sesizare penala de catre DGAF”, se mai precizeaza in comunicat.
Sursa: Agentia Nationala de Administrare Fiscala
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Material ANAF: Probleme constatate in urma controalelor si cele mai frecvente intrebari adresate de contribuabili in sem. II 2021Ordinul 1437/2016 modifica unele regulile pentru stabilirea cazurilor speciale de executare silitaControl efectuat de inspectori antifrauda. MASURI ASIGURATORIIFurturi ca-n codru: prejudiciu de 12 mil. euro din neplata impozitului pe profit si TVAPoprirea. Procentul care se retine din venitul net. Cum se procedeaza?Ultimele articole
Controale antifrauda. Frauda de peste 1,7 milioane de lei, identificata la o firma din domeniul comertului cu telefoane mobileE-Sigiliu in 2024: Cum vor fi alese transporturile care vor fi monitorizate de autoritati prin sistem?E-Sigiliu in 2024. Au fost stabilite transporturile rutiere care vor fi monitorizate prin sigilii inteligente, conform Ordinului 5/2024Controale ANAF 2023. Fiscul a publicat sinteza activitatii de control pentru sem. I din anul acesta. Ce amenzi au fost aplicate?Inspectii fiscale ANAF: Ce deficiente au gasit inspectorii in sem. II 2022Sfaturi de la experti
Intrebare: Compensarea o fac la nivelul impozitului pe profit, adica 566.104 lei si platesc diferenta sau o aplic la intreaga suma IMCA de 712.500 lei (o scad din soldul debitor la contul 441)? Mentionez ca efectuez plati anticipate...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Initial, erau trimisi in delegatie, insa am avut control de la ITM si acestia mi-au spus sa ii inregistrez in detasare, nu in delegatie, deoarece este considerata o detasare transnationala. Conform Legii 16/2017 (art. 5 alin. 2...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA