Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Finantare nerambursabila POSDRU. Ce tratament fiscal si contabil aplicam?

18-Iul-2014
11707
In situatia urmatoare, obiectul analizei il reprezinta o fundatie care incheie un contract pentru finantare nerambursabila POSDRU.

Vom oferi raspuns urmatoarelor intrebari:

1. Cum si cand se inregistreaza contractual de finantare?
2. Care e nota contabila privind inregistrarea TVA-ului pe proiecte?
3. Cand se inregistreaza cererea de rambursare?
4. Se intocmeste separat cerere de restituire TVA sau se include direct TVA-ul in cererea de rambursare ?

Deoarece in prezentare nu se mentioneaza daca fundatia este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA pentru activitatea economica desfasurata, avand in vedere ca achizitiile de bunuri si servicii efectuate in cadrul POSDRU nu sunt in sfera de aplicare a TVA, societatea care acceseaza fondurile nu isi poate exercita dreptul de deducere prin decontul de TVA.

In acest caz, fundatia reintregeste costul de achizitie al bunurilor si serviciilor cu suma TVA care nu poate fi dedusa.

Suma TVA deductibila nu poate fi dedusa deoarece beneficiarii finali ai proiectului sunt persoane fizice care primesc serviciile respective cu titlu gratuit. Astfel, asa cum rezulta si din Circulara nr. 559381-14.06.2013, operatiunile realizate de catre societatea pe care o reprezentati nu sunt in sfera de aplicare a TVA deoarece nu sunt indeplinite, cumulativ, conditiile de la art. 126 alin. (1) din Codul fiscal, dar nici nu pot fi incadrate in categoria operatiunilor scutite fara drept de deducere conform prevederilor art. 141 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal, chiar daca societatea prestatoare este autorizata conform O.G. nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Serviciile prestate in cadrul POSDRU sunt efectuate fara plata, deci operatiunea nu este impozabila, aspect reglementat prin circulara mentionata "Astfel, operatiunile efectuate de parteneri in cadrul proiectelor derulate prin POSDRU nu reprezinta operatiuni impozabile in sensul prevederilor art. 126 alin. (1) din Codul fiscal si, in consecinta, aceste activitati nu pot fi incadrate in categoria celor scutite de TVA conform prevederilor art. 141 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal, chiar daca societatile partenere sunt autorizate conform Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."


De exemplu, suma TVA aferenta achizitiei de combustibil care nu poate fi dedusa datorita faptului ca este destinata desfasurarii operatiunilor din cadrul POSDRU, reintregeste costul de achizitie al combustibilului prin formula contabila:

% = 401 258,00 lei
6022 ded. 208,06 lei
4426 49,94 lei

concomitent cu inregistrarea contabila:
6022 ded. = 4426 49,94 lei.

Suma TVA deductibila care nu poate fi dedusa este cheltuiala eligibila prevazuta in proiect.
In situatia in care o persoana impozabila (fundatia pentru activitatea economica desfasurata) sau o persoana neimpozabila (fundatia pentru scopul in care a fost infiintata) nu este indreptatita sa deduca suma TVA aferenta unei cheltuieli eligibile, suma TVA deductibila, inscrisa in facturile furnizorilor si prestatorilor este finantata de catre Autoritatea de management din instrumente structurale prin programele operationale care utilizeaza mecanismul platii indirecte.

Acest aspect este reglementat in mod expres la art. 8 lit. b) din O.U.G. nr. 64/2009 "In bugetele ordonatorilor principali de credite cu rol de Autoritate de management pentru programele operationale care utilizeaza mecanismul platii indirecte, cu exceptia Autoritatii de management pentru Programul operational "Asistenta tehnica", se cuprind: … b) sumele pentru finantarea contravalorii taxei pe valoarea adaugata neeligibile platite, aferenta cheltuielilor eligibile efectuate in cadrul proiectelor finantate din instrumente structurale prin programele operationale care utilizeaza mecanismul platii indirecte, pentru categoriile de beneficiari prevazute la art. 15 alin. (1);"

Prin art. 11^1 alin ( 1 ) din H.G. nr. 759 din 11 iulie 2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin programele operationale, cu ultima completare efectuata H.G. nr. prin 523 din 24 iulie 2013 se precizeaza ca este eligibila cheltuiala cu taxa pe valoarea adaugata nedeductibila.

