
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Icepand cu operatiunile derulate de la data de 1 septembrie 2020 modelul si continutul formularului cod 394 este aprobat prin O.P.A.N.A.F. nr. 3.281/2020.
In noul formular persoanele impozabile vor raporta si informatii privind achizitiile de la agricultorii inscrisi in Registrul agricultorilor.
Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, care achizitioneaza bunuri/servicii de la agricultorii care figureaza in Registrul agricultorilor care aplica regimul special, prevazut la art. 315 indice 1 din Codul fiscal, va tine o evidenta separata pentru toate achizitiile efectuate in cadrul regimului special pentru agricultori.
Acestea au dreptul la deducerea compensatiei in cota forfetara achitata agricultorului care aplica regimul special, in aceleasi limite si conditii aplicabile pentru deducerea TVA, conform art. 297-301.
Persoanele impozabile isi pot exercita dreptul de deducere a compensatiei in cota forfetara achitata agricultorului numai in masura in care agricultorul este inscris la data livrarii/prestarii in Registrul agricultorilor care aplica regimul special.
Compensatia in cota forfetara reprezinta suma rezultata prin aplicarea procentului de compensare in cota forfetara asupra pretului/tarifului, exclusiv taxa pe valoare adaugata, aferent livrarilor de produse agricole si prestarilor de servicii agricole, efectuate de agricultor.
Procentul de compensare in cota forfetara este 8% incepand cu anul 2019. Procentul de compensare in cota forfetara si valoarea compensatiei in cota forfetara care i se cuvine agricultorului care aplica regimul special se inscrie in facturile emise.
Beneficiarii produselor sau serviciilor livrate/prestate de agricultor pentru care se aplica regimul special au dreptul la deducerea compensatiei in cota forfetara achitata agricultorului care aplica regimul special, in aceleasi limite si conditii aplicabile pentru deducerea TVA.
»»Modificare a Declaratiei 394, privind tranzactiile cu persoanele afiliate! Evitati o amenda de pana la 14.000 de lei!««
De asemenea, in noul formular, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA vor trebui sa isi analizeze tranzactiile astfel incat sa declare in formularul 394 daca au desfasurat sau nu, in perioada de raportare, operatiuni cu persoane afiliate conform definitiei prevazute la art. 7 din Codul fiscal.
Desi printr-un proiect de ordin publicat in data de 04.02.2020 de catre ANAF la rubrica Transparenta se propunea introducerea in declaratia 394 “Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national” a unei casete in vederea bifarii tranzactiilor cu persoanele afiliate, pentru a se preciza calitatea de ”Persoana afiliata” pentru fiecare furnizor / beneficiar, varianta publicata in Monitorul Oficial nu a mentinut aceasta obligatie.
Astfel, in noul formular utilizat pentru operatiunile derulate de la data de 1 septembrie 2020, persoanele raportoare vor bifa doar o caseta cu DA sau NU, dupa cum persoana impozabila a desfasurat/nu a desfasurat in perioada de raportare operatiuni cu persoane afiliate, conform definitiei prevazute la art. 7 din Codul fiscal.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: Care este prevederea legala care precizeaza ca nu este cheltuiala deductibila pentru PFA, II si AF contributia de asigurari de sanatate, in sistem real?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Societatea X este sub beneficiile OUG 132/2020 pentru o parte din salariati. Pentru un astfel de salariat am primit la societate o poprire pe o treime din salariu. Care este suma pentru care ne raportam pentru calculul popririi?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<