Prevederile art. 15 sunt aplicabile Autoritatii de Management care deconteaza suma TVA aferenta cheltuielilor eligibile pentru care nu se poate exercita dreptul de deducere deoarece beneficiarul direct nu realizeaza operatiuni din sfera de aplicare a TVA.

Pentru a beneficia de finantarea cheltuielilor cu suma TVA care nu poate fi dedusa prin decontul de TVA cod 300, persoana impozabila trebuie sa faca dovada ca nu a exercitat dreptul de deducere prin decontul de TVA cod 300.

Pentru a beneficia de rambursarea cheltuielilor eligibile reprezentand TVA nedeductibila, la depunerea fiecarei cereri de rambursare aveti obligatia de a depune ca anexa o declaratie pe propria raspundere privind nedeductibilitatea TVA aferenta cheltuielilor cuprinse in cererea de rambursare, certificata de organul fiscal competent din subordinea ANAF, in termen de maxim 3 zile lucratoare de la data depunerii acesteia.

Deci, pentru certificarea declaratiei pe propria raspundere privind nedeductibilitatea TVA, solicitantul depune la organul fiscal competent, inainte de depunerea cererii de rambursare la autoritatea de management, Declaratia privind nedeductibilitatea TVA aferenta cheltuielilor cuprinse in cererea de rambursare. Dovada faptului ca suma TVA nu a fost dedusa este documentul "Certificat privind nedeductibilitatea TVA aferente cheltuielilor cuprinse in cererea de rambursare".

Declaratia se completeaza cu ajutorul programului de asistenta, pus la dispozitia contribuabililor gratuit de unitatile fiscale sau care poate fi descarcat de pe website-ul Ministerului Finantelor Publice, portalul ANAF. Declaratia se depune direct la registratura organului fiscal competent sau prin posta, cu confirmare de primire, pe suport electronic insotit de formularul editat de persoana impozabila, semnat si stampilat in trei exemplare, din care, dupa certificare, un exemplar se depune la autoritatea de management si un exemplar ramane la solicitant.

Baza legala pentru rambursarea TVA de catre autoritatea de management este urmatoarea:

- art. 11^1 din Hotararea Guvernului nr. 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin programele operationale, cu modificarile si completarile ulterioare, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 517/2007;

Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 33/2012 pentru aprobarea Procedurii de certificare a declaratiei privind nedeductibilitatea TVA aferente cheltuielilor cuprinse in cererea de rambursare, precum si a modelului si continutului formularului "Certificat privind nedeductibilitatea TVA aferente cheltuielilor cuprinse in cererea de rambursare", publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 33/16.01.2012;

Ordinul viceprim-ministrului, ministrul finantelor publice nr. 426/2013 privind completarea Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 33/2012 pentru aprobarea Procedurii de certificare a declaratiei privind nedeductibilitatea TVA aferente cheltuielilor cuprinse in cererea de rambursare, precum si a modelului si continutului formularului "Certificat privind nedeductibilitatea TVA aferente cheltuielilor cuprinse in cererea de rambursare", publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 203/10.04.2013.

In concluzie, pentru recuperarea TVA nu se depun doua cereri distincte, fiind suficienta o singura cerere la care se anexeaza declaratia privind nedeductibilitatea TVA, dar numai daca, prin POSDRU se prevede ca suma TVA deductibila care nu poate fi dedusa este cheltuiala eligibila.

Cererea de rambursare se depune dupa efectuarea achizitiei si se evidentiaza prin formula contabila

= 4752

"Imprumuturi nerambursabile "Venituri din subventii pentru investii "
cu caracter de subventii"

Incasarea contravalorii sumei reprezentand finantare nerambursabila se inregistreaza prin formula:
5121 = 4452
" Conturi la banci in lei" "Imprumuturi nerambursabile"

In mod similar se inregistreaza si suma TVA care nu poate fi dedusa, dar care poate fi recuperata de la autoritatea de management daca este considerata cheltuiala eligibila in cadrul programului de finantare.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016